Experții belgieni au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2 – Cronică de Sănătate

COVID-19

1. Experții în virusuri de la Institutul Rega din KU Leuven, Belgia, au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2. Acest vaccin este unul dintre candidații care a dovedit că protejează animalele de laborator de infecție. Echipa proiectului intenționează să înceapă teste clinice iarna viitoare. Descoperirile lor sunt sub atenția altor experți virusologi. (Link)

2. Infarctul miocardic acut asociat cu COVID-19 este mult mai sever și conduce către rezultate funcționale grave, fiind asociat cu o mortalitate ridicată, conform unei noi cercetări publicată în Stroke, un jurnal al Asociației Americane pentru Infarct, o divizie a Asociației Americane pentru Inimă. (Link)

3. Virusul SARS-CoV-2 poate ataca sistemul nervos, arată un nou studiu. (Link)

4. Persoanele care au artrită au experimentat un amalgam de emoții și au observat cum simptomele lor se înrăutățesc în timpul carantinei cauzată de COVID-19, conform unei cercetări a Universității din East Anglia. Studiul care a durat 12 săptămâni și a investigat 264 de persoane cu artrită inflamatorie (cum este artrita reumatoidă) a descoperită că 39% dintre pacienți au raportat simptome agravate, iar 42% au experimentat niveluri de energie mai scăzute. Majoritatea au vorbit de asemenea despre fluctuațiile emoționale – de la pozitivi până la a se simți izolați, deprimați și anxioși. Echipa de cercetare a stabilit o serie de recomandări, astfel încât experții de sănătate să ajute mai bine pe cei care riscă o stare de sănătate proastă și stare de bine în timpul pandemiei COVID-19 și să îi ajute pe pacienți să facă față durerii, îngrijorărilor și simptomelor în această perioadă. (Link)

Sănătatea mintală

5. Cercetătorii de la ESRC International Centre for Lifecourse Studies ai UCL au analizat date preluate timp de două decenii de la 14.000 de femei, copiii și partenerii lor pentru a explora conexiunile dintre cercetările denumite ”experiențe traumatice ale copilăriei” (adverse childhood experience). Cercetarea, publicată în Journal of Interpersonal Violence a descoperit că sărăcia este puternic asociată cu experiențele traumatice din copilărie, cu copii care raportează că au fost abuzați sexual, obligați să suporte o separare a părinților sau părinți care au probleme de sănătate mintală, abuz de droguri sau alcool. În Marea Britanie, deja 4 milioane de copii britanici trăiesc în sărăcie și multe familii trec prin instabilitatea locului de muncă, ca urmare a pandemiei COVID-19, ceea ce va amplifica impactul asupra sănătății mintale a copiilor. (Link)

6. Trei cercetători au descoperit că postările care includ elemente considerate dăunătoare persoanelor care prezintă riscul de a se sinucide sunt preponderente pe site-urile de social media, iar postările care conțin elemente protective sunt rare. În studiul lor publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și pe pagina de cercetare a Facebook, Moira Burke, Farshad Kooti și Steven Sumner descriu faptul că rata sinuciderilor este în creștere, în SUA, fiind cea mai ridicată din ultimii 20 de ani. Deși nu se știe exact de ce a crescut rata sinuciderilor, studiul arată că există pași pe care oamenii îi pot face pentru a reduce șansele celor cu tendințe de sinucidere să se sinucidă. O astfel de organizație, numită reportingonsuicide.org, prezintă un ghid pentru cei care caută ajutor. Unii sugerează că social media are un rol în creșterea sinuciderilor, întrucât platforme ca Facebook și Instagram conțin postări care glorifică sinuciderea și unele care arată chiar cum să te sinucizi. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

