Distrugerea barajului de pe Nipru este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl – Cronica de Mediu

1. Distrugerea barajului de pe Nipru este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl. Sudul țării și Crimeea se vor deșertifica, chiar de anul viitor. Până la 800 de tone de petrol vor ajunge în Marea Neagră. Specialiștii arată că deși ruperea barajului de la Nova Kakhovka și deversarea unuia dintre cele mai mari rezervoare din Europa a produs imediat evacuarea a zeci de mii de oameni și inundarea malurilor Niprului, efectele mai mari și mai grave vor putea fi evaluate în zilele următoare, iar impactul se va întinde pe decenii. (Politico)

2. Autoritățile americane avertizează că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut cu 50% față de era preindustrială. Realizate în Hawaii, măsurătorile indică accentuarea efectului de seră care provoacă încălzirea globală. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite (NOAA) și Institutul pentru Oceanografie Scripps, care se ocupă de măsurarea anuală a nivelului de carbon, au explicat faptul că concentrația de dioxid de carbon înregistrată de Observatorul Atmosferic Mauna Loa din Hawaii a atins 424 ppm (părți pe milion) în luna mai, cu 3 ppm mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel de măsurători se fac la Observatorul din Pacific încă din 1958, când  nivelul era mai mic de 320 ppm. (NOAA.gov)

3. Anglia va trebui sa lucreze 4.700 de ani pentru a atinge ținta de energie din sursa eoliană, cel puțin atât ar dura în ritmul actual de construcție, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare în Politici. Anul este 6723 și, în sfârșit, există suficiente parcuri eoliene pe uscat în Anglia pentru a sprijini obiectivul de zero net al Regatului Unit pentru 2050. (Bloomberg)

4. Fenomenul meteorologic El Niño, asociat de obicei cu creșterea temperaturilor, a început oficial. El Niño este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafață mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial (pe o suprafață largă din Indonezia până în Peru). El are consecințe pentru întreaga planetă. (Actu)

5. Siberia trece prin cel mai intens val de căldură din istorie, atingând numeroase recorduri de temperatură de peste 37,7 grade Celsius. Acest fenomen de căldură extremă are loc de la începutul lunii iunie, indicând natura alarmantă a condițiilor. (Greekreporter)

6. Criza climatică: coasta Miami pierde teren din cauza creșterii nivelului mării. Încălzirea globală determină creșterea nivelului mării, iar Miami este unul dintre orașele americane cele mai vulnerabile la acest fenomen. Nivelul mării din sudul Floridei a crescut cu 20 cm din 1981 și se preconizează că va continua să crească. Chiar și cu eforturi optime de reducere a emisiilor care vizează încetinirea încălzirii globale, Miami va continua să se scufunde sub apă. (France24)

7. Societatea Germană de Nutriție vrea reducerea consumului de carne la 10 grame pe zi de persoană pentru a combate încălzirea globală. Consumul mediu de carne al germanilor este de 109 grame pe zi, sau aproximativ 763 de grame pe săptămână. O recomandare anterioară din partea aceleiași organizații era mai puțin severă: 600 de grame de carne pe săptămână. Autoritatea germană pentru nutriție și-a motivat recomandarea prin faptul că acum ia în considerare și alți factori, decât „sănătatea”, când ia deciziile. (Bild)

8. Guvernul irlandez analizează planurile de sacrificare a aproximativ 200.000 de vaci de lapte pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. In urma acestei decizii fermierilor li s-ar oferi stimulente financiare pentru a renunța la vacile lor. (Telegraph)

9. Panourile solare – un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială în reducerea emisiilor de carbon, panourile solare au o durată de viață medie de 25-30 de ani. Experții spun că miliarde de panouri vor trebui în cele din urmă să fie eliminate și înlocuite. Experții în energie fac apel la o acțiune urgentă a guvernelor pentru a preveni un dezastru de mediu global. „Va fi un munte de deșeuri până în 2050, cu excepția cazului în care lanțurile de reciclare pornesc acum”, spune Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă. ” (BBC)

10. Investițiile în energia solară vor depăși cheltuielile pentru producția de petrol în acest an. Investitorii vor direcționa mai mulți bani în energia solară decât în producția de petrol în acest an, pentru prima dată, semnalând amploarea și viteza tranziției către surse de energie cu emisii scăzute de carbon. Asta arată cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie. Cu toate acestea, mixul de investiții este încă departe de a fi unul care ar putea ajuta omenirea sa-si îndeplinească angajamentele de a limita creșterea temperaturilor globale. (Bloomberg)

Poza ediției – Poluarea din NYC cauzată de incendiile din Canada:

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință au creat un catalizator care transformă CO2 în combustibil pentru avion – Cronica de Mediu
Guvernul olandez intenționează să interzică instalarea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili începând cu 2026 – Cronica de Mediu