Elvețienii au votat, într-un referendum, pentru interzicerea acoperirii fețelor în public – Cronica Externă
Europa
1. Elveția a votat pentru interzicerea acoperirii fețelor în public, într-un referendum (BBC). Interdicția nu se aplică acoperirii folosite pentru motive medicale. Un important grup islamic a declarat că decizia, propusă de un partid de dreapta, trimite un mesaj de excludere către musulmani. Unele femei musulmane își acoperă fața din motive religioase. (NPR)
Bonus: Într-un interviu cu Oprah Winfrey, ducesa de Sussex, Meghan, pretinde că familia regală britanică a arătat animozitate, inclusiv rasism, împotriva ei și a fiului său și a luat în considerare sinuciderea. (TheGuardian)
SUA
2. Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care își propune să crească accesul la vot și ordonă agențiilor federale să creeze o strategie pentru sprijinirea înregistrării și participării votanților. (WashingtonPost)
Orientul Mijlociu
3. Rebelii Huti au anunțat că au lansat peste douăzeci de drone și rachete balistice în Arabia Saudită (AlJazeera). Coaliția condusă de Arabia Saudită pretinde că a interceptat drone multiple, iar o instalație petrolieră din portul saudit Ras Tanura a fost printre țintele lovite. Coaliția a lansat atacuri aeriene care îi țintesc pe rebelii Huti în capitala Yemenului, Sanaa și în alte regiuni, a relatat agenția de știri oficială a Arabiei Saudite. (WashingtonPost)
4. Un plan de obținere a păcii în Afganistan, precum și o scrisoare din partea secretarului de stat al SUA Antony Blinken către președintele afgan Ashraf Ghani a apărut în presa afgană (Link). Departamentul de Stat a declarat pentru Reuters că SUA încă iau în considerare retragerea tuturor trupelor până la 1 mai. (Reuters)
5. Iran a eliberat-o pe Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o femeie cu dublă cetățenie britanico-iraniană, din arestul la domiciliu în Iran, după ce a executat o sentință de cinci ani pentru complot împotriva guvernului, acuzație pe care ea o neagă. Zaghari-Ratcliffe se confruntă cu un nou proces duminică, a declarat soțul ei. Oficialii britanici au cerut eliberarea ei totală. (BBC)
Asia
6. Coreea de Sud a anunțat că a încheiat un acord cu SUA privind împărțirea costurilor pentru trupele americane stabilite pe teritoriul său. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că cele două țări au ajuns la un acord care include o ”creștere semnificativă” a contribuțiilor Coreei de Sud (Link). Decizia reflectă ”angajamentul administrației Biden-Harris de a revigora și moderniza” alianțele democratice ale SUA pe glob. (CNN)
7. Optsprezece activiști din Thailanda au fost condamnați pentru diferite acuzații legate de protestele anti-guvern din septembrie (Link). Trei dintre ei au fost respinși pentru cauțiune, după ce au fost acuzați de defăimarea monarhiei conform legilor dure de lezmaiestate ale Thailandei. (France24)
8. Afacerile au fost închise luni în orașul Yangon din Myanmar, după ce sindicatele au cerut muncitorilor să facă grevă împotriva juntei militare. Doi protestatari au murit din cauza rănilor prin împușcare în orașul Myitkyina (Reuters). Australia a suspendat legăturile cu armata Myanmar. (Link)
Africa
9. Senegal se pregătește pentru mai multe proteste, în contextul procesului împotriva liderului opoziției Ousmane Sonko, acuzat de viol. Cinci oameni au fost uciși în revolte, de când Sonko a fost arestat săptămâna trecută. Observatorii internaționali au cerut moderație și dialog. (Link)
America Latină
10. Președintele Mexicului Andres Manuel Lopez Obrador a apărat o barieră construită în jurul Palatului Național din Mexico City, înaintea marșului împotriva violenței de gen cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor. Biroul său a numit-o ”un zid al păcii”, în timp ce criticii au catalogat-o un ”zid al rușinii”. (Link)