Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE continuă să scadă odată cu reducerea cărbunelui – Cronica de Mediu

1. Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE continuă să scadă odată cu reducerea cărbunelui. Emisiile au scăzut cu 2,1% față de 2017, până la un nivel cu 23% mai mic decât în 1990, baza de referință pentru reducerile de emisii ale blocului  comunitar în conformitate cu acordurile climatice ale ONU. Dacă Marea Britanie este exclusă, declinul din 1990 a fost mai mic, situându-se la 20,7%. (TheGurdian.com )

2. Cum sună o plajă cu nisip verde? Cel mai nou geohack pentru combaterea schimbărilor climatice. Pe o plajă din Caraibe, un non-profit numit Project Vesta va începe în curând să testeze o nouă modalitate radicală de combatere a schimbărilor climatice care implică răspândirea olivinei – un mineral verde ieftin – peste nisip, pe care valurile oceanelor il vor descompune. Prin descompunere el va contribui la eliminarea CO2 din aer. „Viziunea noastră este de a ajuta la inversarea schimbărilor climatice, transformând un miliard de tone de dioxid de carbon în rocă”, spune Tom Green, director executiv al Project Vesta. (FastCompany.com)

3. Suprafața pădurilor în anul 2019 a fost de 6.427.340 de hectare, în creștere cu 9.127 de hectare față de anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică. (Via Cronica.ro )

4. Vremea in Marea Britanie: Cea mai insorită primăvară de când există înregistrări. Cel mai probabil, conform estimarilor, va fi si cea mai secetoasă primăvara, pentru zone extinse din Marea Britanie, inclusiv Anglia, din ultimii 124 de ani. (BBC.com )

5. India se confruntă cu o invazie de lăcuste înrudită direct cu schimbările climatice. Jaipur se confruntă cu o invazie de lăcuste, care mănâncă rapid culturile agricole. Ultima oară și-au făcut apariția în 1993, în această regiune. În timp ce în ultimii douăzeci de ani  au mai fost depistate roiuri în Rajasthan, acum insectele s-au răspândit și în alte părți ale țării, inclusiv Uttar Pradesh și Madhya Pradesh. ( OneGreenPlanet.org )

6. Oamenii de știință sunt îngrijorați de „Focurile Zombie” care fac ravagii în zona arctică. Rămășițele incendiilor forestiere record din Siberia și Alaska de anul trecut continuă să ardă în subteran și este de așteptat să revină. Incendiile ne expun unor riscuri, prin declanșarea topirii straturilor de permafrost, eliberând astfel dioxidul de carbon în atmosferă, destabilizând ghețarii și provocând o creștere a nivelului mării. Acest lucru ar putea elibera, de asemenea, gazul metan prins în gheață. (Context: În iunie 2019, cea mai călduroasă vară înregistrată în 150 de ani, aceste incendii au eliberat aproximativ 50 de milioane de tone de CO2 în atmosferă, ceea ce este egal cu rata anuală a emisiilor din Suedia.) ( Vice.com )

7. Valuri noi de căldură se inregistreaza in S.U.A. și India; Siberia înregistrează si ea temperaturi ridicate. Un nou val de căldură v-a genera temperaturi de peste  38 de grade Celsius în părți ale SUA în următoarele zile. India se confruntă, de asemenea, cu temperaturi extrem de ridicate care au ajuns la 48 grade în capitala New Delhi săptămâna aceasta și 52 de grade în Rajasthan, un stat din nordul Indiei. Căldura este un factor de stres în plus,  în contextul pandemiei coronavirusului și a invaziei masive de lăcuste. (CNBC.com )

8. Un eveniment antic de extincție în masă a fost corelat cu descompunerea stratului de ozon. O extincție în masă în urmă cu 360 de milioane de ani a fost probabil cauzată de un climat cu încălzire rapidă care a cauzat o gaură în stratul de ozon. Probele realizate plantelor din perioada respecttivă dezvăluie ca ADN-ul le-a fost deteriorat de radiațiile UV. (BGR.com )

9. Acționarii grupului petrolier Total au respins moțiunea de stimulare a măsurilor dedicate schimbărilor climatice. Majoritatea acționarilor mari ai grupului petrolier francez Total au respins o rezoluție a unui grup de investitori care viza schimbarea statutului companiei cu scopul de a depune mai mult efort pentru a-și îndeplini obligațiile care îi revin în baza acordului climatic din Paris din 2015. (Reuters.com )

10. Încălzirea globală ar putea însemna că anumite părți ale planetei devin prea fierbinți pentru oameni. Creșterea explozivă și succesul societății umane în ultimii 10.000 de ani au fost susținute de o gamă distinctă de condiții climatice. Dar intervalele și variațile climei, pe care oamenii le pot întâlni pe Pământ, se schimbă pe măsură ce planeta se încălzește, iar condiții cu totul noi pentru civilizație încep să se contureze pentru următoarele decenii.  (WeForum.org )

Ți-ar mai putea plăcea
Gheața marină arctică nu se va forma în acest octombrie, pentru prima dată de când au început înregistrările – Cronică de Mediu
Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare atribuite poluării a scăzut în Europa cu -19% în ultimul deceniu – Cronica de Mediu