Doar 28 de țări s-au angajat să urmărească și să și elimine lemnul defrișat ilegal din tranzacțiile comerciale internaționale – Cronica de Mediu

1. Anul trecut, omenirea a generat o concentrație record de gaze cu efect de seră, la nivel global. În ciuda blocajelor impuse pe fondul pandemiei, emisiile de dioxid de carbon și de gaz metan au fost mai mari decât media ultimilor zece ani. Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), poluarea în astfel de cantități va determina în final ca temperaturile să crească cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete.  (BBC.com)

2. Cei șapte ani din 2015 până în 2021 vor fi probabil cei mai calzi din istoria măsurată, a declarat duminică Organizația Meteorologică Mondială, descriind un climat global care intră pe „teritoriu neexplorat”. (Hotnews)

3. Liderii G20 au convenit asupra unui comunicat final care îndeamnă la acțiuni “semnificative și eficiente” pentru a limita încălzirea globală, dar care oferă puține angajamente concrete, alături de tot la fel de puține termene limită pentru noi măsuri. De asemenea, comunicatul nu face nicio referire la atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050 (ceea ce multe țări s-au angajat deja să o facă), în condițiile în care comunitatea științifică a avertizat că acesta este un pas esențial pentru evitarea unei catastrofe climatice.

Liderii G20 se angajează, totuși, să nu mai finanțeze noi centrale pe cărbune la nivel internațional până la sfârșitul acestui an, fiind considerat un mesaj puternic pentru națiunile dependente de cărbune precum China, Rusia și India. Totuși, un termen limită pentru abandonarea proiectelor pe cărbune din fiecare țară nu a fost înaintat. Experții atrag atenția că în ritmul actual, fără măsuri concrete, nivelul va atinge +2,7 grade față de nivelul preindustrial până la finalul secolului.  (Biziday.ro)

4. Angajamentele pentru protecția mediului au accelerat în ultimii doi ani, aproape o treime (30%) dintre cele mai mari companii europene listate la bursă s-au alăturat inițiativei Net Zero, pentru a elimina emisiile de gaze de seră până în anul 2050, arată un studiu Accenture, potrivit căruia companiile cu un obiectiv net zero au redus emisiile în medie cu 10% în ultimul deceniu, iar cele fără un obiectiv au înregistrat o creştere a emisiilor. (News.ro)

5. Banca Europeană de Investiții a decis că nu va mai acorda împrumuturi companiilor de petrol și gaze nici chiar pentru investițiile în energie verde. Renunță astfel la 10% dintre beneficiarii săi, în încercarea declarată de a deveni o “bancă climatică”. Asta înseamnă că, începând de anul viitor, BEI nu va mai împrumuta finanțare companiilor poluante nici chiar pentru reducerea emisiilor de carbon. Spre exemplu, o companie petrolieră care dorește să își finanțeze proiectele de dezvoltare a energiei eoliene nu va mai beneficia de împrumuturile Băncii Europene. (TheGuardian.com)

6. Peste 100 de națiuni ale lumii vor semna un acord pentru oprirea despăduririlor până în 2030. Printre semnatari, Brazilia, Rusia, Canada, Indonezia și Congo, țări care dețin 85% din pădurile planetei. Angajamentul implică aproape 20 de miliarde de dolari din fonduri publice și private și presupune nu numai oprirea tăierilor de păduri dar și reîmpădurirea unor zone despădurite anterior, astfel încât, din 2030, suprafața totală împădurită a planetei să înceapă să crească. (DW.com). Activiștii de mediu remarcă faptul că angajamentul liderilor lumii de a opri defrișările până în 2030 este lipsit de măsuri concrete.

7. Doar 28 de țări s-au angajat să urmărească și să și elimine lemnul defrișat ilegal din tranzacțiile comerciale internaționale. Semnarea acordului de la COP26 de peste 100 de lideri ai unor țări din lume care dețin împreună 85% din pădurile planetei este totuși o premieră, chiar dacă, în 2014, la New York, 40 de guverne, precum și numeroase companii și alte organisme, au declarat că vor reduce la jumătate rata defrișărilor la nivel global până în 2020 și vor pune capăt defrișărilor până în 2030. Un raport oficial din acest an a arătat că în acești șapte ani de când a fost semnat acordul nu numai că pierderile de păduri nu s-au redus, dar au și crescut. Aproape imediat după anunțarea acordului de la Glasgow din această săptămână, activiștii de mediu au remarcat faptul că planului îi lipsesc detaliile de aplicare, fapt ce îl face la fel de probabil ca și acordul anterior. (FT.com)

8. Summitul climatic de la Glasgow. Peste 190 de țări și organizații vor anunța azi un acord de renunțare treptată la cărbune, dar termenele și angajamentele sunt diferite, de la țară la țară. Dintre semnatari lipsesc Australia, India, SUA sau China, adică exact cei mai mari poluatori ai lumii. (BBC.com)

9. Consumul de gaze naturale trebuie redus cu o treime pentru a evita un dezastru climatic, conform unui raport publicat de Climate Analytics. Acesta arată că gazele naturale nu pot fi luate în calcul ca o alternativă viabilă pentru cărbune, așa cum tind majoritatea țărilor lumii, în efortul de oprire a încălzirii globale. Raportul Climate Analytics arată că emisiile de dioxid de carbon rezultate din utilizarea gazelor naturale au crescut cu 42% în ultimul deceniu. Folosirea gazelor naturale eliberează în atmosferă cam jumătate din cantitatea de carbon produsă prin folosirea cărbunelui pentru obținerea aceleiași cantități de energie, ceea a făcut numeroase administrații să le considere un “combustibil punte”, menit să facă trecerea, treptat, spre sursele de energie verzi. (Biziday.ro)

10. Secretarul general al ONU, António Guterres, unul dintre cei mai puternici susținători ai acțiunilor urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a avertizat că omenirea „își sapă singură groapă” dacă nu încetinește efectele schimbărilor climatice. „Încetați să mai folosiți natura ca pe o toaletă” a avertizat Guterres. (TheIndependent)

 Noua copertă TIME: Ultimul apel pentru climă — liderii lumii trebuie să nu mai vorbească și să înceapă să acționeze. (TIME.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Trei sferturi din energia electrică a Uniunii Europene, generată în acest an, a fost produsă din surse fără emisii de CO2 – Cronica de Mediu
China va extinde programul de modificare a vremii pentru a acoperi o suprafață mai mare decât India – Cronica de Mediu