Guvernul chinez va pompa $5300 miliarde în economie anul acesta, o treime din PIB – Cronica de Business

1. Guvernul chinez va pompa $5300 miliarde în economie anul acesta, pentru a compensa efectele cauzate de lockdown și pandemie. Suma, bazată pe calculul Bloomberg al măsurilor monetare și fiscale anunțate până acum, echivalează cu aproximativ o treime din PIB-ul Chinei, în valoare de $17000 miliarde, dar este mai mică decât stimulul din 2020, când pandemia a lovit pentru prima dată. (Bloomberg)

2. România este văzută ca esențială pentru reușita planului Uniunii Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, inclusiv pentru asigurarea aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, ca țară de tranzit al fluxurilor de gaze din alte surse. Concluzia reiese din documentele planului REPowerEU al Comisiei Europene. (Profit.ro)

3. Bursa americană continuă să scadă, indicele S&P 500 fiind aproape de a intra în bear market, termenul care definește o scădere de 20% față de un maxim recent. S&P 500 a pierdut 0,6%, iar Dow Jones Industrial a scăzut cu 0,8%. Ambii indici s-au închis la cel mai scăzut nivel din martie 2021. Indicele Nasdaq, intrat deja în bear market la începutul acestui an, a scăzut cu 0,3%. (WSJ)

4. Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat joi Rusia că folosește alimentele drept ”armă” în războiul declanşat în Ucraina, ţinând ”ostatice” rezervele de hrană în porturile ucrainene, situaţie care afectează nu doar milioane de ucraineni, ci milioane de oameni din întreaga lume care se bazează pe exporturile Ucrainei. (News.ro)

5. Prețul mediu al caselor din SUA au urcat la un nou record, $391.200, în aprilie, însă numărul vânzărilor a scăzut, fiind influențat de prețurile ridicate și creșterea ratelor dobânzilor. (WSJ)

Din Cronica diminetii: Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de ajutor militar, economic şi umanitar destinat Ucrainei în valoare de aproximativ $40 de miliarde. Proiectul de lege a primit 86 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Toţi democraţii au votat în favoarea proiectului, în timp ce 11 senatori republicani au votat împotrivă. Proiectul de lege va fi prezentat preşedintelui Joe Biden pentru a fi semnat. (News.ro)

6. China caută să-și refacă stocurile strategice de țiței cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul își întărește legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina. (Profit.ro)

7. Încrederea consumatorilor din Marea Britanie a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 48 de ani, după ce creșterea costului vieții a generat un sentiment de nesiguranță mai puternic decât cel înregistrat în timpul crizei economice din 2008-2009 sau din timpul crizei energetice de la mijlocul anilor ’70. Firma de cercetare GfK a anunțat că indicatorul care măsoară acest sentiment a scăzut cu 2 puncte, la minus 40, cel mai scăzut nivel din 1974, de când au început înregistrările. (Bloomberg)

8. Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că liderii financiari la nivel mondial ar putea avea nevoie să se simtă mai confortabili să lupte cu mai multe crize provocate de presiunile inflaționiste. (Profit.ro)

9. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii companiei Shell şi a precizat că încurajează revenirea acesteia pe piaţa românească şi realizarea re proiecte pe termen lung, în domeniul energiei, în special sectorul gazului natural lichefiat. (News.ro)

10. Ghidul investitorilor Goldman Sachs pentru o recesiune arată că preturile acțiunile listate pe bursa americana ar putea scădea cu încă 11% până la 18%. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Proprietarul TikTok a înghețat planurile de listare la bursă încă din martie, după o întâlnire cu autoritățile chineze – Cronica de Business
Toyota a devenit cel mai mare producător auto – Cronica de Business