Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie – Cronica serii
1. Economia României a înregistrat un avans de 5,9% în 2021, comparativ cu 2020, și de 2,4% pe seria brută în trimestrul 4 al anului trecut, față de același trimestru din 2020, dar a scăzut cu 0,1% în termeni reali, comparativ cu trimestrul trei din 2021, potrivit unui comunicat al INS. (Profit.ro)
2. Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie. Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că depășirea pragului de 50% în ce privește îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB. (Profit.ro)
3. Ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri că 27,7% din populaţie nu este deservită de reţea de apă şi 44% de reţea de canalizare, iar Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” va rezolva multe dintre proiectele de investiţii care asigură aceste utilităţi. (Digi24)
4. Producția internă de gaze naturale a României poate fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar din iarna viitoare al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor, reiese dintr-o ordonanță de urgență adoptată acum de Guvern. (Profit.ro)
Din Cronica de Business: În SUA, cererea pentru credite ipotecare a scăzut cu 40%, ritm anual și cu 10% de la o săptămână la alta, după ce rata dobânzii pentru creditele ipotecare pe 30 de ani a depășit 5%. (CNBC)
5. Recuperarea economică va încetini substanțial în 2022, creșterea PIB-ului fiind estimată la sub 2% în acest an, pe măsură ce inflația erodează veniturile reale, politica monetară se va înăspri și problemele lanțului de aprovizionare s-ar putea dezvolta în continuare, arată o analiză a economiștilor OTP Bank. (Hotnews)
6. Decizia Băncii Naționale a României de a majora rata cheie s-a văzut imediat în piața financiară. Rata la depozitele interbancare, pe baza căreia este calculat IRCC, a sărit imediat la 4%, în timp ce cotațiile ROBOR și-au continuat creșterea. Statul s-a împrumutat mai scump, costurile de finanțare revenind din nou pe creștere. (Profit.ro)
7. Kremlinul a afirmat vineri că ceea ce numește o „operaţiune militară specială” a Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia în „viitorul apropiat”, dat fiind că obiectivele sale sunt pe cale de a fi atinse şi că munca este dusă la îndeplinire atât de către armată, cât şi de către negociatorii de pace ruşi. (Hotnews)
8. Uniunea Europeană a adoptat, vineri, în mod oficial, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice, îngrăşăminte, băuturi alcoolice, fructe de mare şi alte produse, precum şi exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport. Interdicţia importurilor de cărbune va intra pe deplin în vigoare din a doua săptămână a lunii august, însă începând de vineri, nu pot fi semnate noi contracte, sancţiunile fiind publicate în jurnalul oficial al UE. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: O nouă propunere legislativă privind modernizarea instrumentelor disponibile forțelor de ordine prevede crearea unei baze comune de imagini la nivelul UE, care să poată fi folosită pentru recunoaștere facială. Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor civile sunt de părere că se încearcă crearea celei mai ample structuri de supraveghere biometrică din lume. (Wired)
9. 2.182 de cazuri de gripă s-au înregistrat în România în ultima săptămână, comparativ cu 85 de cazuri, înregistrate în aceeași săptămână a anului trecut, ceea ce înseamnă de 33 de ori mai multe îmbolnăviri, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. (Hotnews)
10. Cercetătorii de la Cambridge au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să fie ca celulele unei persoane de 23 de ani. Reușita reprezintă un pas important spre posibilitatea de a regenera alte țesuturi ale corpului pentru a combate efectele îmbătrânirii. (BBC)