Eurobarometru: Românii au intenția să se vaccineze “cât mai curând posibil” doar în proporție de 18% – Cronica dimineții
1. Românii au intenția să se vaccineze “cât mai curând posibil” doar în proporție de 18%, fiind a treia cea mai mică intenție de vaccinare din Uniune, după cea din Cipru și Bulgaria și la sub jumătate din media UE de 42%. Alți 23% dintre respondenții români au arătat că vor să se vaccineze în acest an, ceea ce împreună cu cei 5% care au declarat că s-au vaccinat deja duce ponderea persoanelor care s-ar imuniza împotriva COVID în 2021 la 46%, față de o medie UE 65%. Cea mai mare intenție de vaccinare în acest an, de peste 80%, este în țări precum Irlanda, Danemarca, Suedia, Olanda și Finlanda. (Profit.ro)
2. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru acest an de la 4,3%, la 5%. Referitor la inflație, Comisia vede pentru finalul acestui an un procent de 3,2% (anterior se aștepta la 2,5%). De precizat că BNR anticipează o inflație de 3,4%. CNSP se așteaptă acum la o depreciere mai mare a leului. Dacă în prognoza de iarnă vedea 4,89 lei/euro (curs mediu), acum, în cea de primăvară, leul este cotat la un curs mediu de 4,92 lei/euro. Pe datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Guvernul face bugetul de stat și rectificările bugetare. (Hotnews)
3. Premierul Florin Cîţu a declarat că nu ia în calcul să renunţe la carantina de noapte în această perioadă şi că obiectivul principal este ca cinci milioane de români să se vaccineze până la 1 iunie. (News.ro)
O știre din Cronica de Business: Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunțat că directorul său general Rainer Seele va demisiona din funcția sa la mijlocul anului următor. (Profit.ro)
4. România înregistrează cel mai mare consum individual de pâine din UE, dar și cel mai mic preț pe acest produs. Pâinea este cu 47% mai ieftină față de media europeană, potrivit datelor Eurostat. 38% dintre români consumă zilnic pâine albă. (Profit.ro)
5. Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni seară, că, de la 1 iunie, funcţionarea restaurantelor ar putea să nu mai fie legată de rata de incidenţă, în localităţile cu rată mare de vaccinare. ”Putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%”, a declarat premierul. (News.ro)
6. Rusia constată un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Parlamentul de la Chişinău a adoptat, la 23 aprilie, o declaraţie cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. În această declarație, deputații, majoritari proruși, şi-au exprimat dezacordul față de decizia instanței supreme care constatase îndeplinirea condiţiilor pentru dizolvarea legislativului și au anulat decizia lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituționale. (Digi24)
7. Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 13,1% în primul trimestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. 6.755 au fost dizolvate, comparativ cu 7.773 în perioada ianuarie-martie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)
O știre din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 22.00, se joacă meciul tur dintre Real Madrid și Chelsea Londra, prima semifinală a acestui sezon de UEFA Champions League. Partida retur se va juca săptămâna viitoare, miercuri, 5 mai. Cealaltă semifinală, Paris Saint Germain – Manchester City, se joacă mâine. (Eurosport)
8. În Statele Unite, pentru prima oară în ultimii 15 ani, prețul mediu al caselor vechi este mai mare decât prețul mediu al locuințelor noi. O casă veche avea, în martie, un preț mediu de $334.500, în timp ce casele noi se vindeau cu $330.800. În același timp, numărul caselor noi, sau în construcție, cumpărate, a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2006. (Bloomberg)
9. Rezultatele Tesla pe primul trimestru au depășit așteptările analiștilor. Compania a raportat venituri de $10,39 miliarde și EBITDA de $1,84 miliarde. Cu aceste rezultate, CEO-ul Elon Musk și-a îndeplinit obiectivul și va primi un bonus. Musk va putea cumpăra 8,4 milioane de acțiuni Tesla la un preț de $70. Cotația unei acțiuni pe bursă este de $722, ceea ce-i va genera lui Musk un profit de $11 miliarde. (Reuters)
10. Cotația cuprului a ajuns luni dimineața la $9.650 pe tonă, la London Metal Exchange, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ca urmare a așteptărilor că oferta va fi limitată pe măsură ce economia mondială își va reveni. (Profit.ro)
Fotografia dimineții – Semnul radioactivității, format din lumânări, la 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Sergei Supinsky/AFP/Getty Images: