Doar 47% eficiență pentru vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de CureVac. Donald Trump a vrut să cumpere compania anul trecut – Cronica dimineții

1. Producătorul auto Ford România, subsidiara gigantului american Ford, intenționează să își deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa, motiv pentru care caută să închirieze birouri cu o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați, în care ar putea lucra circa 700 de angajați. (Profit.ro)

2. China și-a lansat în această dimineață prima rachetă cu astronauți către noua stație spațială construită. Este prima misiune care conține echipaj din ultimii aproape 5 ani și va fi cea mai lungă misiune umană din istoria țării. Guvernul chinez nu are acces la Stația Spațială Internațională și și-a construit propria stație spațială. (Axios)

3. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat miercuri, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, că au fost convorbiri ”constructive”. El a declarat că ambele părţi au convenit în legătură cu revenirea diplomaţilor expulzaşi de fiecare dintre ţări. Putin a mai afirmat că au discutat despre posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO. (News.ro)

4. Compania germană de biotehnologie CureVac a anunțat că vaccinul său anti-Covid are o eficiență de doar 47%, conform analizei intermediare a unui studiu clinic de ultimă etapă. CureVac, care a dezvoltat vaccinul folosind tehnologia ARN mesager, are semnat un contract cu UE pentru livrarea a sute de milioane de doze. Donald Trump a vrut să cumpere CureVac anul trecut, când era președintele SUA. (Hotnews)

5. Banca Mondială a anunțat că nu va ajuta El Salvador în implementarea bitcoinului, ca metodă legală de plată. (Reuters)

6. Rezerva Federală (Fed) a SUA a menținut dobânda de referință aproape de zero, în linie cu așteptările analiștilor, însă a indicat că și-ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât estima inițial și a revizuit în urcare prognoza privind inflația. Banca centrală americană preconizează acum că va majora dobânda-cheie în două etape până la finele anului 2023, șapte oficiali Fed anticipând că prima majorare va fi operată în 2022. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Tenismenul britanic Andy Murray (locul 124 ATP) şi jucătoarea americană de tenis Venus Williams (locul 103 WTA) au primit wildcard-uri la Wimbledon, al treilea grand slam al anului. Turneul de la Wimbledon va începe la 28 iunie şi se va desfăşura până la 11 iulie. (News.ro)

7. CEO-ul Pfizer crede că vom reveni la viața normală la finele acestui an, în țările dezvoltate, iar la finalul anului viitor întreaga Planetă va reveni la viața de dinainte de pandemie. Albert Bourla a declarat că până la finalul anului 2022 vor fi suficiente doze de vaccin disponibile. (CNBC)

8. Comisia Europeană a aprobat miercuri primul plan național de redresare și reziliență (PNRR), cel al Portugaliei, a anunțat Ursula von der Leyen. (Digi24)

9. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că este “foarte îngrijorată” de legea adoptată în Ungaria prin care este interzisă „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor. Aceasta spune că executivul european analizează dacă încalcă legislația UE. Ungaria a adoptat, marţi, un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBT. (Digi24)

10. CEO-ul băncii americane Morgan Stanley și-a anunțat angajații din New York că, din septembrie, trebuie să vină la birou. “Dacă puteți merge la un restaurant în New York, puteți veni și la birou”. James Gorman a anunțat că cine nu vine la birou nu va mai primi “salarii de New York”. (CNN)

Fotografia dimineții – Biden și Putin înaintea summitului de ieri. Peter Klaunzer, Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Zelenski: Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Nasdaq iese din bear market după o creștere de peste 20%