Elveția este prima țară care folosește API-ul dezvoltat de Apple și Google în cadrul unei aplicații de monitorizare a pandemiei – Cronica de Tehnologie
1. Elveția este prima țară care folosește API-ul dezvoltat de Apple și Google în cadrul unei aplicații de monitorizare a pandemiei și urmărire a contactelor. SwissCovid a intrat într-un program pilot de testare, ce va dura mai multe săptămâni și la care participă câteva mii de persoane. (Engadget)
2. Mark Zuckerberg și alți executivi Facebook au decis să ignore un studiu prezentat intern în 2018, care arăta că algoritmul de rankare divizează oamenii în încercarea de a le atrage atenția și a crește timpul petrecut de aceștia în rețeaua socială. Pentru că eventualele schimbări ar fi contravenit intereselor companiei, șefii Facebook au decis să nu aducă modificări produselor companiei în sensul reducerii divizării. (WSJ)
3. Deși nu funcționează în China, YouTube șterge automat comentariile care conțin fraze ce se regăsesc de regulă în criticile adresate Partidului Comunist. Oficialii YouTube spun că este vorba de o eroare pe care o încearcă să o rezolve. (The Verge)
4. Apple a rezolvat un bug de iOS și iPadOS care a fost observat la finalul săptămânii trecute și care prevenea în unele cazuri aplicațiile să pornească. Eroarea venea din sistemul Family Sharing, care susținea eronat că utilizatorul nu mai are drept de folosire și îl redirecționa pe acesta să cumpere aplicația din App Store. (TechCrunch)
5. Apple va redeschide în cursul acestei săptămâni aproximativ 100 de magazine din Statele Unite, pe care le-a închis în momentul izbucnirii pandemiei. Astfel, compania va avea operaționale în America 130 de magazine din cele 271. Apple are 510 magazine în toată lumea. (CNBC)
6. Apple a lansat macOS 10.15.5, al cincilea update al sistemului de operare macOS Catalina, lansat în octombrie 2019. Una dintre cele mai interesante noutăți este Battery Health Management, o facilitate care încearcă să crească autonomia laptopului prin reducerea ratei chimice de îmbătrânire a bateriei, care la rândul ei se obține evitând în unele situații încărcarea completă. (MacRumors)
7. Google își va redeschide birourile începând cu 6 iulie, le-a transmis CEO-ul Sundar Pichai angajaților. La început, doar 10% din angajați vor putea lucra de la birou, iar capacitatea va crește treptat pe parcursul lunilor următoare. Cei care vor dori să lucreze în continuare remote vor primi $1,000 pentru cheltuieli legate de munca de acasă, precum echipamente și mobilier. (Cnet)
8. Mai multe vulnerabilități din aplicația oficială de urmărire a contactelor din Qatar, care este obligatorie, au expus datele personale ale peste 1 milion de oameni. Printre datele expuse s-au aflat numele, ID-ul, starea sănătății și datele de localizare. (Amnesty International)
9. Grupul rus de hackeri Turla a folosit într-o serie de atacuri de la începutul anului un malware controlat prin intermediul conturilor de Gmail. Malware-ul folosea un anumit cookie pentru a deschide o sesiune de Gmail în browser-ul web al țintei și primea comenzile hackerilor prin intermediul atașamentelor la email. (ZDNet)
10. Tencent va investi pe parcursul următorilor 5 ani $70 miliarde în dezvoltarea infrastructurii digitale, vizând domenii precum cloud computing, 5G, inteligență artificială, blockchain și IoT. (SCMP)