Elena Lasconi a anunţat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu – Cronica serii
1. Preşedintele USR, Elena Lasconi, a anunţat, marţi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu şi le-a cerut liberalilor să semneze alături de USR. (News.ro)
2. Premierul Marcel Ciolacu își va depune mandatul la Cotroceni dacă miniștri liberali pleacă din guvern, au declarat pentru surse de la vârful PSD. Liderul PNL a anunțat luni seara că rupe coaliția cu PSD, dar că rămâne în Guvern. Miniștri liberali și conducerea partidului au decis în ședința de azi să rămână la guvernare. (G4Media)
3. Proiectul de lege privind salariul minim european a trecut de Senat, fiind trimis la Camera Deputaţilor. De la 1 ianuarie, când ar urma să fie pus în aplicare, salariul minim brut va ajunge la 4.100 lei. (News.ro)
4. România este încă o țară a cash-ului însă partea de fraudă este una gestionabilă la un nivel relativ confortabil, comparativ cu alte state mult mai dezvoltate din perspectivă financiară, a declarat Claudiu Negrea, director adjunct al Direcției monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților în Banca Națională a României. (Profit.ro)
5. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că, în cadrul întâlnirii cu omologul său austriac, Gerhard Karner, a demonstrat cu argumente logice că „decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”. Predoiu şi-a arătat convingerea că, la Consiliul JAI din 10 octombrie, țara noastră va primi semnalele pozitive în acest sens. (Digi24)
Din Cronica de Tehnologie: Atacul prin care hackerii chinezi au spart rețelele unor companii americane de comunicații și au interceptat date guvernamentale a fost posibil din cauza unui așa-numit „backdoor sigur”. Experții au avertizat de mult timp că de aceste breșe lăsate special pentru scopuri legale pot profita atacatorii. (TechCrunch)
6. CITR a anunțat că numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situația financiară a companiilor la începutul anului 2024. (Profit.ro)
7. Înmatriculările de autoturisme au crescut, în România, cu 6% în primele nouă luni ale acestui an, față de aceeași perioadă din 2023. În aceeași perioadă, mașinile full electrice au înregistrat o diminuare de 37%, conform datelor prezentate de către Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA). (Profit.ro)
8. ISIS/Statul Islamic și-a reluat eforturile de a exporta terorismul în Marea Britanie, a declarat șeful agenției interne de spionaj a Regatului Unit, Ken McCallum, avertizând că aceasta este amenințarea care „mă îngrijorează cel mai mult”. (Hotnews)
9. Ungaria a confirmat marți că va bloca un împrumut de 35 de miliarde de euro, propus de Comisia Europeană pentru a sprijini economia Ucrainei, afectată de război, până când Statele Unite își vor alege următorul președinte, pe 5 noiembrie. (Euronews)
10. Academia Regală Suedeză de Ştiinţe de la Stockholm a decis, marţi, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 cercetătorilor John J. Hopfield şi Geoffrey E. Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”. (Digi24)