Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață va fi amânată până la 1 ianuarie 2026 – Cronica dimineții

1. Planul fiscal structural pe termen mediu pe care România trebuie să îl trimită Comisiei Europene are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% în 2031, încadrarea în limita de îndatorare de 60% din PIB, precum și investiții publice foarte ridicate, de 7,9% din PIB în 2025, de 7,7% din PIB în 2026 și de 6,6% din PIB în 2027, ulterior investițiile fiind păstrate la peste 5% din PIB. (Profit.ro)

2. Din cauza secetei, caniculei, reviziei de la centrala nucleară de la Cernavodă și a lipsei unor capacități de stocare care să preia din producția de energie verde, România a avut nevoie de mult mai multă energie decât a produs aproape în fiecare zi din acest an. Totalul importurilor a fost cu 60% mai mare decât în aceeași perioadă din 2023 și cu 304% mai mare decât acum cinci ani. (EuropaLibera)

3. Comisia Europeană a anunțat că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR. Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Trei dintre jaloanele picate țin de felul în care Guvernul a numit, pe preferințe, nu pe procese transparente care să selecteze competența, șefii pentru companii precum CFR, Metrorex, Nuclearelectrică și alte companii publice importante. Suma suspendată ar fi de 1,1 miliarde euro. (Hotnews)

4. Competitivitatea României în a atrage producţie industrială este afectată de scumpirea energiei şi de faptul că pe plan local şi regional energia electrică este mai scumpă decât cea din vest, a declarat Mihai Bordeanu, managing director, Dacia brand South Eastern Europe & country head România. (ZF)

5. Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piață, ceea ce ar fi dus la creșteri semnificative ale impozitelor în localitățile mai dezvoltate și cu prețuri mai ridicate, va fi amânată până la 1 ianuarie 2026, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: România a învins în deplasare, cu scorul de 2-1, selecţionata Lituaniei, în etapa a patra a grupei C2 din Liga Naţiunilor. Pentru tricolorii pregătiţi de Mircea Lucescu este al patrulea succes în tot atâtea meciuri disputate în actuala ediţie a competiţiei.

Reprezentativa României s-a calificat la Campionatul European U21 din 2025, după ce a învins Elveţia, scor 3-1, pe Stadionul Giuleşti, în ultimul meci din Grupa E preliminară.

6. După scandalul buldozerelor din centrul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că a pus pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București două proiecte de hotărâre pentru un referendum local. Scopul primarului general este ca Primăria Capitalei să aibă atribuții mai mari în raport cu primăriile de sector. „Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, a anunțat Nicușor Dan. (Libertatea)

7. Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova şi a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a declarat marţi Casa Albă. Republica Moldova organizează duminică un scrutin prezidenţial, precum şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, un moment decisiv pentru această ţară ex-sovietică de 2,6 milioane de locuitori. (News.ro)

8. Statele Unite au anunțat Israelul că trebuie să ia măsuri în următoarea lună pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară din Gaza, riscând altfel să se confrunte cu potenţiale restricţii ale ajutorului militar american, au dezvăluit oficiali americani. Este cel mai puternic avertisment de la începutul operaţiunilor israeliene de eradicare a militanţilor Hamas, declanşate în urmă cu un an. (Digi24)

9. Kamala Harris îşi menţine un avans marginal de 3 puncte procentuale – aflat în marja de eroare – faţă de Donald Trump, fiind cotată cu 45% faţă de 42% din intenţiile de vot, potrivit unui nou sondaj Reuters / Ipsos, care arată că cei doi rămân blocaţi într-o cursă strânsă pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie. (News.ro)

10. Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraş-cheie şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii. Ordinul se aplică în Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, precum şi în oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un angajat al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei examinează locul unde o rachetă rusească a explodat, în Mykolaiv. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: În Capitală se vor aplica restricţiile prevăzute pentru localităţile care depăşesc rata de infectare de trei cazuri la o mie de locuitori – Cronica dimineții
Elevii italieni vor avea cursuri despre schimbările climatice – Cronica dimineții