Guvernul a discutat în ședința de miercuri plafonarea prețului la gaze naturale – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că s-a discutat un proiect de OUG care prevede că angajaţii din asistenţa socială trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală. (News.ro)

2. Schema gândită de Guvern pentru compensarea scumpirilor la energie pe facturile populației prevede că gospodăriile cu consumuri de curent electric cifrate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat 18 bani/KWh în fiecare lună, sub formă de reducere a cuantumului de achitat pe factură. La gaze naturale, reducerea acordată va avea formă procentuală, de 25% din fiecare factură lunară. (Profit.ro)

3. Guvernul a discutat în ședința de miercuri plafonarea prețului la gaze naturale, a declarat premierul Florin Cîțu (Profit.ro). PSD va depune „astăzi sau mâine” un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România, a anunțat miercuri Mihai Tudose, vicepreședinte al social-democraților. Potrivit lui, mecanismul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii. (G4Media)

4. Preşedintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen este aşteptată la Bucureşti, în 24 septembrie, într-o vizită simbolică, pentru a marca aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Şefa CE are programate mai multe evenimente comune cu premierul Florin Cîţu, printre care şi o vizită la Spitalul Universitar din Bucureşti, care va beneficia de fonduri prin PNRR. (News.ro)

5. Guvernul nu va mai dispune închiderea activităților economice la o rată de infectare de peste 3 la mie, dar va impune utilizarea certificatului verde în acest caz. Astfel, după acest prag de incidență, accesul în restaurante va fi permis doar pe baza certificatului verde, care să facă dovada vaccinării, testului negativ de coronavirus sau trecerii prin această boală, a anunțat premierul Cîțu. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Marea Britanie a încheiat cu succes un test în care s-a folosit gaz amestecat cu 20% hidrogen pentru încălzire. Testul a urmărit ca amestecul să poată fi folosit în siguranță în cadrul infrastructurii actuale. Amestecul cu hidrogen pentru încălzire este mai puțin poluant decât gazul simplu. (TechXplore)

6. România a fost, în 2020, țara europeană cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare, cu doar 15 euro per cap de locuitor, potrivit statisticilor publicate miercuri de Eurostat. Acestea plasează România printre țările care au redus alocarea bugetară pentru domeniul cercetării și dezvoltării, în ultimul deceniu. (G4Media)

7. Deputaţii AUR au protestat miercuri în plenul Parlamentului, unii cu steaguri tricolore, față de amânarea votului pe moțiunea de cenzură depusă împreună cu USR PLUS. (News.ro)

8. Nivelul datoriei mondiale a crescut în trimestrul al doilea până la o valoare record de aproape $300.000 de miliarde, însă raportul datorie/PIB a scăzut pentru prima dată de la debutul pandemiei, pe măsură ce a revenit creșterea economică, a anunțat Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar. (Profit.ro)

9. China a vaccinat complet contra coronavirusului 91% dintre elevii cu vârste între 12 și 17 ani, a transmis vineri televiziunea de stat. (Hotnews)

10. Polonia vrea să fie suverană şi doreşte să se pună capăt „ingerinţei” Uniunii Europene în problemele sale interne, însă nu va ieşi din Uniune, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului populist de dreapta Lege și Justiție (PiS) aflat la putere. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
România a avut, din nou, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE – Cronica serii
704.064 de certificate digitale europene au fost emise până azi – Cronica serii