Erdogan: Islamofobia în Europa a atins noi niveluri, comparabile cu tratamentul evreilor înainte de al doilea război mondial – Cronica Externă

Europa

1. Lidera opoziției bieloruse, Svetlana Tikhanovskaya a cerut o grevă generală a studenților, pensionarilor și muncitorilor din Belarus pentru a pune presiune pe președintele Alexander Lukashenko să respecte ultimatimul de renunța la putere până pe 25 octombrie. Aceasta le-a transmis bielorușilor să blocheze drumurile, să închidă afacerile, să boicoteze magazinele de stat și să își scoată banii din bănci. (Link)

2. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că islamofobia în Europa a atins noi niveluri, comparabile cu tratamentul evreilor înainte de al doilea război mondial. Erdogan a sugerat că Europa este obișnuită cu ”relocări, inchiziție și genocid” și că musulmanii de pe continentul european sunt atacați. (Euronews)

SUA

3. Arhiepiscopul de Washington D.C., Wilton Gregory, va fi făcut cardinal luna viitoare, a anunțat Papa Francisc duminică. Gregory va fi primul Afro-American care va deține o astfel de poziție și va fi primul dintre alți treisprezece noi cardinali. (WashingtonPost)

4. Peste 60 de milioane de americani au votat deja în alegerile prezidenţiale, cu opt zile înainte de ziua votului, iar ritmul record în care se desfăşoară voturile anticipate ar putea duce la cea mai mare participare la scrutin din peste 100 de ani, potrivit datelor publicate luni de U.S. Elections Project. (News.ro)

Orientul Mijlociu

5. Oficialii australieni au solicitat răspunsuri de la Qatar Airlines, după ce o femeie care se afla la bordul unui avion dinspre Doha către Sydney a fost forțată să debarce și a fost supusă unei cercetări corporale invazive, după ce s-a descoperit un bebeluș nou născut abandonat în aeroportul din Doha. (NYTimes)

Asia

6. Premierul nipon Yoshihide Suga a anunțat că Japonia va obține până în 2050 zero emisii de carbon, deși unii experți arată că planului îi lipsesc detalii. Japonia este a treia cea mai importantă economie a lumii și al cincilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume. (JapanTimes)

7. India și SUA sunt așteptate să încheie un acord militar pentru a extinde cooperarea dintre cele două țări și a contracara China. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și Secretarul Apărării Mark T. Esper se află în New Delhi săptămâna aceasta, conform declarației unor oficiali indieni. (WSJ)

Africa

Guvernul etiopian a denunțat ”amenințările agresive” împotriva Etiopiei, după ce președintele american Donald J. Trump a spus în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul sudanez că Egipt va ”arunca în aer” disputatul baraj Grand Ethiopian Renaissance Dam. Ministrul de externe al Etiopiei l-a chemat pe ambasadorul SUA și a numit comentariile lui Trump o ”incitare la război”. Egiptul și Sudanul se opun barajului etiopian, de teamă că le va afecta rezervele proprii de apă. (AP)

America Latină

În referendumul de duminică, chilienii au votat în mod copleșitor pentru rescrierea Constituției țării și organizarea unei noi convenții constituționale. (Link). Votul a fost rezultatul unor proteste masive care au început anul trecut, ca reacție la mărirea prețurilor la călătoriile cu metroul și au evoluat către un apel mai larg la reformă socială. Constituția actuală a Chile a fost redactată în timpul dictaturii militare a lui Augusto Pinochet. (NYTimes)

Global

Cincizeci de țări au semnat un tratat care interzice folosirea armelor nucleare, ceea ce îi va permite să devină drept internațional. Puterile globale nucleare, inclusiv SUA, au refuzat să semneze pactul, astfel încât puterea sa juridică să nu devină obligatorie. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenți chinezi au intrat în rețelele de computer aparținând Vaticanului și misiunii Orașului Sfânt în China – Cronica Externă
Vladimir Putin dorește ca în Constituția Rusiei să fie trecută credința în Dumnezeu – Cronica Externă