În primul trimestru din acest an, Guvernul a împrumutat de la populație 16 miliarde de lei – Cronica dimineții
1. În primul trimestru din acest an, Guvernul a împrumutat de la populație 16 miliarde de lei. Suma este una foarte ridicată, dacă o comparăm cu 5 miliarde atrase prin ambele programe, Fidelis și Tezaur, în primele trei luni din 2024. Ținta Finanțelor pentru anul acesta, este să atragă 45 miliarde de lei prin Fidelis și Tezaur, obiectiv care, în lumina ultimelor date, pare mai ușor de atins și chiar de depășit. 45 miliarde de lei reprezintă 19,4% din întreg planul de împrumut al statului în acest an. Pentru comparație, anul trecut, populația a asigurat 13% din cât a împrumutat statul. (Profit.ro)
2. La sfârșitul lunii februarie 2025, cheltuielile statului cu dobânzile au ajuns la 10,056 de miliarde de lei, conform execuției bugetare. Creșterea față de aceeași perioadă a anului 2024 a fost de 3,39 de miliarde de lei, sau mai bine de 50%. În acest context, cheltuielile cu dobânzile au ajuns să reprezinte circa 8,4% din totalul cheltuielilor bugetare, față de sub 5,8% în februarie 2024. (Economica)
3. Șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, a declarat în emisiunea „România, te iubesc”, de la ProTV, că pericolul din partea Rusiei este „pregnant”, mai mare decât în urmă cu doi, trei ani. El vorbește și despre vulnerabilități în dotarea Armatei Române. „Cu cât conflictul (din Ucraina) continuă, cu atât amenințările de securitate se agravează”, a spus șeful Statului Major al Apărării. (StirileProtv)
4. Ministrul de Externe Emil Hurezeanu, care a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la Luxemburg, a transmis că România susține iniţiativa Înaltei Reprezentante pentru afaceri a Comisiei Europene, Kaja Kallas, de a oferi sprijin militar Ucrainei pentru a se apăra în fața invaziei Rusiei. (Digi24)
5. Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susţine că, dacă va ajunge preşedinte, nu va încerca să aducă USR la guvernare, explicând că reformele în România nu se fac în funcţie de prezenţa USR la guvernare. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Aston Villa – PSG (1-3 în prima manșă) și Borussia Dortmund – Barcelona (0-4 în prima manșă) sunt meciurile ce se joacă marți, de la ora 22:00, în returul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor.
6. Senatul a votat luni un proiect de lege criticat de experți, care aduce modificări importante pentru șoferii care sunt testați pozitiv la substanțe interzise în sânge. În forma adoptată luni de Senat, pedepsele au rămas așa cum sunt prevăzute de Codul Penal – închisoare de la 1 la 5 ani, și nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege în forma inițială. Printre amendamente se numără și o „clauză de nepedepsire” potrivit căreia șoferii care sunt depistați pozitiv după ce au consumat medicamente în baza unei prescripții medicale să nu fie pedepsiţi. Ministerul Sănătății are un an la dispoziție ca să stabilească care sunt medicamentele ce conțin substanțe interzise. (Hotnews)
7. Proiectul PSD privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar a fost adoptat prin vot de către senatori. Senatorii au amendat proiectul stabilind o limită de 5% din preț la convențiile privind rezervarea cumpărării și de 15% la încheierea promisiunii de vânzare. Dezvoltatorii vor putea solicita ca avans cel mult 25% dacă este finalizată structura de rezistență, respectiv sunt finalizate lucrările de instalații. Dezvoltatorii care folosesc avansul în alte scopuri decât pentru construcție vor fi sancționați cu o amendă de 1% din cifra de afaceri. (Profit.ro)
8. Tancurile Leopard 2 ale Germaniei au eșuat pe câmpul de luptă din Ucraina, conform unui document clasificat obținut de publicația Sueddeutsche Zeitung și care detaliază deficiențele acestora. Soldații ucraineni preferă să folosească tancuri germane din anii 1960, considerându-le mai fiabile. (Libertatea)
9. Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra estimează că 103.000 de cazuri de cancer în SUA ar putea fi cauzate de scanările CT în 2023, inclusiv 10.000 de cazuri la copii. Această cifră reprezintă 5% din totalul cazurilor noi de cancer înregistrate în fiecare an în SUA și este echivalentă cu numărul de cancere cauzate de alcool. Studiul, publicat în revista JAMA Internal Medicine, avertizează că utilizarea CT a crescut în mai multe țări, inclusiv în SUA, Franța, Spania și Australia. (G4Media)
10. Parlamentul ungar a adoptat luni un amendament care ar restrânge şi mai mult libertăţile persoanelor LGBT+ prin înscrierea în Constituţie a existenţei doar a genurilor masculin sau feminin şi a prevalenţei drepturilor copilului asupra tuturor celorlalte. Premierul Viktor Orban, care în martie a promis că va efectua o „curăţenie majoră de Paşte” împotriva rivalilor săi calificaţi drept „căpuşe”, a promovat, de asemenea, un proiect de lege care se referă la cetăţenii cu dublă cetăţenie consideraţi „trădători ai naţiunii”. Posibilul vizat este finanţistul şi filantropul George Soros. (News.ro)
Fotografia dimineții – Doi copii surprinși în timpul vizitei la proiectul You:Matter, deschis la Muzeul Național de Știință și Media din Bradford, Marea Britanie. Creată de renumitul colectiv de artiști Marshmallow Laser Feast, instalația folosește tehnologie de ultimă oră pentru a duce vizitatorii într-o călătorie care explorează conexiunile dintre corpurile noastre, planetă și Univers. Danny Lawson/PA: