Ghețarii care se topesc în Groenlanda poluează zonele de coastă cu cantități record de mercur – Cronica de Mediu
1. Studiu. Ghețarii care se topesc în Groenlanda poluează zonele de coastă cu cantități record de mercur, care este eliberat ulterior în râurile insulei și distribuit în întreg ecosistemul. (Sciencealert.com)
2. Raport. Organizația Mondială de Meteorologie estimează că sunt șanse de 40% ca temperatura la nivel global să atingă limita de +1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, în următorii cinci ani. Anul trecut, estima că șansele sunt de doar 20%. Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit menținerea temperaturii la nivel global sub pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, pentru a preveni efectele încălzirii globale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete. (Biziday.ro)
3. Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, este de părere că numărul victimelor poluării îl depăşeşte pe cel al victimelor de COVID-19, la fel şi daunele. ”Numărul victimelor în România, date de poluare, este mai mare decât cel de COVID. Pentru COVID am pus în mişcare forţe, am cheltuit bani extraordinar de mulţi, am ţinut lumea în case, pentru poluare aproape nu facem nimic. Nu sunt bani, nu sunt forţe, nu sunt ministere care să lucreze în comun, dar numărul victimelor este mai mare la poluare”. (News.ro)
4. România înregistrează a treia cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane din UE. O poluare mai mare se înregistrează doar în Bulgaria și Polonia. La polul opus, concentrația este cea mai scăzută în Estonia, Finlanda şi Suedia. Concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) în zonele urbane ale UE a scăzut considerabil în ultimii ani, la 12,6 μg / m3 în 2019, dar continuă să fie peste nivelul recomandat de OMS (10 μg/m3 medie anuală). (Biziday.ro)
5. România pregătește schemă de licitație pentru surse regenerabile solare la scară largă. Potrivit firmei de avocatură Schoenherr România, există un apetit din ce în ce mai mare pentru proiecte solare la scară largă în țară printre investitori. (Pv-Magazine.com)
6. România și-a asigurat în data de 2 iunie peste 86% din consumul de electricitate din surse regenerabile. Și a exportat aproximativ 1.500 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica şi analizate de AGERPRES. (Economica.net)
7. Șapte dintre cele mai mari economii ale lumii s-au pus de acord să oprească finanțarea internațională a proiectelor energetice pe bază de exploatare a cărbunelui până la finalul acestui an. Este o încercare de a întrerupe sprijinul pentru toți combustibilii fosili și pentru a atinge țintele globale legate de criza climatică. (Adevarul.ro)
8. Curtea Olandeză a decis ca Shell trebuie să reducă emisiile de carbon. Avocații spun că hotărârea, pe care Shell o poate contesta, ar putea crea un precedent în alte jurisdicții occidentale. În hotărârea judecătorească se menționează ca Royal Dutch Shell este parțial responsabilă de schimbările climatice și a ordonat companiei să-și reducă emisiile de carbon, o primă hotărâre unică care adaugă presiune asupra companiilor de petrol și gaze, care se confruntă deja cu un control sporit din partea guvernelor și investitorilor. (WSJ.com)
9. Un activist ar putea câștiga al treilea loc în conducerea Exxon. Este probabil ca un investitor activist să ocupe un al treilea loc în consiliul de administrație al Exxon Mobil Corp., oferindu-i o pârghie suplimentară pentru a presa gigantul petrolier. (WSJ.com)
10. Germania va investi 8 miliarde de euro în proiecte de hidrogen. „Vrem să devenim numărul unu mondial”. Germania a anunțat că va investi 8 miliarde de euro în 62 de proiecte de hidrogen pe scară largă, precum infrastructura de conducte și electroliza apei pentru producerea hidrogenului, ca parte a efortului țării de a-și decarboniza industria și de a deveni lider mondial în această tehnologie pionieră. (Economedia.ro)