Epidemolog-ul șef al Suediei a admis că a greșit în strategia sa de combatere a COVID-19 – Cronica Externă
Europa
1. România se confruntă cu o rețea foarte bine organizată în tăierile ilegale de copaci, mii de hectare fiind deforestate în ultimele lunii. În ultimii 25 de ani, România a pierdut 80 milioane de metri cubi de pădure, iar aceasta este o estimare, probabil cifrele fiind mai mari. UN anunț recent al ministrului mediului Costel Alexe arată că există o escaladare a mafiei lemnului, prin dispariția a 100.000 m3 de pădure recent. Autoritățile române par depășite. Un raport Ouest-France pentru Euractiv. (Euractiv)
SUA
Bonus: Protestele din SUA au intrat în ziua a șaptea și s-au desfășurat în mod pașnic astăzi. Secretarul apărării Mark Esper a spus miercuri că nu sprijină folosirea trupelor active pentru a restrânge protestele din SUA și că aceste forțe ar trebuie folosite doar ca ultim resort, ca o ultimă soluție pentru situațiile cele mai dificile și mai urgente. ”Nu ne aflăm în niciuna dintre aceste situații acum. Nu sprijin ideea invocării Actului de Insurecție”, a declarat acesta în timpul unei informări la Pentagon. (CNN)
2. Administrația președintelui Donald Trump a întărit marți o serie de sancțiuni împotriva regimului Maduro din Venezuela, punând pe lista neagră patru companii care sunt implicate în sectorul gazelor și petrolului. Prin această mișcare, SUA speră să taie fluxul de venituri de care Nicholas Maduro are nevoie pentru a se menține la putere. Țintirea unor companii private prin sancțiuni financiare ajută administrația Trump să evite o confruntare militară. (WSJ)
3. Administrația președintelui Donald Trump plănuiește să interzică toate aeronavele chinezești să zboare către SUA începând cu jumătatea lunii iunie, după ce Beijing a eșuat să respecte un acord privind zborurile dintre cele două state. (Reuters)
Bonus: Peste 55% dintre americanii intrebați despre protestele din SUA luni și marți au spus că nu sunt de acord cu modul în care Donald Trump le-a abordat, iar o treime au declarat că au fost de acord cu modul de abordare al președintelui. Un sondaj separat al Reuters arată că Joe Biden conduce în opțiunile votanților, crescând cu 10% din aprilie. (Reuters)
Orientul Mijlociu
4. Arabia Saudită, liderul OPEC și Rusia, care nu este membru OPEC, au agreat un acord preliminar pentru a extinde reducerea producției de petrol cu încă o lună și pentru a crește presiunea pe țările care nu respectă decizia de a reduce și mai mult producția. (Reuters)
5. Donatori internaționali au strâns 1.35 miliarde în ajutor umanitar pentru Yemen marți, dar suma nu ajunge la necesarul de 2.4 miliarde necesare pentru a salva cea mai mare operațiune umanitară, care și-a pierdut fondurile. Arabia Saudită încearcă să facă uitat rolul coaliției condusă de saudiți în adâncirea catastrofei umanitare din Yemen, care a ucis civili, conform unui cercetător al Human Rights Watch. Lucrătorii umanitari riscă să nu poată oferi oamenilor mâncare și acces la servicii sanitare, apă sau ajutor pentru cei 2 milioane de copii subnutriți. (Reuters)
Asia
6. Un raport al ONU arată că Talibanii mențin în continuare legături strânse cu organizația teroristă Al Qaeda, în pofida acordului de pace semnat cu SUA, în care s-au obligat să lupte contra grupurilor militante, extremiste și să le interzică folosirea teritoriului Afghanistanului pentru a lansa atacuri asupra SUA și aliaților săi. Talibanii au respins raportul ca fiind lipsit de substanță. Raportul detaliază faptul că relațiile dintre Talibani și Al Queda sunt apropiate și se întemeiază pe prietenii, o istorie a unor lupte împreună, simpatii ideologice și inter-mariaje. Raportul a fost trimis Consiliului de Securitate al ONU. În el se mai arată că Talibanii s-au consultat ”în mod regulat” cu Al Qaeda în timpul negocierilor cu SUA. (Link)
7. Donald Trump l-a invitat pe prim-ministrul Indiei Narendra Modi la reuniunea grupului G7, care va avea loc în septembrie și va fi găzduită de SUA. (Link)
Bonus: Oficiali ai guvernului chinez au transmis unor companii importante de stat din domeniul agriculturii să oprească orice achiziții de produse de la fermele americane, într-o escaladare a conflictului dintre SUA și China. (Bloomberg)
Africa
8. Secretarul de stat Mike Pompeo a discutat despre situația din Libia cu ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe pentru a găsi soluții în reducerea violenței și avansarea unei formule negociate politic pentru a pune capăt conflictului libian. În timp ce Franța sprijină negocierile prin Națiunile Unite și guvernul libian, a oferit sprijin clandestin și comandantului Hifter, alături de Emiratele Arabe și Rusia. SUA ia în considerare să trimită trupe în Tunisia pentru a preveni extinderea conflictului din Libia. (Link)
America Latină
9. Alegerile generale din Bolivia, care au fost amânate din cauza pandemiei coronavirus vor avea loc pe data de 6 septembrie, s-a stabilit în urma unui acord negociat cu toate partidele politice, conform unei declarații a Tribunalului Electoral Suprem din Bolivia făcută marți. Evo Morales, precedentul președinte, a demisionat în noiembrie 2019 și de atunci locuiește în exil în Argentina. (Link)
Global
10. Epidemolog-ul șef al Suediei, Anders Tegnell, a admis că a greșit în strategia sa de combatere a COVID-19, care a rezultat în prea multe morți. Tegnell a declarat într-un interviu cu un post de radio suedez că ”dacă ar fi să ne întâlnim cu aceeași boală cu același tip de informații pe care le avem astăzi, cred că răspunsul nostru ar fi undeva între ce a făcut Suedia și ce a făcut restul lumii”. Suedia nu a impus măsuri de carantină, nu a închis școlile, resturantele și mall-urile, a restricționat doar adunările mai mari de 50 de persoane și a sfătuit suedezii să fie precauți. Suedia a înregistrat un număr mai mare de decese decât trei dintre statele sale vecine la un loc. (Bloomberg)