Economia României ar urma să depășească în acest an economiile statelor vecine care stagnează – Cronica dimineții
1. Economia României ar urma să depășească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă și de investițiile străine, stimulate în parte și de relocarea activităților din Rusia și Ucraina. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%, iar estimarea mai modesta a Comisiei Europene, de 1,8%, ar plasa-o înaintea Poloniei, care ar urma să înregistreze o creștere de 0,7%, și a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică și o inflație accelerată. (Profit.ro)
2. România este al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE, asigurând 9,3% din cantitatea recoltată la nivel european. Pe primul loc este Franța, cu 22,5%, urmată de Germania (14,3%) și Polonia (11,4%), potrivit unui raport realizat de Eurostat. Mai exact, România asigură 8% din producția de grâu și 20% din cea de porumb, unde suntem al doilea cel mai mare producător din UE. Conform raportului, România a avut al doilea cel mai mare număr de oi și al treilea cel mai mare număr de capre din UE. România mai apare pe harta europeană a fructelor, având cea mai mare producție din UE de prune, de 51,4%. (CursdeGuvernare)
3. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că prin intermediul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus România a reuşit să scoată din circulaţie, în anul 2022, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani. El arată că, în anii care vor urma, bugetul programului Rabla Clasic va scădea, în beneficiul celui care încurajează cumpărarea de autoturisme electrice, în contextul în care în anul 2035 Comisia Europeană şi-a propus să înceteze vânzarea de autoturisme cu combustie internă. (News.ro)
4. Excesul de lichiditate s-a dublat în decembrie, la 10,9 miliarde de lei medie zilnică, cel mai ridicat nivel din ultimii ani pe fondul cheltuielilor mai mari ale statului. Banca Națională a României a lăsat dobânzile să scadă în piața interbancară. Băncile au înregistrat un excedent mediu zilnic de lichiditate în raport cu BNR de 10,9 miliarde de lei în decembrie, față de unul de 5,5 miliarde de lei în noiembrie și un deficit de 4,3 miliarde de lei în octombrie. Este cel mai mare excedent de după aprilie 2018. (Profit.ro)
5. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost de 31 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, în creștere cu 45,2% (+9,654 miliarde de euro față de valoarea înregistrată în același interval din 2021, relevă datele Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Din 10 ianuarie, în China intră în vigoare noua legislație privind deepfake-urile, aceasta devenind una dintre primele țări cu o astfel de reglementare. Printre altele, va fi interzisă folosirea deepfake-urilor pentru a răspândi informații false sau conținut care ar putea periclita securitatea ori economia națională – exprimări suficient de vagi pentru a lăsa interpretarea la discreția autorităților. (WSJ)
6. Stratul protector de ozon al Pământului se reface într-un ritm care va remedia complet gaura de deasupra Antarcticii în aproximativ 43 de ani, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. (Hotnews)
7. Italia nu va lua o decizie privind livrarea de noi arme Ucrainei până în februarie, din cauza unor tensiuni politice, aspecte financiare şi lipsuri militare, a relatat luni cotidianul La Repubblica. În urmă cu două săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Roma ia în considerare să trimită sisteme de apărare antiaeriană, după o discuţia cu premierul italian Giorgia Meloni, în care aceasta a reafirmat „sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina. La scurt timp după, ministrul Apărării, Guido Crosetto, a abordat un ton mai precaut în legătură cu capacitatea Italiei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană. (G4Media)
8. Autoritățile din Brazilia au anunțat că 1.500 de persoane au fost arestate pentru participarea la rebeliunea de duminică, când susținători ai fostului președinte Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, palatul prezidențial și Curtea Supremă și au produs distrugeri semnificative
Citeşte întreaga ştire: 1.500 de brazilieni au fost arestați după rebeliunea de duminică. Mulți, identificați de poliție după fotografiile postate pe internet. (BBC)
9. Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie „extrem de puternică” în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată, se arată în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, publicat luni. (Hotnews)
10. Banca Națională a Elveției a raportat luni pierderi de 132 de miliarde de franci elvețieni ($143 de miliarde) pentru anul financiar 2022, potrivit cifrelor preliminare. Este cea mai mare pierdere din istoria de 116 ani a băncii centrale și este egală cu 18% din PIB-ul de 744,5 miliarde de franci elvețieni al țării. Recordul precedent era de 23 de miliarde de franci elvețieni ($25 de miliarde) și a fost înregistrat în 2015. (Digi24)
Fotografia dimineții – După trei ani de izolare din motive de pandemie, China a ridicat restricțiile pentru străini. Héctor Retamal/AFP/Getty Images: