FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România, la sub 1,9% –

1. Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus puternic prognoza de creștere economică pentru România, la sub 1,9% în prognoza de toamnă, de la 2,8% în primăvară. Aceasta este a doua revizuire în jos, după ce în toamna anului trecut Fondul estima un avans de 3,8% pentru economia românească în 2024. (Economedia)

2. Salariul de bază minim brut pe țară va fi calculat după o procedură care va ține cont de ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut, a stabilit Parlamentul, care a adoptat proiectul de lege care transpune în legislația națională directiva europeană privind salariul minim european. (Profit.ro)

3. Finala prezidenţială ar urma să fie disputată de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, rezultă din Barometrul de opinie politică INSOMAR – AVANGARDE, care relevă însă că liderul AUR George Simion este la numai trei procente distanţă de Ncolae Ciucă. Mai mult de o treime dintre români nu ştiu cu cine vor vota la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, iar aproape două treimi declară cu certitudine că vor merge la vot. Pentru alegerile parlamentare, topul opţiunilor plasează PSD pe primul loc, cu un scor de 31%, urmat de PNL şi de AUR. (News.ro)

4. Bucureștenii sunt singurii locuitori ai România care au ajuns, în premieră anul acesta, la venituri medii anuale disponibile de peste 18.500 de euro, adică la un nivel similar cu media din Europa, potrivit unui studiu recent al NIQ GfK. Un locuitor din sectorul 1 al Capitalei dispune anual de 22.000 de euro, în medie. (Economica)

5. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul Agenţiei Naţionale de Integritate la procesul intentat primarului general Nicuşor Dan pe care-l declarase incompatibil şi în conflict de interese. Decizia instanţei este însă definitivă. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Până la sfârșitul anului, se estimează că numărul data centerelor va ajunge la aproape 5.700 și s-ar putea apropia de 8.400 până în 2030. Această industrie valorează $416 de miliarde și, până în 2029, este așteptată să ajungă la $624 de miliarde. (FT)

6. Oligarhul fugar Ilan Şor, care se află în Rusia şi de acolo gestionează activitatea celor patru partide din Republica Moldova afiliate blocului său „Victorie”, ameninţă cu proteste la Chișinău, după referendum și alegerile prezidențiale, şi răspândeşte ipoteza falsă că ar putea fi reprimate cu ajutorul forţelor din România. (Digi24)

7. Ponderea datoriei guvernamentale brute în PIB în Uniunea Europeană a crescut, la finele trimestrului doi din 2024, până la 81,5%, de la un nivel de 81,3% la finalul primului trimestru, cele mai îndatorate state membre UE fiind Grecia, Franța, Belgia, Spania și Portugalia, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).România înregistra la finele trimestrului doi din 2024 un raport datorie-PIB de 51,1%, față de 48,8% în trimestrului doi din 2023 și în jur de 51,6% în primele trei luni din 2024. (Profit.ro)

8. Posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia „va depinde” de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski a ţinut să precizeze că Ucraina nu discută despre aderarea la NATO în schimbul teritoriilor ocupate. (News.ro)

9. Populaţia Ucrainei s-a diminuat cu peste 8 milioane de locuitori după invazia rusă din februarie 2022, a anunţat marţi Fondul Naţiunilor Unite pentru populaţie (UNFPA), citând date furnizate de autorităţile ucrainene. (G4Media)

10. Preşedintele AUR, George Simion, confirmă suma de 60.000 de euro cerută candidaţilor la parlamentare, el declarând marţi că aşa este conceput sistemul electoral din România, iar candidaţii suportă aceste cheltuieli. El a dat asigurări că banii sunt viraţi în contul partidului şi raportaţi la AEP, în mod transparent. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Apă sub formă lichidă, descoperită pe Marte
Cronica serii – Economia românească a crescut în al treilea trimestru cu 4,3%