Guvernul a stabilit închiderea imediată a tuturor centrelor de vaccinare organizate în afara spitalelor – Cronica serii
1. Având în vedere scăderea constantă a numărului de persoane care se vaccinează la nivel național, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, închiderea imediată a tuturor centrelor de vaccinare organizate în afara spitalelor, urmând ca de la 1 iulie vaccinarea anti-Covid să se realizeze doar prin cabinetele de medicină primară, respectiv prin medicii de familie. (Profit.ro)
2. Voucherele de 50 euro pentru persoanele vulnerabile se vor distribui prin Poșta Română, începând cu luna iunie, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, Marius Budăi. (Hotnews)
3. Cantitățile de gaze naturale importate în România în prima lună a anului au crescut cu 50% față de cele din luna ianuarie 2021, de la 2,726 la 4,083 milioane MWh, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Totodată, prețul mediu ponderat al gazelor cumpărate în ianuarie 2022 în baza contractelor de import s-a majorat de 4,4 ori față de cel aferent aceleiași luni din anul trecut, de la 68,56 lei/MWh la 305,42 lei/MWh. (Profit.ro)
4. Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat că cea mai bună dovadă de încredere în economia României este că în primele două luni ale acestui an au fost investiţii străine directe de aproximativ un miliard de euro, fiind vorba de o creştere cu aproape 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. (G4Media)
Din Cronica de Business: Larry Summers, fostul Secretar al Trezoriei SUA, susține că o recesiune în SUA este mai probabilă decât o aterizare „lentă” a economiei. (Bloomberg)
5. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va merge în vizita oficială din Ucraina împreună cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu. El a arătat că este în propunerea de calendar şi o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi crede că se va concretiza şi această întâlnire. De asemenea, el a precizat că vor avea şi deplasări în zone de conflict şi zonele cele mai afectate de război. (News.ro)
6. Coaliţia de guvernare a finalizat, joi, draftul proiectului legii offshore, care urmează să fie depus vineri în Parlament, sub semnătura liderilor celor trei partide din coaliţie. Potrivit noului proiect, pragurile de supraimpozitare rămân aceleaşi, dar se modifică baza de calcul, astfel că, la final, impozitele ar urma sa fie mai mici. De asemenea, companiile vor putea să facă deduceri de până la 40%, faţă de 30% cât e în prezent. (News.ro)
7. Spre deosebire de anul trecut, firmele pot da cadou angajaților, de Paște, până la 300 de lei. Până anul trecut, plafonul se ridica la 150 lei, dar s-a modificat prin Ordonanța trenuleț (130/2021), pentru cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetelor cadou. Practic plafonul neimpozabil s-a majorat. De precizat că aceste sume nu se cuprind în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii. (Hotnews)
8. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirmă că formaţiunea nu se va rupe şi că, într-o democraţie, un partid „trebuie să fie viu, să existe dezbateri, să existe competiţie internă”. „Vă asigur că la noi vom avea Congres în octombrie, vor exista mai multe candidaturi, nu va fi totul aranjat cu 96% dinainte şi aşa e sănătos”, susţine el, menţionând că USR „nu e o unitate militară”. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Microsoft a lansat peste 100 de patch-uri în cadrul pachetului de update-uri de securitate pentru luna aprilie. Sunt rezolvate vulnerabilități din produse precum Windows, Office și Edge, printre care se numără și două găuri de securitate 0-day. (ZDNet)
9. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, apreciază după întâlnirile cu preşedinţii Ucrainei şi Rusiei că încă mai există o fereastră pentru pace, dar luptele vor fi mai grele înainte de a se ajunge până la ea. Cancelarul a adăugat că se teme că mai întâi conflictul armat va escalada în regiunea Donbas din estul Ucrainei. „Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă şi, din punct de vedere uman, devastatoare”. (Digi24)
10. Elon Musk s-a oferit să cumpere restul de acțiuni de la compania care operează Twitter, într-o tranzacție care evaluează platforma de social media la peste $43 de miliarde. Musk a anunțat că vrea să delisteze compania pentru a putea face schimbările necesare extinderii. Musk a mai spus că este „cea mai bună ofertă” pe care o poate face, fiind o ofertă „finală”, adăugând că, dacă propunerea sa nu este acceptată, „va trebui să-și reconsider poziția de acționar”. La începutul acestui an, Elon Musk a achiziționat peste 9% din Twitter, devenind cel mai mare acționar al companiei. (WSJ)