Discul de praf al unei protoplanete are de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ – Cronica Spațială
1. Astronomii au descoperit că discul de praf al unei protoplanete care orbitează o stea tânără conține de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ. Este pentru prima oară când astronomii au reușit să calculeze distribuția apei într-un disc de praf care în timp astronomic se va transforma într-o planetă. Steaua tânără în jurul căreia orbitează discul de praf se află la 450 de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Taurus. (European Southern Observatory)
2. Cercetătorii au descoperit că exoplaneta Trappist-1e din sistemul solar Trappist-1 pierde atmosferă din cauza curenților electrici care se formează pentru că exoplaneta orbitează o pitică roșie. Descoperirea este importantă în contextul în care o planetă nu poate avea apă în absența unei atmosfere, iar cercetătorii mizau pe faptul că sistemul Trappist-1 ar putea avea forme de viață, întrucât cel puțin trei exoplanete din sistem se află în așa-numita „zonă locuibilă”. (Space)
3. Un studiu publicat în jurnalul Astrobiology arată că nu pot exista forme de viață în mediul oceanic de sub suprafața de gheață a satelitului Titan al planetei Saturn. Studiul a luat în calcul cantitatea de molecule organice care ar putea fi transferate de la suprafața lui Titan în oceanul subacvatic, pe baza datelor colectate din cratele de impact ale satelitului. (Phys)
4. Compania japoneză privată Astroscale a lansat o sondă pe orbita Pământului care are ca obiectiv să găsească și să examineze rămășițele rachetei H-IIA care plutesc în spațiu de 15 ani. Aceasta este prima misiune care își propune să cerceteze deșeurile spațiale de pe orbita Pământului. (Hotnews)
5. Compania privată Varda Space Industries a publicat un clip de 5 minute cu revenirea pe Pământ a unei capsule spațiale care s-a separat de vehiculul spațial Rocket Lab Photon de pe orbita joasă a Pământului. Clipul video surprinde reintrarea în atmosfera Pământului, deschiderea parașutei și aterizarea propriu-zisă și include sunetul original. Capsula a fost utilizată de Varda cu scopul de a produce cristale pentru un medicament pentru HIV și hepatita C în condiții de microgravitate. (Science Alert)
6. Astronomii au descoperit încă doi sateliți care orbitează Neptun și unul care orbitează Saturn cu ajutorul unor telescoape terestre. Astfel, numărul de sateliți cunoscuți ajunge la 28 în cazul lui Saturn și 16 în cazul lui Neptun. Pentru moment, astronomii nu au decis numele celor trei noi sateliți. (Science Alert)
7. NASA a realizat o serie de imagini cu asteroidul 2008 OS7 care în 2 februarie a trecut la numai 3 milioane de kilometri de Pământ. Imaginile au fost realizate cu telescopul radar Goldstone Solar System Radar din California și au dezvăluit că asteroidul se rotește în jurul propriei sale axe în 29,5 ore. Asteroidul cu un diametru între 200 și 500 de metri a fost descoperit inițial în 2008, însă până acum a fost prea departe de Pământ pentru a putea fi fotografiat cu un astfel de telescop. (NASA)
8. Compania privată Intuitive Machines a publicat primele imagini cu landerul Odysseus, care a ajuns recent pe Lună. Imaginile arată inclinarea landerului pe suprafața Lunii, în contextul în care landerul nu a aselenizat în poziție corectă. NASA a confirmat că a descărcat deja 350 MB de date primite de la cele șase instrumente pe care le are la bordul landerului. (NASA)
9. China a lansat pe o „orbită înaltă” primul satelit dintr-o viitoare rețea de sateliți care va furniza internet în special în China. Statul asiatic operează deja un sistem de comunicații prin sateliți pe orbita joasă numit ChinaSat. (SpaceNews)
10. NASA a dezvăluit că Stația Spațială Internațională pierde aer printr-o „spărtură” cu o lungime de circa 90 de centimetri care a apărut la modulul rusesc de care se află andocată capsula Progress. Reprezentanții NASA susțin însă că siguranța echipajului de la bordul ISS nu este afectată. (Space)