Economistul șef S&P: O „ruptură comercială” între Rusia și Germania ar putea declanșa un șoc financiar în întreaga lume – Cronica de Business
1. O „ruptură comercială” între Rusia și Germania ar putea declanșa un șoc financiar în întreaga lume, avertizează economistul șef S&P. Comerțul dintre cele două țări a crescut semnificativ în 2021, comparativ cu anul anterior, cu 34,1%, până la 59,8 miliarde de euro, potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei. (CNBC)
2. Optimismul în rândul administratorilor de fonduri de investiţii cu privire la creşterea economiei globale a atins un minim istoric, în timp ce preocupările privind o posibilă stagflaţie au urcat la cel mai ridicat nivel din august 2008, arată un sondaj lunar al băncii de investiţii BoFA Securities. (News.ro)
3. Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul mall-ului Sun Plaza, a agreat cumpărarea complexului de afaceri Expo Business Park din București de la Portland Trust, compania omului de afaceri britanic Robert Neale, susținută financiar de fondul american Ares Management Corporation. (Profit.ro)
4. Prețurile petrolului au urcat marți cu aproape 6% din cauza declinului producției din Rusia la nivelul unui minim atins în 2020, și a unui avertisment făcut luni de OPEC potrivit căruia va fi imposibil să se înlocuiască potențialele pierderi de aprovizionare din Rusia. (News.ro)
5. Sri Lanka a intrat marți în default, neplătindu-și dobânzile și ratele la datoria externă de $51 de miliarde de dolari. Insula se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței, din 1948, care a generat proteste ample pentru demisia guvernului. Lipsa acută de alimente și combustibili, alături de întreruperile zilnice lungi de electricitate, au generat suferințe celor 22 de milioane de locuitori ai țării astfel încât guvernul a decis să nu-și plătească creditorii externi pentru a folosi rezervele valutare la achizițiile de alimente și combustibili. (SCMP)
Din Cronica serii: Rata inflației din România a trecut de pragul de 10%, atingând, în luna martie, 10,2%. În intervalul martie 2021 – martie 2022, prețurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% și la uleiul comestibil cu 32,33%. La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi și ulei, creșteri mari au mai fost înregistrate la mălai (plus 24,35%) și făină (plus 21,47%). Ultima oară când inflația a atins un asemenea nivel a fost în 2004. (Profit.ro)
6. Deși inflația din SUA a ajuns la 8,5% luna trecută, în ritm anual, prețurile mașinilor și camioanelor second hand au scăzut cu 3,8% între februarie și martie, marcând cea mai mare scădere, pentru o lună, din 1969. (BusinessInsider)
7. Trei importanți furnizori Apple, Pegatron, Quanta și Compal, și-au suspendat activitatea din Shanghai din cauza măsurilor de lockdown impuse de autoritățile chineze. (Nikkei)
8. Fondul de investiții KKR & Co. a ajuns la un acord pentru achiziționarea companiei de securitate cibernetică Barracuda Networks Inc. de la Thoma Bravo. Tranzacția evaluează Barracuda la aproximativ $3,8 miliarde, inclusiv datoriile. (Bloomberg)
9. Veniturile din publicitate generate de TikTok anul acesta vor depăși $11 miliarde, adică mai mult decât cele pe care le vor avea rivalii de la Twitter și Snap împreună. (Reuters)
10. Elon Musk a fost dat în judecată marți de foști acționari Twitter care susțin că au ratat recenta creștere a prețului acțiunilor, deoarece Musk a așteptat prea mult pentru a dezvălui un pachet de 9,2% din acțiunile companiei. (Reuters)