Educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani – Cronica dimineții

1. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat arată că România se află în topul ţărilor europene la campania de vaccinare, ocupând locul al şaselea atât în ceea ce priveşte numărul total de doze administrate, cât şi media zilnică a acestora. În privinţa numărului de doze administrate raportat la o sută de persoane, ţara noastră se află pe locul al patrulea. (News.ro)

2. Educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, conform proiectului de buget. 70,2% din buget sunt cheltuieli cu salariile. (Edupedu)

3. După prima săptămână de cursuri în școli, situația nu este îngrijorătoare, cu o rată de infectare de 1 la 10.000, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. “Riscul este gestionabil”, a completat acesta. ”290 de elevi infectaţi, cu precizarea că infectarea s-a făcut anterior începerii şcolii, deci factorul de prezenţă fizică în şcoală nu a fost o cauză pentru infectările de săptămâna trecută”, a subliniat Cîmpeanu. (Hotnews)

Una din Cronica de Mediu: Un procent de 18% ( ± 8,7 milioane) din totalul deceselor la nivel mondial în 2018 și probabil o proporție similară în anii anteriori este o consecință a poluării aerului prin arderea combustibililor fosili, conform unui nou studiu condus de Universitatea Harvard. (forbes.com)

4. Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca începe, luni, în România, la persoane cu vârsta între 18 şi 55 de ani. Peste 142.000 de oameni s-au programat deja pentru a fi imunizate cu acest vaccin, în cele 180 de cabinete de vaccinare deschise special în acest scop. Intervalul recomandat între prima şi a doua doză este de opt săptămâni. (News.ro)

5. Vaccinul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 94%, potrivit unui studiu efectuat în Israel pe 600.000 de persoane vaccinate cu ambele doze. Mai mult, potrivit aceluiași studiu, eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă. (Reuters)

6. Profesorul Alexandru Rafila spune că vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei. Doi factori ar putea determina o astfel de perspectivă: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată. (Profit.ro)

7. Mai mult de jumătate dintre români spun că facturile lor sunt mai mari decât veniturile. Doi români din cinci recunosc că anul trecut nu au avut bani să le achite sau că pur și simplu au uitat să o facă, potrivit unui studiu publicat recent. (Link)

Una din Cronica de Carte: Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, ”The Four Winds”, de Kristin Hannah, o ficțiune istorică; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, ”Think Again”, de Adam Grant, o carte de dezvoltare personală. Alte două noutăți interesante în top, de non-ficțiune: ”Four Hundred Souls”, coordonată de Ibram X. Kendi și Keisha N. Blain, despre istoria afro-americanilor și ”Unmasked”, de Andy Ngo, despre mișcarea antifa. (New York Times)

8. Mii de vieți ar putea fi salvate dacă persoanele care prezintă risc de cancer la plămâni ar fi investigate CT înainte ca acest tip de cancer să devină incurabil, relevă un studiu al sistemului britanic de sănătate. Cancerul la plămâni este cea mai mortală formă de cancer din Marea Britanie. (TheGuardian)

9. Capitalizarea burselor din întreaga lume a depășit $110.000 miliarde. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată. (Link)

10. Uniunea Europeană a criticat din nou Guvernul Germaniei din cauza restricţiilor impuse la frontiere, iar Ministerul de Externe din Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului. „Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep s-a revanșat după înfrângerea de la Roland Garros și a trecut de Iga Swiatek în trei seturi. După ce Simona a pierdut primul set, nu s-a mai uitat în urmă și a jucat impecabil din punct de vedere tactic, forțând-o pe poloneză să greșească din ce în ce mai des. Scorul final, pentru calificarea în sferturile de finală ale Australian Open, a fost 3-6, 6-1, 6-4. Urmează marți un meci cu Serena Williams, care a trecut în optimi de Aryna Sabalenka, tot în trei seturi. (Treizecizero)

Fotografia dimineții – “Tăcerea mieilor” a fost lansat acum 30 de ani. Filmul în care joacă Jodie Foster și Anthony Hopkins a fost al treilea din istorie care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cel mai bun scenariu adaptat:

Ți-ar mai putea plăcea
Alegeri în SUA: Cele mai recente proiecţii ale rezultatelor arată un avantaj pentru republicani la Cameră şi o cursă strânsă pentru controlul Senatului – Cronica dimineții
Cronica diminetii – deficitul bugetului de stat a crescut de aproape 4 ori