Eurostat: Angajații români figurează în statistică pentru anul 2020 cu cele mai multe ore de muncă la nivelul UE – Cronica dimineții

1. Angajații români figurează în statistica Eurostat pentru anul 2020 cu cele mai multe ore de muncă la nivelul UE (40,4 ore pe săptămână). Ei au fost urmați de bulgari (40,2 ore), croați, polonezi și ciprioți (cu câte 39,5 ore). La polul opus, cele mai reduse durate de muncă pentru angajați s-au consemnat în Olanda (29,5 ore), Danemarca (32,7 ore) și Germania (34,3 ore), cu observația că în aceste țări sunt și procentaje relativ ridicate de lucru cu program parțial. (Cursdeguvernare)

2. Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că de la începutul acestui an au fost trimise înapoi în ţările din care au venit 113 containere cu deşeuri, numărul fiind de patru ori mai mare decât cel al containerelor returnate în tot anul 2020. (News.ro)

3. Într-un studiu preliminar și nerevizuit de specialiști, Pfizer și BioNTech au anunțat că protecția oferită de vaccinul lor anti-Covid-19, împotriva infectării cu noul coronavirus, scade în timp. Eficiența vaccinului rămâne la 96% pentru primele două luni de la vaccinarea cu a doua doză, încă scade cu aproximativ 6% la fiecare două luni, ajungând la 83,7% după 4-6 luni. Protecția împotriva cazurilor grave rămâne stabilă la 97%. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Echipajul de dublu rame masculin, format din Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc, a câştigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Locul 1 a revenit Croaţiei, iar pe trei s-a clasat Danemarca. Este a patra medalie obţinută de România la Tokyo, după cele de aur la dublu vâsle feminin, argint la patru rame masculin şi argint la spadă. (News.ro)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, avansează ideea unui guvern minoritar al PSD, el susţinând că partidul şi-ar asuma acest lucru şi că are specialiştii pentru a conduce ţara. „Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL. Sunt soluţii, există guverne minoritare, poate să fie un guvern minoritar PSD, poate să fie un guvern minoritar USR, pot să fie alegeri anticipate. Vom vedea atunci”. Ciolacu a precizat că actualul Parlament nu mai reflectă opţiunile politice ale electoratului. (News.ro)

5. Comisia Europeană a avizat vânzarea de către OTE a participației de 54% la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România. Aprobarea este însă condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC, fostul Cosmote), care este un concurent direct al Orange. Operațiunea a fost propusă chiar de Orange. (Profit.ro)

6. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, cu risc de complicații grave de la Covid-19, vor putea fi vaccinați de la 1 august în Israel, au declarat miercuri oficiali din domeniul sănătății israelian. (Hotnews)

7. British American Tobacco, cea mai mare firmă producătoare de țigări din Marea Britanie, a anunțat că vede cannabisul ca o componentă importantă în viitorul companiei. BAT vrea să accelereze transformarea companiei prin reducerea impactului pe care produsele sale o au asupra sănătății. (BBC)

Din Cronica de Business: Apple a raportat cel mai mare profit al companiei, pentru trimestrul 2, de la înființare până în prezent. Compania a raportat un profit de $21,7 miliarde și venituri de $81,4 miliarde. (WSJ)

8. Prețul caselor din Shenzhen, cel mai scump oraș din China continentală, pe imobiliare, a scăzut cu 15% comparativ cu vârful înregistrat în ianuarie. Prețul pe metru pătrat este acum aproximativ $9500. (SCMP)

9. Google e prima companie mare de tehnologie care anunță că angajații săi trebuie să fie vaccinați împotriva Covid-19 pentru a se putea întoarce la birouri. Reîntoarcerea a fost amânată pentru mijlocul lunii octombrie. (NYTimes)

10. Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global al societății, potrivit unui studiu. Cercetătorii au declarat că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă” din cauza societății puternic interconectate, cu consum intensiv de energie, și a daunelor cauzate mediului. Un colaps ar putea apărea din cauza șocurilor, cum ar fi o criză financiară severă, impactul crizei climatice, distrugerea naturii, o pandemie mai gravă decât Covid-19 sau o combinație a acestora, au spus oamenii de știință. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc pe podiumul de la Tokyo. Raed Krishan, GSP:

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul energiei pe bursă a crescut cu peste 200% în luna august față de anul trecut – Cronica dimineții
România a egalat Polonia în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) calculat la paritatea puterii de cumpărare – Cronica dimineții