Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 58,7 miliarde de lei pentru primele 11 luni ale anului – Cronica dimineții

1. Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 58,7 miliarde de lei pentru primele 11 luni ale anului, sub ținta de 80,2 de miliarde de lei pentru întreg anul 2022. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe cele unsprezece luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 4,7% din PIB la 4,2% din PIB. În ceea ce privește plățile făcute pentru investiții, acestea au ajuns la 56,2 miliarde lei pentru primele 11 luni. Deși plățile au crescut semnificativ, față de 47,56 miliarde lei în primele zece luni, sunt departe de obiectivul de 87 miliarde lei pentru întreg anul. Investițiile de 56,23 miliarde lei reprezintă o creștere cu 27,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. (Profit.ro)

2. Guvernul a renunțat la actualizarea nivelului accizelor cu rata inflației, care ar fi condus la scumpiri de 50 de bani pe litrul de carburant, revenind la nivelul din urmă cu 5 ani, de 1,656 lei/l, în cazul benzinei, și de 1,518 lei pe litru, în cel al motorinei, mai reduse cu 12,5% decât cele din prezent. În aceste condiții, este puțin probabil ca Guvernul să prelungească perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani/l, convenită cu companiile distribuitoare, care expiră la finalul acestui an. (Profit.ro)

3. Guvernul urmează să decidă, în şedinţa de miercuri, zilele libere din 2023, altele decât cele care sunt declarate sărbători legale. Potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de miercuri, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august vor fi zilele libere în anul 2023. Astfel, Guvernul face punte de Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului şi Sfânta Maria, zile care sunt sărbători legale nelucrătoare, potrivit Codului Muncii. (News.ro)

4. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a respins afirmaţiile privind livrarea de arme Ucrainei de către România, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în țara noastră. Zilele trecute, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, indicase România drept unul dintre principalii furnizorii de armament pentru Ucraina, alături de SUA, Marea Britanie și Polonia. (Digi24)

5. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna noiembrie 2022 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 495,43 miliarde lei. Față de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,1% (-8,2% în termeni reali), arată datele BNR. (News.ro)

6. Ministerul Justiţiei a anunțat marți lansarea procedurii de selecție a viitorilor șefi ai DNA și Parchetului General, funcții ce se vacantează la 21 februarie 2023. Posturile sunt ocupate acum de Crin Bologa (DNA) și Gabriela Scutea (Parchetul General), ambii având dreptul la un nou mandat de trei ani. Numirea șefilor de parchete este una dintre ultimele mari decizii ale președintelui Iohannis înainte de terminarea mandatului, alături de numirea unui nou premier la rotativă PSD-PNL din luna mai 2023. (G4Media)

7. Președintele Putin a semnat un decret prin care interzice, începând de la 1 februarie 2023 și până la 1 iulie 2023, vânzarea de petrol rusesc și produse din petrol către țările care au plafonat prețul petrolului rusesc la $60/baril. Uniunea Europeană, țările din G7 și Australia au luat, până acum, decizia de a plafona prețul pentru petrolul rusesc. Rusia vinde cu un pret semnificativ mai mare barilul de petrol către China, India și Turcia. (WSJ)

8. Piața imobiliară din Australia ar putea suferi în curând o prăbușire „considerabilă”, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, care avertizează că accesibilitatea locuințelor scade rapid. Creșterea rațelor dobânzilor și inflația au neutralizat până acum scăderea valorilor proprietăților, însă prețurile proprietăților sunt cu până la 50% peste ceea ce își poate permite o familie din clasa medie. (TheGuardian)

9. Germania îşi va deconecta anul viitor în aprilie ultimele reactoare nucleare aflate în funcţiune, măsură ce era preconizată pentru decembrie anul acesta, dar care a fost amânată din cauza dificultăţilor în aprovizionarea cu energie provocate de războiul din Ucraina şi de dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc. Reactoarele nucleare Isar 2 şi Neckarwestheim 2 (ambele din sud), precum şi Emsland (vest), ar fi trebuit să fie deconectate pe 31 decembrie, conform foii de parcurs stabilite în 2011. Aceste trei reactoare au generat în prima jumătate a anului în curs 6% din energia consumată în Germania. (Hotnews)

10. Un profesor afgan de la Universitatea din Kabul și-a rupt în direct, la o televiziune, diplomele de studii. “Nu mai am nevoie de aceste diplome deoarece nu mai există educație în această țară. Dacă mama și surorile mele nu mai pot învăța în Afghanistan, atunci nu mai accept această formă de educație”. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta New York Times Magazine:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie – Cronica dimineții
Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că țara sa dorește un summit pentru a pune capăt războiului – Cronica dimineții