Grecia instituie obligativitatea unui test negativ de covid-19 cu 72 de ore înainte de intrarea turiştilor în ţară – Cronica serii

1. Sporul natural negativ al populației României s-a accentuat, în luna mai a acestui an, fiind de 1,5 ori mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2019. (Profit.ro)

2. Rata anuală a inflației a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%. (Profit.ro)

3. Grecia instituie obligativitatea unui test negativ de covid-19 cu 72 de ore înainte de intrarea turiştilor în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria Promachonas. Măsura intră în vigoare de marţi dimineaţa. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Durata de utilizare a aplicațiilor mobile a ajuns la cel mai înalt nivel din toate timpurile în al doilea trimestru, pe fondul izolării sociale. Aceasta a crescut cu 40% YoY, ajungând la peste 200 miliarde de ore în luna aprilie. Recorduri au mai înregistrat și veniturile dezvoltatorilor ($27 miliarde) și numărul de download-uri (aproape 35 miliarde). (TechCrunch)

4. Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an. Din această sumă s-a cheltuit în medie 4.269 de lei, arătă datele Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

5. Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat că va semna un ordin de ministru prin care toți dealerii de autovehicule din România, inclusiv cei doi mari producători autohtoni Dacia Renault și Ford vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari, printr-un singur document pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul. (Profit.ro)

6. Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis vineri calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu, a anunţat mass-media turcă. Consiliul de stat din Turcia a acceptat cererea mai multor asociaţii anulând o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, a indicat agenţia de presă de stat Anadolu. (News.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Teatrul Național din București continuă seria pieselor de teatru găzduite pe Amfiteatrul în aer liber. Duminică, 12 iulie, de la ora 21:00, are loc piesa “20 de ani în Siberia”, în timp ce marți, 14 iulie, de la aceeași oră, va avea loc reprezentația piesei “Anonimul venețian”. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar numărul de locuri este limitat la 60 pentru fiecare spectacol. (Teatrul Național)

7. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus un buget multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027 mai mic cu 26 de miliarde de euro față de varianta Comisiei Europene, pentru a încerca să convingă statele din nord care susţin politici financiare riguroase, respectiv Austria, Olanda, Suedia şi Danemarca. (Link)

8. Livrările de PC-uri au crescut în Q2 datorită lucrului de acasă forțat de pandemie. Gartner spune că piața a crescut cu 2,8% (64.8 milioane de unități), în vreme ce IDC estimează creșterea la 11.2% (72.3 milioane de unități). În ambele cazuri, cea mai mare creștere a avut-o HP, care, în estimarea IDC, ar fi devenit chiar numărul 1, după ce a depășit Lenovo. (Profit.ro)

9. Aproape 70.000 de angajați ai startup-urilor și-au pierdut slujbele din martie, de la începutul pandemiei. Peste 25.500 dintre aceștia lucrau în regiunea San Francisco, inclusiv Silicon Valley, iar cel mai lovit domeniu este de departe cel al transporturilor. (WSJ)

10. O hartă 3D spectaculoasă a Universului a dezvăluit existenţa uneia dintre cele mai mari structuri cosmice descoperite vreodată – un „zid” aproape imposibil de conceput, care se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină şi care conţine sute de mii de galaxii. (Hotnews)

Fotografia serii vine din Charlotte Pass, Australia. Bill Blair#JM/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 5% în primul trimestru – Cronica serii
OMS: Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt eficiente împotriva ”tuturor variantelor” SARS-CoV-2 – Cronica serii