Frecvența turbulențele din timpul zborurilor crește pe măsură ce planeta se încălzește și apar schimbările climatice – Cronica de Mediu

1. Frecvența turbulențele din timpul zborurilor crește pe măsură ce planeta se încălzește și apar schimbările climatice. Turbulențele severe au crescut cu 55% între 1979 și 2020 pe rutele aglomerate din Atlanticul de Nord. Spațiile aeriene din Europa, Orientul Mijlociu și Atlanticul de Sud au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative ale turbulențelor. (bbc.com)

2. În 2022, studiile au descoperit, pentru prima dată, particule de microplastic în căile respiratorii umane, conform unui studiu. În fiecare oră, oamenii inspiră în jur de 16,2 bucăți de microplastic, ceea ce înseamnă că în decurs de o săptămână se inspiră echivalentul plasticului dintr-un card bancar. (Spiegel)

3. Fenomenele meteorologice şi climatice extreme au provocat pierderi economice estimate la 560 de miliarde de euro în Uniunea Europeană în perioada 1980-2021, dintre care doar 170 de miliarde de euro (30%) au fost asigurate”, precum şi aproape 195.000 de victime, a arătat Agenția Europeană de Mediu. (ro)

4. Aproximativ 46% din spitale și 43% din școlile din Europa sunt situate în zone cu cel puțin 2 grade Celsius peste media regională. Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat o analiză în care explică modul prin care Europa se poate adapta la schimbările climatice. Ea arată faptul că aproape jumătate din școlile și spitalele din orașele europene sunt situate în așa numitele “Insule de căldură urbane”. Acest fenomen apare în zonele în care se află grupări dense de clădiri și de infrastructură, așa cum ar fi blocurile sau drumurile, care absorb și rețin mai multă căldură comparativ cu spațiile verzi. (Biziday)

5. ONG-urile din „Afacerea secolului”, care au condamnat deja statul francez în 2021 pentru deficienţele sale în lupta împotriva încălzirii globale, au anunţat miercuri că cer o sancţiune financiară de un miliard de euro, estimând că încă nu s-a făcut suficient în acest domeniu, relatează AFP, conform Agerpres. Emisiile de gaz cu efect de seră au scăzut cu 2,7% în Franţa anul trecut, potrivit ultimelor cifre provizorii publicate de Citepa. Cu toate acestea, ONG-urile consideră că această scădere se datorează în principal factorilor conjuncturali (pandemia Covid, războiul din Ucraina sau temperaturile blânde din timpul iernii). (Wall-Street.ro)

6. Un raport Met Ofice avertizează că temperaturile de la suprafaţa mărilor au atins un maxim istoric, cu până la cinci grade peste medii, în ultimele luni. Reprezintă o amenințare serioasă, în special pentru alge, peşti şi stridii. Raportul Met Office evidenţiază şi că temperaturile la nivel global de la suprafața mării, în lunile aprilie și mai, au atins un maxim istoric, comparativ cu mediile înregistrate începând cu 1850. Transmite că luna iunie este, de asemenea, pe cale să atingă niveluri record de căldură.(Theguardian)

7. Înclinarea Pământului s-a schimbat cu 80 de centimetri între 1993 și 2010 din cauza cantității de apă subterană pe care oamenii au pompat-o din interiorul planetei. În aceasta perioadă, oamenii au îndepărtat 2.150 de gigatone de apă din rezervoarele naturale ale scoarței planetare. În general, polul de rotație al Pământului se deplasează cu câțiva metri pe an. Cât de mult contribuie rezervoarele de apă subterană drenate la această schimbare depinde de locul în care se află. Studiul a arătat că apa îndepărtată de la latitudini medii are cel mai mare efect asupra înclinării planetei. Deoarece înclinarea axei Pământului poate avea un efect asupra vremii sezoniere de pe suprafața planetei, oamenii de știință se întreabă dacă deplasările polului de rotație ar putea contribui la schimbările climatice pe termen lung.(Space)

8. Emisiile de gaze cu efect de seră din industria energetică au continuat să crească la noi maxime anul trecut, în ciuda creșterii record a energiei eoliene și solare. Raportul, realizat de Institutul de Energie din UK, a constatat că ponderea combustibililor fosili a continuat să reprezinte 82% din consumul total de energie la nivel mondial în 2022, în conformitate cu anul precedent, determinând o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 0,8%, pe măsură ce lumea a folosit mai multă energie per total.(Theguardian)

9. Start-up-ul Destinus din Elveția şi-a propus să scurteze durata călătoriilor aeriene prin intermediul unui avion alimentat cu hidrogen, care nu ar genera emisii de gaze nocive. Compania adaugă că ar putea zbura cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului (6.100 de km/h) şi, astfel, o călătorie în jurul lumii ar dura doar patru ore. Compania a testat cu succes prototipuri ale avionului în ultimii doi ani.(Euronews)

10. Fumul de la mega-incendiile din Canada ajunge în Europa, in Marea Britanie și Franța. Din 2 iunie 2023, in Canada, și mai ales Quebec, sunt incendii extinse. Hectare de pădure boreală sunt înghițite de incendii, unde încă 81 de incendii sunt active la momentul scrierii acestui articol (26 iunie). Fumul gros acopera New York-ului și alte părți ale Statelor Unite, de peste 2 saptamani iar acum patrunde in Europa, momentan in Franța și Marea Britanie și este de așteptat să rămână în atmosferă pentru câteva zile.(fr)

Ți-ar mai putea plăcea
Țările G7 au agreat să închidă până în 2035 centralele pe cărbune – Cronica de Mediu
Raport: Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de morţi premature în Uniunea Europeană, în 2020 – Cronica de Mediu