Deutsche Bank se așteaptă ca economia Germaniei să intre în recesiune severă din cauza șocului generat de criza gazelor naturale – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Soldul creditului neguvernamental a crescut în august față de iulie cu 0,3% sau 902 milioane de lei la 359 de miliarde de lei. Este de departe cea mai slabă lună de după mai 2020, când creditarea era afectată de prăbușirea atât a încrederii cât și a activității economice ca urmare a restricțiilor impuse la declanșarea pandemiei COVID-19. (Profit.ro)

2. Deutsche Bank se așteaptă ca economia Germaniei să intre în recesiune severă din cauza șocului generat de criza gazelor naturale. Deutsche Bank la o scădere a PIB-ului Germaniei de 3,5% în 2023. Ar fi al treilea cel mai prost an pentru economia germană de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent, după 2009 și 2020. Analiștii estimează o scădere mai mare dacă vremea din această iarnă va fi mai rece decât de obicei. (Link)

3. Scăderea activității economice în zona euro s-a adâncit în septembrie, potrivit unui sondaj care a arăta că economia a intrat probabil într-o recesiune, deoarece consumatorii își reduc cheltuielile pe fondul unei crize a costului vieții. (Reuters)

4. Guvernul britanic a anunțat cele mai mari reduceri de taxe de la începutul anilor 1970, o măsură menită să împingă economia Marii Britanii, afectată de inflație. Într-una dintre cele mai mari schimbări în politica economică britanică din ultimele decenii, ministrul de Finante Kwasi Kwarteng a declarat că guvernul va reduce taxele pe salarii, va îngheța impozitul pe profit, va renunța la limitarea bonusurilor bancherilor și va cheltui miliarde pentru a subvenționa facturile la energie în următorii doi ani. (WSJ)

5. Fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers a criticat politicile economice adoptate de noul prim-ministru britanic Liz Truss, spunând că acestea creează circumstanțele pentru ca lira sterlină să să scadă sub cotația unui dolar american. (Bloomberg)

6. De la începutul anului, dolarul american s-a întărit cu 10,9% față de yuanul chinez, cu 13,7% față de euro, cu 17,4% față de wonul coreean și cu 24,9% față de yenul japonez. (SCMP)

7. Producția de grâu a Rusiei din acest an va atinge o valoare record, dar din cauza unei „furtuni perfecte” de condiții economice nefavorabile o mare parte din cele 100 de milioane de tone recoltate va rămâne în silozuri și nu va ajuta la combaterea crizei alimentare cu care se confruntă planeta. (Digi24)

8. Comisia Euroepană are în plan să sprijine accelerarea comercializării de noi tehnologii energetice curate cu peste 28 de miliarde de euro până în 2027, potrivit unui anunț al șefei CE, Ursula von der Leyen. (G4Media)

9. Constructorul de automobile Toyota a anunțat că a decis să înceteze producția în uzina pe care o deține în Rusia, în Sankt Petersburg. Toyota oprise producția în fabrica proprie din Rusia în luna martie, motivul invocat fiind criza de semiconductori și imposibilitatea de a mai asigura materiile prime și componentele pentru mașinile asamblate în Sankt Petersburg. De atunci, compania a urmărit evoluția situației, „evaluând viitorul sustenabilității afacerii din Rusia”. (Profit.ro)

10. Săptămâna de lucru de patru zile funcționează, conform datelor din programele pilot derulate de organizația nonprofit 4 Day Week Global. Un sondaj arată că 78% dintre liderii celor peste 70 de companii din Marea Britanie care au trecut la programe de patru zile spun că tranziția lor a fost bună sau „fără întreruperi”. Doar 2% au considerat-o provocatoare. Majoritatea (88%) spun că programul de patru zile funcționează bine. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Indicele S&P 500 a intrat in bear market – Cronica de Business
Enel a demarat vânzarea operaţiunilor din România – Cronica de Business