Florin Cîțu: România ar putea adopta moneda euro abia în 2027 sau 2028 – Cronica dimineții

1. România ar putea adopta moneda euro abia în 2027 sau 2028, a anunțat premierul Florin Cîțu aseară. Premierul a declarat că procesul de aderare a fost întârziat de criza din 2020, iar, după recuperarea economică, România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028. Ultima țintă anunțată oficial era 2024. (Profit.ro)

2. Roverul Perseverance al NASA, cel mai mare vehicul de explorare trimis pe o altă planetă, a ajuns pe Marte. Sonda robotică care transportă cel mai mare şi mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată a amartizat la ora României 22:55 în craterul Jezero, din emisfera nordică. Obiectivul principal al misiunii este căutarea de urme de viaţă. (News.ro)

3. Lichiditatea din sistemul bancar a revenit pe un excedent net în ianuarie, pentru prima oară de la declanșarea pandemiei COVID-19. Excesul este unul important, de peste 8,3 miliarde de lei. Banca centrală a organizat miercuri și prima licitație de atragere depozite din piață din ultimele 11 luni. (Profit.ro)

Promo: Apar noi reacții internaționale în cazul avocatului Robert Roșu, condamnat la închisoare: evenimentele din România, sub lupa Consiliului European al Barourilor! Președintele Consiliului Barourilor și Societăților de drept din Europa (CCBE) s-a adresat președintelui CSM, ministrului Justiției și procurorului general al României, exprimându-și îngrijorarea față de modul în care sunt afectate libera exercitare a profesiei de avocat și principiile statului de drept. O scrisoare adresată de CCBE în data de 12 februarie 2021 și transmisă autorităților române ca urmare a sesizării UNBR pe tema cazului Robert Roșu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte ce țin de activitatea avocațială, atrage atenția asupra unui principiu fundamental ce guvernează profesia de avocat, și anume interdicția identificării avocatului cu cel pe care îl reprezintă. CCBE consideră că nerespectarea, în România, a acestei reguli fundamentale pune în pericol temelia profesiei de avocat. Detalii aici.

4. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a afirmat că asumarea de către Guvern a unui proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, cu toate că are un aviz negativ din partea CSM, este „un amestec grosolan politic în treburile justiţiei”. (News.ro)

5. Aproximativ 70 de mineri de la Vulcan au refuzat să intre în mină şi au pornit pe jos spre Lupeni, pentru a-i susţine pe cei care s-au blocat în subteran şi cer plata restanţelor salariale şi a altor drepturi. O delegaţie a minerilor va avea o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cursul zilei de azi. (News.ro)

6. Pandemia de COVID-19 a adăugat $24.000 de miliarde la datoria mondială pe parcusul anului trecut, astfel că datoria globală a atins un nivel record de $281.000 de miliarde. Raportul global datorie-PIB a ajuns la 355%, arată un raport publicat de Institutul Internațional pentru Finanțe, cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar. (Profit.ro)

7. Primul ministru, Florin Cîţu, a declarat că România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen încă din 2011, dar că speră că în 2021 se va întâmpla acest lucru, însă ”a apărut această discuţie cu MCV-ul” care trebuie corectat. Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, când va intra România în schengen şi a declarat: ”Sper că anul acesta, sper”. (News.ro)

8. Din cauza pandemiei, speranța de viață în SUA a scăzut cu un an, în prima jumătate a anului trecut, comparativ cu 2019. Este cea mai mare scădere înregistrată de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. (Bloomberg)

Una din Cronica Sportivă: Finala feminină de la Australian Open se va juca între Naomi Osaka și Jennifer Brady. Naomi Osaka a trecut în două seturi de Serena Williams, 6-3, 6-4, după un meci pe care l-a controlat aproape în integralitate, în vreme ce Brady a trecut în trei seturi de Karolina Muchova. Meciul va avea loc sâmbătă dimineața, de la ora 10.30. (Treizecizero)

9. Pfizer şi BioNTech au anunţat joi că încep studii clinice ale vaccinului lor anti-Covid pe femei însărcinate, acestea fiind primele astfel de teste ce vor fi derulate. Companiile au în vedere înscrierea a aproximativ 4.000 de femei însărcinate în aceste studii, care vor include participanţi din SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambique, Africa de Sud, Spania şi Marea Britanie. Vor fi eligibile femeile cu vârste de peste 18 ani care au sarcini de 24 până la 34 de săptămâni. Primele doze vor fi administrate în SUA, a precizat Pfizer. (News.ro)

10. BNR a trimis tuturor băncilor o Notă semnată de primul viceguvernator Florin Georgescu în care acesta le cere celor din bănci să nu mai dea vina aiurea pe BNR, să aibă o atitudine mai amiabilă cu clienții și să-i considere parteneri, nu potențiali teroriști financiari. Nota vine în contextul Directivei europene privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului și a normelor pe care fiecare bancă le-a adoptat în relația cu clienții. (Hotnews)

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – 60% dintre americani dezaprobă felul în care Donald Trump își exercită mandatul de președinte
Deficitul bugetar al SUA a depășit $1000 miliarde – Cronica dimineții