Gheața marină arctică nu se va forma în acest octombrie, pentru prima dată de când au început înregistrările – Cronică de Mediu

1. Premieră în România: folie alimentară din trestie-de-zahăr, produsă la Râșnov. M&M Product, o companie românească, produce la Râșnov, în premieră pe piața din România, folia termo ecosustenabilă din polietilenă verde. Materia primă este trestia-de-zahăr – sursă biologică, regenererabilă care, prin însăși cultivarea ei, produce oxigen și reduce CO2 din atmosferă. (GreenNews.ro )

2. România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului. Sistemul va putea fi accesat de oricine de pe mobil şi chiar inserat în programele TV, după meteo, şi va fi singura prognoză oficială din România. (News.ro)

3. Energia produsă din surse regenerabile o va depăși pe cea bazată pe cărbune până în 2025, conform International Energy Agency. Agenția consideră că energia solară va înregistra cea mai mare creștere în următorii 10 ani, aproximativ 80% din total creștere. (Reuters)

4. Presa japoneză anunță că guvernul intenționează să deverseze în Oceanul Pacific apa contaminată de la reactoarele centralei nucleare Fukushima, distrusă în accidentul din 2011. În același timp, ministrul Mediului spunea încă de anul trecut că apa radioactivă va trebui aruncată în Oceanul Pacific, deoarece nu mai poate fi depozitată. Declarația a stârnit la vremea respectivă un val de reacții negative din partea statelor vecine, iar acum este de așteptat ca întreaga comunitate internațională să reacționeze similar. Totodată, experții cred că decizia va deteriora puternic relațiile Japoniei cu Coreea de Sud, care în urma incidentului din 2011 a interzis importurile de fructe de mare din Japonia. ( Biziday.ro )

5. IKEA va răscumpăra mobilierul pe care clienții nu îl mai doresc. Cel mai mare comerciant mondial de mobilă a anunțat că inițiativa ‘Buy Back’ face parte din obiectivul său de a deveni „o companie complet circulară și cu un impact pozitiv asupra mediului până în 2030”. ( Profit.ro )

6. Miniștrii UE susțin reforma agriculturii în acord cu reglementările de mediu. Miniștrii Uniunii Europene au convenit să-și revizuiască politica bugetară agricolă cu reguli mai stricte pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice, dar ecologiștii nu au fost impresionați de măsurile propuse. Noua politică adoptată de cele 27 de țări ale UE va fi negociată acum cu Parlamentul European, care urmează să voteze propriile propuneri. ( Barrons.com )

7. Peisajul se schimbă constant în regiunea Alaska și poate favoriza apariția tsunami-urilor. Noua amenințare este cauzată de creșterea temperaturii globale în zone tradiționale reci. Zonele cu munți înalți și teren înzăpezit și înghețat asistă acum la topirea zonelor lor de protecție. Vorbim inclusiv de permafrost, care joacă un rol în menținerea blocurilor muntoase compacte. Pe măsură ce acest adeziv natural începe să se erodeze, munții încep și ei să se prăbușească și să cadă în marea de dedesubt. Acest lucru va provoca valuri masive. ( Mic.com )

8. Gheața marină arctică nu se va forma în acest octombrie, pentru prima dată. Pentru prima dată de când au început înregistrările, principala pepinieră de gheață marină arctică din Siberia nu a început încă să înghețe la sfârșitul lunii octombrie. Înghetarea anuală întârziată în Marea Laptev a fost cauzată de căldura extrem de prelungită din nordul Rusiei și de intruziunea apelor atlantice, spun oamenii de știință din domeniul climei, care avertizează cu privire la posibile efecte de impact asupra regiunii polare. ( Euronews.com )

9. Emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale industriei globale de transport maritim ajung la mai mult de un miliard de tone. Luna aceasta, delegații guvernelor din întreaga lume se întâlnesc pentru un summit crucial asupra climei la Organizația Maritimă Internațională a Organizației Națiunilor Unite (OMI). Subiectul este decarbonizarea industriei navale globale, care reprezintă peste 80% din comerțul mondial și echivalează cu un miliard de tone de emisii de gaze cu efect de seră pe an. Cu un obiectiv suficient de abrupt – reducerea intensității CO2 cu 80% până în 2030 – industria de transport maritim poate realiza atât reduceri ale emisiilor în conformitate cu acordul climatic de la Paris, cât și acomodarea creșterii comerciale globale. Ca întotdeauna, diavolul se ascunde în detalii. O problemă potențială este că Japonia și alte câteva țări fac eforturi pentru a întârzia aplicarea obligatorie a reglementărilor mai stricte privind CO2 până în 2029 sau 2030. Dacă vor reuși, emisiile anuale ale industriei de transport maritim vor continua să crească pe tot parcursul acestui deceniu, împingând obiectivele de la Paris mai departe de atingere. (Weforum.org )

10. Rusia a fost lovită de un șir de dezastre ecologice anul acesta. Localnicii din Kamchatka, o peninsulă vulcanică din Extremul Orient al Rusiei, au dat semnalul de alarmă în septembrie, după apariția mai multor animale moarte. Oamenii de știință au afirmat mai târziu că până la 95% din viața marină din zona afectată a murit. Motivele sunt încă în curs de determinare. La doar câteva săptămâni după incidentul din Kamchatka, a fost raportată o deversare de petrol care acoperă 35.000 de metri pătrați în apele orașului port Nakhodka din extremul est al Rusiei. Cel mai devastator incident a avut loc în luna mai, când aproximativ 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil în râurile din apropiere în Arctica Siberiană. (Phys.org )

Poza săptămânii: Tabloul lui Banksy ‘Show Me The Monet’ vândut cu aproape 10 milioane de dolari.  ( DW.com )

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis, la COP28: 86% din energia României va fi regenerabilă până cel târziu în 2050 – Cronica de Mediu
Omenirea se sufocă în măști de față folosite – Cronica de Mediu