Economia Statelor Unite a scăzut cu 4,8% pe primul trimestru al acestui an – Cronica serii
1. Economia Statelor Unite a scăzut cu 4,8% pe primul trimestru al acestui an. Este pentru prima oară de la criza din 2008 când economia celei mai puternice economii din lume scade. Impactul ultimelor 3 săptămâni din martie, perioadă în care administrația a impus măsurile de izolare, a fost extrem de puternic, ștergând tot câștigul din primele două luni. (WSJ)
2. Valoarea maximă a chiriei lunare pentru care va putea fi cerută amânarea va fi de maximum 10.000 lei, pentru fiecare locație, în cazul operatorilor economici, și de maximum 2.000 lei, pentru o singură locație, în cazul persoanelor fizice. Faciltatea se va aplica pe perioada stării de urgență și încă o lună pentru firmele și cetățenii afectați de pandemia de coronavirus, iar chiria va fi decontată de organul fiscal proprietarului. Acesta va beneficia de scutire la plata impozitului dacă va reduce din chirie, conform unui proiect de lege adoptat azi, prin vot final, de Camera Deputaților. (Profit.ro)
3. Senatul a respins azi proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, fiind 126 de voturi în favoarea raportului de respingere. Senatul a fost camera decizională, după ce iniţiativa a trecut tacit de Camera Deputaţilor. (News.ro)
4. Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere în condiții de „extremă urgență” obuze cu calibrul de 82 și 120 milimetri cu bombe de iluminare. Urgența achiziției, cu valoare estimată de peste 78 milioane lei plus TVA, este justificată de instituție prin „contextul climatului geopolitic existent” și prin „posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe la granițele de nord și est ale României”. (Profit.ro)
Una din Cronica de Tehnologie: Facebook lansează Paid Livestreams, o funcție prin care creatorii de conținut pot monetiza transmisiunile video live. Instagram anunţă, totodată, o funcţie care permite colectarea de fonduri pentru organizaţii nonprofit, tot prin intermediul livestream-urilor video. (Profit.ro)
5. Testele de la Abbot, pentru detectarea anticorpilor, care arată dacă o persoană a fost infectată cu noul virus, au primit aprobarea pentru a fi folosite în Europa. Compania susține că au o acuratețe de 99%. (Independent)
6. Guvernul german și-a revizuit prognozele de creștere pentru acest an din cauza pandemiei de coronavirus și se așteaptă la cea mai gravă recesiune înregistrată de Germania după 1970, a declarat azi ministrul Economiei, Peter Altmaier. (Profit.ro)
7. O minută de la jumătatea lunii martie a grupului de intervenție pentru coronavirus din Austria menționează că premierul Sebastian Kurz ar fi trasat direcția – în prezența vicecancelarului, a ministrului Sănătății și a specialistului în boli tropicale – că teama de coronavirus ar trebui indusă mai puternic în rândul populației „În curând, fiecare dintre noi va ajunge să știe pe cineva care a murit de Corona.” La solicitările pentru explicații, oficiali guvernamentali nu au infirmat autenticitatea documentului și a convorbirii, dar au relativizat importanța: „A fost un schimb de idei.” (Profit.ro)
8. Guvernul american a inclus siteurile Amazon din Canada, Franța, Germania, India și Marea Britanie în categoria celor care încalcă proprietatea intelectuală și susțin pirateria prin vânzarea de produse contrafăcute. Siteul din Statele Unite nu a fost inclus în această listă. (WSJ)
9. Organizația Mondială a Turismului estimează că sosirile turiștilor străini ar putea scădea cu până la 30% anul acesta, la nivel mondial, ceea ce s-ar traduce printr-o pierdere de venituri de circa $450 miliarde. (Profit.ro)
10. Primăria Capitalei le va cere firmelor de publicitate stradală să dea jos panourile care-i înfățișează pe doctorii și asistentele medicale sub forma unor sfinți. Biserica Ortodoxă Română consideră aceste panouri jignitoare. Creația face parte dintr-o campanie mai amplă de susținere a medicilor și asistentelor care au fost implicați în luptă cu pandemia. (Reuters)
Fotografia serii ilustrează știrea numărul 10. Octav Ganea, Inquam Photos: