Florin Cîţu: La 1 iunie vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins – Cronica serii
1. Premierul Florin Cîţu a afirmat că la 1 iunie vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins. (News.ro)
2. Premierul Florin Cîțu a anunțat că a invitat joi, la Guvern, câțiva reprezentanți PSD, pentru a discuta despre Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Discuția este programată pentru ora 15.00. Florin Cîțu a precizat că este dispus să asculte opiniile PSD pe această temă. (Hotnews)
3. Aproape 40.000 de firme au fost înfiinţate în primele patru luni ale anului, în comparaţie cu 22.976 în perioada similară a anului trecut, în creştere cu 73,6%. Datele apar într-o analiză Termene.ro, realizată pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Specialiştii spun că 2021 reprezintă anul de restart pentru afaceri şi societate, iar teama de a face business a fost înlocuită cu iniţiativă şi curaj în afaceri. (News.ro)
4. Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare i-au cerut premierului, într-o întâlnire care a avut loc ieri, printre alte subiecte și unul care îi aduce la disperare pe clienți și pe bănci: actualizarea datelor personale. Mai exact, pentru a nu mai fi nevoiți să cheme oamenii la bancă și să-i amenințe cu închiderea conturilor, bancherii vor să aibă acces la baza de date a Evidenței Populației, unde se poate vedea cine și unde s-a mutat, pentru a face din oficiu aceste actualizări de date. (Hotnews)
5. În perioada aprilie 2020 – martie 2021, volumul medicamentelor eliberate către pacienți în România a fost de 605,1 milioane cutii, în scădere cu 5,7% față de consumul din perioada aprilie 2019 – martie 2020. Numărul total de zile de tratament a crescut cu 4,4%. (Profit.ro)
O stire din Cronica de Tehnologie: Japonezii de la Nippon Paper, producător de hârtie, propun o tehnologie bazată pe lemn pentru înlocuirea bateriilor cu litiu. Nanofibrele de celuloză, create în urma rafinării lemnului, până acesta ajunge să măsoare mai puțin de a suta parte dintr-un micron, ar putea fi folosite pentru crearea unor supercondensatoare mult mai performante și cu un impact climatic mult mai mic. (Bloomberg)
6. Uniunea Europeană a decis azi să permită intrarea în blocul comunitar a turiștilor vaccinați. Decizia va trebui aprobată, formal, de șefii fiecărei din cele 27 de țări. Nu e clar când turiștii vaccinați vor putea intra în țările UE dar o decizie referitoare la dată este așteptată în zilele următoare. (WSJ)
7. Departamentul de Justiție al SUA caută informații despre activitatea lui Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Donald Trump, legată de România, potrivit unor surse aproiate anchetei, citate de Politico. În 2018, Giuliani trimitea o scrisoare prin care critica DNA, scrisă în numele unei firme de avocatură angajate de Puiu Popoviciu. Luna trecută, agenți FBI au percheziționat apartamentul și biroul lui Giuliani din New York, de unde au confiscat mai multe computere și telefoane mobile. (Digi24)
8. Amazon prelungește pe termen nelimitat interdicția de folosire a tehnologiei sale de recunoaștere facială pentru poliția din SUA. În iunie 2020, Amazon a luat această decizie pe un an, pentru a da răgaz Congresului să adopte o lege în acest sens. Prelungirea termenului vine ca urmare a lipsei legiferării. (WSJ)
9. Organizatorii festivalului Gastonbury au primit permisiunea pentru un eveniment cu 50.000 de participanţi în luna septembrie, după ce ediţia de anul trecut a fost anulată. Consiliul districtului Mendip, care cuprinde şi Somerset, locul unde are loc de regulă festivalul, a aprobat licenţa. Nu este garantat că evenimentul va avea loc în luna septembie, însă primul obstacol a fost depăşit. Emily Eavis, co-organizator al unui dintre cele mai importante festivaluri din Marea Britanie şi din lume, a declarat recent pentru NME că evenimentul va purta numele Equinox. În mod normal, festivalul Glastonbury are loc în luna iunie şi atrage în jur de 200.000 de oameni. (News.ro)
10. Premierul Florin Cîţu a precizat, întrebat despre veniturile românilor şi cum vor face faţă cheltuielilor în contextul în care rata inflaţiei a crescut, că venitul net lunar a crescut cu 7,7% ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare creşte în România, nu scade. (News.ro)