Firmele din China dețin 156 din cele 475 de aplicații Top 5 valabil în 95 de țări – Cronică de Tehnologie

1. A crescut ponderea aplicațiilor dezvoltate în China, țară ce are 156 din cele 475 de aplicații din Top 5 valabil în 95 de țări (adică 33%). China are acum cu 8% mai multe aplicații în topuri decât în urmă cu trei ani. În SUA, aplicațiile de pe locurile 1, 2, 3 și 5 își au originea în China. (Nikkei)

2. Apple testează cipurile M3, pe care ar trebui să le lanseze pe final de an sau la începutul anului viitor. M3 Pro ar urma să aibă 12 nuclee de procesor, 18 nuclee grafice și 36GB de memorie RAM. (Profit.ro)

3. OpenAI a început să implementeze suportul pentru navigarea web și plugin-urile de ChatGPT. Acestea sunt disponibile în beta pentru abonații ChatGPT Plus și trebuie activate manual din meniul de configurare al chatbot-ului. Există deja 70 de plugin-uri ale unor producători precum Expedia, Instacart, KAYAK, Klarna, OpenTable, Shopify, Slack și Wolfram. (Profit.ro)

4. Chatboții bazați pe inteligența artificială pot influența opiniile oamenilor într-un mod subtil, aproape imperceptibil. Aceasta este concluzia unui studiu în urma căruia cercetătorii au asemănat influența AI-ului cu cea din cadrul platformelor de socializare și chiar cea avută de mass media. (WSJ)

5. Marile firme de avocatură, dar și departamentele juridice din cadrul companiilor, au început să lucreze cu soluții bazate pe GPT-4. Acestea plătesc pentru a folosi cel mai recent LLM creat de OpenAI, care poate realiza corvezile ce necesită mult timp și sunt, de regulă, lăsate în seama avocaților începători. (WSJ)

6. Pakistanul a oprit internetul după arestarea fostului premier Imran Khan, în ceea ce este considerată una dintre cele mai severe forme de cenzură din această țară. Deși milioane de oameni au rămas fără internet, protestele au continuat. Utilizarea VPN-urilor aici a crescut în ultimele zile cu 1.300%. (BBC)

7. Trei companii americane, acuzate de falsificarea a 1,5 milioane de comentarii în favoarea abrogării neutralității internetului, au fost de acord să plătească amenzi de $615,000. Comentariile false au fost publicate de două companii din California, plătite în acest sens de marii jucători din industria de broadband, iar a treia fost responsabilă de generarea a 840,000 de răspunsuri false la comentarii. (AP)

8. Google nu a acordat atenția obișnuită Android-ului în cadrul evenimentului Google I/O de săptămâna trecută, singurele mențiuni fiind legate de cele câteva noutăți bazate pe AI. Gigantul american face acum tranziția de la un update major pe an, la o actualizare continuă, cu mai multe update-uri mai mici în decursul anului. (The Verge)

9. Deși a lansat în ultimii ani numeroase magazine fizice, dotate cu tehnologii avansate, care facilitează cumpărături rapide, fără cozi la casă, Amazon are doar 3% din piața americană de alimente. Spre comparație, Walmart are 30% din această piață. În jur de 90% din comerțul cu alimente din SUA se realizează în magazinele fizice. (WSJ)

10. Linda Yaccarino va fi noul CEO Twitter, a confirmat Elon Musk, după ce numele acesteia a fost vehiculat în presă. Yaccarino a fost șeful de advertising de la NBCUniversal (unde a lucrat din 2011) și este așteptată acum să readuce pe linia de plutire și să crească afacerile cu reclame ale Twitter. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Inteligența artificială dezvoltată de Meta afirmă că atentatul la viața lui Donald Trump nu ar fi existat – Cronica de Tehnologie
Microsoft a lansat un preview al serviciului de streaming pentru jocuri xCloud – Cronica de Tehnologie