Depozitele în lei ale populației au crescut cu 14% în ultimele 12 luni – Cronica serii
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. (News.ro)
1. Creditul privat de la bănci a crescut sub inflație în august, una dintre cele mai slabe luni pentru bănci din acest an. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu doar 0,1% față de iulie la 378,8 miliarde de lei, față de o dinamică de 0,7-0,8% în precedentele trei luni. Inflația a fost de 0,5% în august, astfel că creditul privat s-a contractat cu 0,4% în termeni reali. (Profit.ro)
2. Depozitele în în lei ale populației au crescut, în august, cu 14% față de anul trecut. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la 198,38 miliarde de lei şi cu 24,8% (14% în termeni reali) în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior. (Profit.ro)
3. Consiliul Economic şi Social (CES), organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, a emis aviz nefavorabil pentru pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea. CES motivează că „măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare” și „stimulează tendinţele evazioniste”. (Digi24)
4. PSD conduce în topul intenţiilor de vot la parlamentare, urmat de PNL, care e despărţit de AUR de doar un procent., conform datelor celui mai recent sondaj CURS. Sondajul indică şi că Partidul Dianei Şoşoacă ar obţine numărul de voturi necesar pentru a intra în Parlament, în timp ce UDMR şi PMP ar rata intrarea în forul legislativ. (News.ro)
5. Un sondaj arată că aproape două treimi dintre respondenți (64%) se așteaptă la o criză economică în perioada următoare. Sondajul mai arată că 57% dintre romani consideră că nivelul de trai a rămas la fel față de începutul anului, în timp ce 37% consideră că a scăzut. (G4Media)
Din Cronica de Tehnologie: Aproape 500 de branduri de smartphone-uri au ieșit de pe piață în ultimii șase ani. De la peste 700 de branduri în 2017, au rămas acum sub 250. Mai mulți factori au contribuit la această evoluție, inclusiv creșterea ciclului de înlocuire a dispozitivelor și trecerea la 5G. (Counterpoint Research)
6. Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o creștere a consumului de droguri sintetice de tip fentanil, a declarat Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne. Declarația vine după un avertisment din partea secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, care a spus că Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită în curând. (Politico)
7. Comerțul global a scăzut cu cel mai rapid ritm anual de la primele restricții legate de pandemia Covid-19, din 2020, reflectând încetinirea cererii globale pe măsură ce ratele dobânzilor cresc. Scăderea din iulie a fost de 3,2%, în ritm anual. (FT)
8. Primele tancuri americane Abrams promise de Statele Unite Kiev-ului au ajuns la destinație, conform unor surse din cadrul Pentagonului. (NYTimes)
9. Guvernul britanic a confirmat că ar putea abandona o mare parte dintr-o linie feroviară de mare viteză întârziată și cu un cost mult peste cel bugetat. Costul estimat al liniei, declarat la momentul respectiv ca fiind cel mai mare proiect de infrastructură din Europa, a fost estimat la 33 de miliarde de lire sterline în 2011 și a crescut la peste 100 de miliarde de lire sterline potrivit ultimelor estimări. Guvernul britanic a anulat porțiunea de la Birmingham la Leeds, în 2021, dar a păstrat planul de a construi linia dintre dintre Londra și Manchester, de 260 km. (Qz)
10. În timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, în Canada, parlamentarii l-au onorat cu ovații și aplauze pe Yaroslav Hunka, un veteran ucrainean acuzat că a luptat într-o divizie nazistă în al Doilea Război Mondial. (Digi24)