Eurostat: Cea mai mare parte a cheltuielilor făcute de gospodăriile românilor merg către alimente și băuturi non-alcoolice – Cronica dimineții
1. Autorităţilor locale le va fi aplicată interdicția, valabilă acum doar pentru administrația centrală, de a solicita cetățenilor sau firmelor copii legalizate sau copii după acte emise de către alte instituții publice, centrale sau locale, precum și de persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. De asmenea, nicio instituție publică nu va mai avea dreptul să solicite ”dosar cu șină” sau orice fel de dosar, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. De asemenea, toate instituțiile publice sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, nu doar în format fizic pe hârtie, ci şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Totodată, instituţiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Obligația e valabilă și pentru operatorii privați care prestează servicii publice. (Profit.ro)
2. Economia României a crescut în complexitate, conform Atlasului Complexității Economice, un instrument de cercetare și de vizualizare a datelor de la Harvard Growth Lab, utilizat pentru a înțelege dinamica economică și noile oportunități de creștere pentru fiecare țară din întreaga lume. Conform acestui index, economia României, aflată pe locul al 19-lea în lume ca sofisticare, se află într-o companie selectă, fiind precedată de ce cele ale Italiei (locul 16), Chinei (17) și Franței (18). (Profit.ro)
3. Circa 82% dintre români sunt de părere că inflația din România va fi mai mare în 2023 față de anul trecut, iar 84% consideră că ratele dobânzilor vor fi mai mari anul acesta, potrivit unui studiu realizat de Ipsos.digital. 52% dintre respondenți cred că România va trebui să fie salvată cu fonduri de urgență de la Fondul Monetar Internațional (FMI). În ceea ce privește forța de muncă, românii nu sunt prea încrezători. 76% dintre aceștia spun că rata șomajului în România va fi mai mare în 2023 față de 2022, iar 38% comsideră că economia globală va fi mai puternică anul acesta față de anul trecut. (Economedia)
4. Klaus Iohannis a avut o discuţie la telefon, miercuri, cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care „a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig”. El a vorbit cu omologul ucrainean despre recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române”. Zelenski şi-a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”. (News.ro)
Din Cronica de Turism: Turcia a introdus de la 1 ianuarie 2023 o taxă turistică de 2% din valoarea cazării la hoteluri, moteluri sau alte unități de cazare, iar aceasta se va aplica inclusiv la tururile organizate de agențiile de turism. Taxa ar fi trebuit să intre în vigoare în 2019, însă a fost amânată din cauza pandemiei. (Novinite)
5. Cea mai mare parte a cheltuielilor făcute de gospodăriile românilor merg către alimente și băuturi non-alcoolice. Această categorie a reprezentat 25,2% din cheltuielile românilor în 2021, potrivit datelor Eurostat. Gospodăriile din România au rămas, potrivit Eurostat, în 2021 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, deși procentul s-a redus față de 2020, de la 26,4% la 25,2%. (Profit.ro)
6. În anul 2022, România a ajuns la 11,3 miliarde euro absorbție anuală a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, cea mai mare sumă de când accesează fonduri europene, a declarat premierul Nicolae Ciucă. (Profit.ro)
7. Într-un bilanț pe 2022 al traficului de migranți clandestini prezentat de poliția din Austria, românii se află pe locul al treilea, după sirieni și turci și la egalitate cu ucrainenii, ca număr de traficanți de persoane trecute ilegal peste graniță în Austria. Peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria au fost reținuți în 2022 și au fost identificați 687 de traficanți de persoane, majoritatea fiind arestați. Potrivit raportului poliției, cei mai mulți traficanți sunt din Siria (99), Turcia (69), România (52) și Ucraina (52). De asemenea, printre traficanții arestaţi se numără și 32 de cetăţeni austrieci și tot atâția moldoveni. (Libertatea)
8. Şeful spionajului militar ucrainean a declarat că deţine informaţii potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin este ”pe moarte”. ”Noi credem că este vorba despre un cancer”, susține Kirilo Budanov. În iulie, directorul CIA William Burns declara că Vladimir Putin este ”întru totul sănătors” şi îndepărta zvonuri cu privire la starea sănătăţii acestuia. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Google are un chatbot bazat pe AI care răspunde la întrebări medicale aproape la fel de bine ca doctorii. Acesta are o rată a răspunsurilor corecte de 92,6%, foarte aproape de rata de 92.9% a acurateții răspunsurilor oferite de medici. (Ethan Mollick)
9. Liderul republican Kevin McCarthy nu a reușit nici a șasea oară să-și asigure funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, fiind blocat de 20 de colegi Republicani, susținători ai fostului președinte Donald Trump. (TheGuardian)
10. Statele membre UE au ajuns la un acord conform căruia cei 27 sunt „încurajați cu tărie” să solicite tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test Covid negativ anterior de mai puțin de 48 de ore. (Hotnews)
Fotografia dimineții – Messi a fost salutat de colegi și de staff-ul PSG la revenirea după câștigarea Cupei Mondiale: