Germania va înceta să mai cumpere cărbune din Rusia, la 1 august, iar din 31 decembrie va opri și importurile de petrol rusesc – Cronica de Business
1. Economia Marii Britanii a crescut peste așteptări în mai, după două luni de declin. Produsul intern brut a crescut cu 0,5% după o scădere de 0,2% în aprilie, a anunțat Oficiul Național de Statistică. Economiștii se așteptau la o creștere de 0,1%. (Bloomberg)
2. Fondul Monetar Internațional și-a redus estimările pentru creșterea economiei Statelor Unite în acest an și anul viitor. FMI estimează o creștere de 2,3% pentru acest an, sub prognoza de 2,9%, făcută luna trecută. Fondul vede și o creștere a șomajului, la 5%, pentru 2024 și 2025. (Bloomberg)
3. Germania va înceta să mai cumpere cărbune din Rusia, la 1 august, iar din 31 decembrie va opri și importurile de petrol rusesc. Anunțul a fost făcut de adjunctul ministrului de Finanțe. (Reuters)
4. Directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei crede că e posibil ca ce e mai rău din criza energetică să urmeze. „Lumea nu a asistat niciodată la o criză energetică atât de mare în ceea ce privește profunzimea și complexitatea ei”, a declarat Fatih Birol. „S-ar putea să nu fi văzut încă ce e mai rău, iar acest lucru afectează întreaga lume.” (Bloomberg)
Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)
5. Miniștrii de Finanțe din UE au aprobat, formal, aderarea Croației la zona euro, începând cu 1 ianuarie 2023. Croația devine țară cu numărul 20 care adoptă moneda unica europeană. (Reuters)
6. Acțiunile Electricite de France SA (EDF) au crescut cu aproape 10%, după apariția unui raport conform căruia guvernul francez va plăti peste 8 miliarde de euro pentru naționalizarea companiei. Guvernul francez a anunțat că intenționează să naționalizeze compania, care are datorii foarte mari, pentru a ține sub control facturile de energie electrică ale populației. (Bloomberg)
7. 11 din cei 12 economiști chestionați de The Wall Street Journal au prezis că banca centrală a Canadei va crește rata dobânzii de referință cu 0,75 puncte, până la 2,25%. Ar fi cea mai mare creștere a ratei din 1998, când oficialii au ridicat ratele dobânzilor cu un punct complet pentru a încerca să oprească declinul dolarului canadian pe fondul crizelor financiare din Asia și Rusia. (WSJ)
Din Cronica diminetii: Vârful de inflație va fi atins, probabil, în trimestrul trei al acestui an în condițiile în care s-a materializat scenariul de risc publicat în primăvară de Banca Națională, consideră purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu. (Profit.ro)
8. Compania chineză Ganfeng va plăti aproape $1 miliard pentru a treia sa mină de litiu din Argentina. Achiziția va crește resursele necesare pentru bateriile electrice. (SCMP)
9. Twitter l-a dat în judecată pe Elon Musk pentru a respecta acordul de achiziție, după ce acesta a anunțat că va înceta preluarea platformei de social media pentru $44 de miliarde. (WSJ)
10. Aproximativ 20 de milioane de americani și-au părăsit locul de muncă în primele cinci luni ale acestui an, în ceea ce a devenit cunoscut ca „Marea Demisie”. Mai mult de un sfert dintre cei care și-au părăsit locurile de muncă cred că au luat o decizie greșită, potrivit unui studiu la care au răspuns 15.000 de persoane. (Bloomberg)