Doar 7 ţări au atins standardele pentru calitatea aerului ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cursul anului trecut – Cronica de Mediu
1. Doar 7 ţări au atins standardele pentru calitatea aerului ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cursul anului trecut iar oamenii de ştiinţă au avertizat că războiul împotriva smogului va deveni mai greu de susţinut după ce SUA şi-au oprit eforturile globale de monitorizare. (G4media.ro)
2. Poluarea planetei cu microplastice reduce semnificativ rezervele de alimente prin deteriorarea capacității plantelor de a trece prin procesul de fotosinteză, potrivit unui nou studiu. Analiza estimează că între 4% și 14% din culturile de bază ale lumii de grâu, orez și porumb se pierd din cauza particulelor omniprezente. (Digi24.ro)
3. Gheața marină globală a atins un nivel minim record în februarie. Oamenii de știință observaseră deja o anomalie, respectiv căldura extremă la polul nord la începutul lunii februarie, care a făcut ca temperaturile să crească cu peste 20 de grade Celsius peste medie și să depășească pragul de topire a gheții. Aceștia au descris ultimul record doborât ca fiind „deosebit de îngrijorător”, deoarece gheața are rolul de a reflecta lumina soarelui și de a răci planeta. (Theguardian.com)
4. Piața imobiliară din SUA ar putea pierde o valoare de aproape 1,5 trilioane de dolari din cauza creșterii costurilor generate de schimbările climatice. Potrivit raportului realizat de DeltaTerra Capital, o firmă de cercetare și consultanță în domeniul investițiilor, aproximativ 12 comitate din Texas, Florida și Louisiana ar putea vedea valoarea locuințelor redusă la jumătate. În următorii cinci ani, cel puțin 20 % din locuințele din SUA vor fi devalorizate de efectele schimbărilor climatice. (CNBC.com)
5. Trump interzice oamenilor de știință federali să lucreze la un raport esențial privind clima globală. SUA au fost foarte implicate în planificarea următoarei tranșe a raportului care urmează să fie publicat în 2029 de către Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice, principala autoritate științifică mondială în domeniul schimbărilor climatice. IPCC evaluează modul în care criza climatică afectează planeta în conformitate cu cele mai recente date științifice. Rapoartele sale necesită mulți ani pentru a fi elaborate de mii de oameni de știință și sunt utilizate pentru a informa factorii de decizie din întreaga lume cu privire la riscurile pe care le prezintă încălzirea globală. (CNN.com)
6. Schimbarea alarmantă a comportamentului crocodililor stârnește îngrijorare pe măsură ce schimbările climatice își fac efectul. Crocodilii sunt animale cu sânge rece, ceea ce înseamnă că se bazează pe mediul extern pentru a-și regla temperatura corpului. În total, datele obținute de la 203 crocodili au arătat că, din 2008, temperatura corporală a crocodililor a crescut cu 0,55C. Supraîncălzirea nu este doar o problemă de confort pentru una dintre cele mai vechi reptile de pe planetă, ea le alterează modul de viațǎ, reducându-le timpul de vânătoare și de hrănire. (NDTV.com)
7. Cercetătorii NOAA afirmă că nu există nicio legătură între încălzirea vremii și schimbările climatice. Cercetătorii de la US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au evitat să facă vreo legătură între temperaturile globale record din ianuarie și schimbările climatice cauzate de emisiile umane de gaze cu efect de seră. „Nu este grozav pentru știință. Nu este grozav pentru adevăr”, a declarat David Ho, citat la Universitatea Hawai’i din Manoa. „Emisiile umane de gaze cu efect de seră au jucat fără echivoc un rol în creșterea temperaturilor medii globale”. (Newsrounds.com)
8. De la declanșarea invaziei ruse, în urmă cu trei ani, războiul din Ucraina a produs echivalentul a 229,7 milioane de tone de CO2, adică la fel de mult cât 120 de milioane de mașini într-un an sau cât emisiile anuale combinate ale Austriei, Ungariei, Cehiei și Slovaciei, potrivit unui raport publicat luni de Initiative to Account for the Greenhouse Gases of War (IGGAW), care precizează că emisiile au crescut cu 30% (55 de milioane de tone) în ultimul an de conflict. (Profit.ro)
9. Un nou studiu sugerează că microplasticele din placentă sunt corelate cu nașterile premature. Poluarea cu plastic minuscul este cu peste 50% mai mare în placenta nașterilor premature decât în cea a nașterilor la termen. Nivelurile sunt mult mai ridicate decât cele detectate anterior în sânge, ceea ce sugerează că micile particule de plastic se acumulează în placentă. Nașterea prematură este principala cauză a mortalității infantile la nivel mondial. Legătura stabilită între poluarea aerului și milioane de nașteri premature a determinat echipa de cercetare să investigheze poluarea cu plastic. (Theguardian.com)
10. Poluarea generată de boom-ul centrelor de date ale companiilor din Big Tech costă sănătatea publică din SUA 5,4 miliarde de dolari. Cercetările arată că emisiile din centrele de date ale marilor companii de tehnologie sunt responsabile de o criză emergentă în domeniul sănătății publice și de agravarea schimbărilor climatice. De ani de zile, aceste tipuri de emisii au fost legate de boli respiratorii, cancer și alte afecțiuni grave. Conform studiului realizat de UC Riverside și Caltech, poluarea aerului din centrele de date a contribuit la costuri estimate la 1,5 miliarde de dolari în domeniul sănătății numai în 2023, o creștere de 20 % față de anul precedent. (Sustainabilitymag.com)