Hackerii ruși care au realizat atacul SolarWinds ar putea avea încă acces la rețelele americane – Cronica de Tehnologie
1. Twitter, Facebook și Instagram au fost obligate de India să elimine mai multe zeci de postări care criticau felul în care Guvernul condus de Narendra Modi a gestionat pandemia. Au fost cenzurate, printre altele, postări ale unor politicieni și artiști, care nu mai pot fi văzute pe teritoriul țării. (NY Times)
2. Elicopterul Ingenuity a zburat duminică pentru a treia oară pe Marte, acesta fiind cel mai lung și cel mai rapid zbor de până acum. 50 metri a acoperit Ingenuity la cel de-al treilea zbor, când a atins o viteză maximă de 2 metri pe secundă. (Phys)
3. Hackerii ruși care au realizat atacul SolarWinds ar putea avea încă acces la rețelele americane, spun surse apropiate investigatorilor. Chiar consilierul adjunct pentru securitate națională, Anne Neuberger, a declarat că blocarea accesului hackerilor va necesita timp și măsuri fundamentale la nivelul securității cibernetice naționale. (CNN)
4. Dominația Alipay și WeChat din China este amenințată de yuan-ul digital prin testul în cadrul căruia 6 bănci de stat promovează noua criptomonedă. Înaintea unui festival de shopping, care va avea loc pe 5 mai, băncile încurajează oamenii să descarce portofele electronice pentru a plăti cu moneda digitală, ceea ce i-ar putea face să renunțe la serviciile giganților din tehnologie. (Reuters)
Promo: Campaniile de promovare pe digital au nevoie tot mai mult de media și performance media iar conceptele par destul de abstracte? Hai tu sau echipa ta de marketing la Mavericks Digital Academy pentru a înțelege mai bine performance media în contextul global de digital marketing. Înscrie-te la curs aici.
5. Google Assistant ar putea realiza anumite operațiuni fără comanda clasică, “Hey, Google”. Codul din versiunea beta a aplicației indică faptul că acțiuni frecvente, precum oprirea alarmei sau răspunsul la apeluri, ar putea fi comandate sărind peste “Hey Google” Această opțiune ar putea fi anunțată în cadrul evenimentului Google I/O, care începe pe 18 mai. (Android Police)
6. O persoană aflată în apropiere, cu un device cu Wi-Fi, poate intercepta adresa de email și numărul de telefon al unui utilizator care folosește funcția AirDrop. Interceptarea este posibilă în timpul procesului de căutare, ce are loc când se deschide meniul de share din iOS și macOS. (Informatik)
7. Galaxy A52 5G, cel mai bine dotat model al seriei Galaxy A, are un ecran excelent, face poze bune (dar suprasaturate) și oferă 4 ani de update-uri pentru securitate. Pe de altă parte, plasticul și bloatware-ul sunt aspectele mai puțin plăcute ale smartphone-ului de $500. (The Verge)
8. După plecarea de la Casa Albă a lui Donald Trump, Pentagonul a inițiat un program pilot de verificare a posibilelor vulnerabilități și amenințări cibernetice la adresa Departamentului de Apărare. Până acum, 175 de milioane de adrese IP deținute de Pentagon au ajuns să fie controlate de o companie necunoscută din Florida. (Washington Post)
9. În cadrul unui experiment ce studia modul în care omul se poate adapta la schimbări drastice ale mediului și condițiilor de viață, 15 persoane au trăit într-o peșteră explorată din sud-vestul Franței vreme de 40 de zile și 40 de nopți. Subiecții, care nu avut la dispoziție ceasuri sau surse de lumină, au estimat diferit timpul petrecut în peșteră – unii au spus că au stat 30 de zile, altora li s-a părut că au trecut doar 23 de zile. Unii din ei spun că au rezistat cu greu dorinței de a ieși la suprafață. (Phys)
10. Partizanii și opozanții lui Donald Trump încă se ceartă la ultima postare pe Facebook a acestuia, din 6 ianuarie. Postul în cauză a trecut de 1,5 milioane de like-uri, 700.000 de comentarii și 148.000 de share-uri – unele primite în ultimele zile. (LA Times)