7. Pandemia COVID-19 crește stresul studenților, foarte mulți dintre ei fiind îngrijorați în legătură cu presiunile financiare crescute și lipsa accesului rapid la serviciile de sănătate mintală. Un sondaj efectuat între martie și mai 2020, cu peste 18.000 de studenți la colegii din 14 campusuri, publicat pe 9 iulie de Healthy Minds Network, arată că rata depresiei printre studenții de colegiu a crescut de la începerea pandemiei. (Link)

8. Copiii mici, sub 5 ani, care sunt implicați în mod regulat în activități fizice, demonstrează în același timp beneficii cognitive, o atenție îmbunătățită, capacitatea de a rezolva probleme și tenacitate în îndeplinirea unor activități. Studiul a arătat că oferirea unei activități fizice și joc activ în primii ani ai vieții se relaționează pozitiv cu abilitățile motorii, nivelurile de fitness și activitățile fizice în adolescență și dincolo de adolescență. Toate acestea au o relație pozitivă cu sănătatea și starea de bine generală. (Link)

Descoperiri științifice/Boli/Terapii

9. A fost descoperită o genă care poate suprima în mod natural semnele bolii Alzheimer în celulele din creierul uman, arată o cercetare coordonată de Queen Mary University of London. Oamenii de știință au dezvoltat un nou sistem de scanare rapidă a medicamentelor pentru tratamente care potențial pot să întârzie sau să prevină boala. (Link)

10. Cercetătorii au demonstrat că un acid gras numit dihomogamma-linolenic acid, sau DGLA, poate ucide celulele canceroase la oameni. Studiul, publicat de Developmental Cell pe 10 iulie, a descoperit că DGLA poate induce feroptosis într-un model animal și în celulele canceroase umane existente. Feroptosis este un tip de celulă dependentă de fier care a fost descoperită în ultimii ani și a devenit un punct focal pentru cercetarea bolilor, întrucât este foarte îndeaproape conectată cu multe procese ale bolii. Descoperirea are multe implicații, inclusiv un pas înainte într-un potențial tratament al cancerului. (Link)

11. Un prim studiu a identificat un hormon care este activ în creierul uman și responsabil pentru cantitatea de zahăr pe care corpul o cere. Descoperirea arată că hormonul FGF21 este produs în ficat, ca răspuns la nivelurile ridicate de zahăr din corp și acționează în creier pentru a suprima cantitatea de zahăr și preferința pentru gustul dulce. Echipa de cercetare a arătat, pentru prima dată, care sunt celulele creierului care răspund la semnalele FGF21 și cum acea interacțiune ajută la reglarea cantității de zahăr și preferința pentru gustul dulce. Studiul a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism și reflectă modul în care hormonul mediază efectele sale. Mai multe medicamente sunt testate pe baza unei forme modificate a hormonului FGF21 și deja sunt testate tratamente pentru obezitate și diabet. Noile descoperiri pot conduce către noi medicamente care acționează mult mai precis asurpa unor comportamente controlate de FGF21, ceea ce poate ajuta la controlul cantității de zahăr pe care o persoană o consumă. (Link)

Educație

12. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri un nou program destinat ajutorării celor peste 1 miliard de fumători – o grupă cu risc ridicat pentru complicații ale coronavirus- să renunțe la fumat în timpul pandemiei. Proiectul, Access Initiative for Quitting Tobacco, va începe în Iordania, unde 82.5% dintre bărbații cu vârsta de peste 18 ani fumează țigări cu tutun sau electronice, iar 60% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 15 ani sunt dependenți de nicotină, conform unui sondaj din 2019. (Link)

13. O analiză a unor probe de lapte pur cumpărate în SUA a descoperit o serie de bacterii benefice alături de bacterii potențial periculoase rezistente la antibiotice, care sporesc când laptele este lăsat la temperatura camerei. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Sesiunile de yoga ameliorează simptomele depresive în cazul oamenilor care sunt afectați de depresie, anxietate sau tulburarea bipolară – Cronică de Sănătate
Studiu: 40-45% dintre oamenii care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici – Cronica de Sănătate