De vineri se poate circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 kilometri – Cronica dimineții

Solstițiul de iarnă 2024 are loc azi, 21 decembrie, la ora 11.21, iar din acest moment durata zilei începe să crească timp de șase luni, până la solstițiul de vară.

1. De vineri se poate circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 kilometri, fiind deschisa circulația și pe cei 36,1 km ai Tronsonului 3 (Râmnicu Sarar – Mândrești Munteni) ai secțiunii Buzău -Focșani. Este astfel realizată prima legătură între Muntenia și Moldova, pe autostradă. Luni va fi dat în circulație și primul lot din Autostrada Ploiești-Buzău, cu o lungime de 21 km. Astfel, până la final de an, românii vor putea utiliza aproximativ 102 km din Autostrada Moldovei (319 km). (Profit.ro)

2. Președinții PSD, PNL și UDMR au convenit vineri seară, după mai bine de trei ore de negocieri, modul cum se vor împărți ministerele în viitorul Guvern. Liderii celor 3 partide s-au întâlnit în prima ședință comună după ce Marcel Ciolacu a anunțat, ziua precedentă, că PSD iese din negocieri. Astfel, PSD va primi 8 ministere, PNL va primi 5 ministere și UDMR va primi 3 ministere, conform surselor participante la negocieri. USR a fost exclus din coaliție și nu va face parte din viitorul Executiv. (Libertatea)

3. Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri seară, că, ”în principiu”, parlamentarii formaţiunii ar vota un guvern pro-european, dar depinde cine sunt premierul şi miniştrii. Lasconi afirmă că şi-ar dori ”un personaj competent” în fruntea Executivului şi crede că ”ar fi aberant” ca Mercel Ciolacu să continue în această funcţie. (News.ro)

4. Amnistia fiscală a adus la bugetul statului 5,8 miliarde de lei, o sumă în linie cu estimarea revizuită a Ministerului Finanțelor, de 5,5-6 miliarde de lei. Suma obținută de stat din plata de datorii în cadrul amnistiei din acest an este de 4-5 ori mai mare față de amnistiile din 2015-2016 și 2020-2022, în contextul în care Ministerul Finanțelor s-a adresat acum unui număr mare de contribuabili, inclusiv persoane fizice. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: 38% din paginile de internet care erau accesibile în 2013 nu mai există în prezent, conform unui studiu. Asta subliniază „degradarea digitală”, survenită ca urmare a eliminării unor site-uri și a schimbării URL-urilor. (The Verge)

5. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că țara sa a reușit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze și, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea în domeniu cu țara noastră. Declarația a fost făcută la București, unde Orban s- a întâlnit cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. (Profit.ro)

6. PNL ar fi plătit campania #EchilibruşiVerticalitate, realizată cu influenceri pe TikTok, despre care un document desecretizat al CSAT susţine că ”este identică cu campania Frate pentru Frate derulată de Federaţia Rusă în Ucraina”, derulată de Rusia chiar înainte de invazie, arată o anchetă Snoop. 130 de influenceri cooptaţi de compania Kensington Communication, care face servicii de marketing politic, dar şi campanii online pentru liberali, au lansat în luna noiembrie 2024, înaintea alegerilor prezidenţiale, o campanie intitulată #EchilibruşiVerticalitate. (Snoop)

7. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, într-un interviu pentru MSNBC News, despre perspectivele unei posibile încetări a focului în Ucraina, precum și despre sprijinul acordat Kievului înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie. „Ucrainenii trebuie să ia decizii fundamentale cu privire la continuarea luptei sau la încercarea de a negocia și de a ajunge la o încetare a focului. Întrebarea fundamentală este dacă Rusia este pregătită să facă acest lucru și să o facă cu bună credință.” (Digi24)

8. Fostul șef al FMI Rodrigo Rato a fost condamnat la peste patru ani de închisoare și la o amendă de peste două milioane de euro pentru corupție și infracțiuni fiscale legate de activele sale, a anunțat vineri un tribunal din Madrid. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Animația „Mufasa: The Lion King” („Mufasa: Regele Leu”) regizată de Barry Jenkins a avut vineri premiera la cinema. Simba a devenit rege și decide ca puiul său să-i urmeze pașii, iar planurile sale oferă o perspectivă inedită și despre originile tătălului său, Mufasa. Producția este o continuare a animației „The Lion King” din 2019, care a devenit la vremea respectivă animația cu cele mai mare încasări din istorie, după venituri de 1,6 miliarde de dolari.

9. O tehnologie de fertilizare inovatoare, care utilizează celule stem pentru a ajuta un embrion să se dezvolte în afara corpului, a dus la naşterea primului bebeluş. Gameto, compania care a dezvoltat această tehnică, denumită Fertilo, susţine că este mai rapidă, mai sigură şi mai accesibilă decât fertilizarea in vitro convenţională, care a dus la naşterea primului bebeluş în 1978. (News.ro)

10. Europarlamentarul Diana Șoșoacă, lidera partidului S.O.S., a avut vineri un derapaj la adresa jurnalistului Antena 3 CNN, Mihai Gâdea, pe care l-a „blestemat pentru 20 de generații”, dar și la adresa familiei acestuia, într-un mesaj video publicat pe contul ei de Instagram. (Hotnews)

Imigranții așteaptă să fie asistați după sosirea navei de salvare Guardamar Urania în portul Arrecife din Lanzarote, Spania. Nava a salvat 147 de persoane de pe trei bărci gonflabile, inclusiv 46 de supraviețuitori dintr-o barcă scufundată. Adriel Perdomo/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 10.000 de cadre medicale au fost deja vaccinate – Cronica dimineții
România pierde un milion de oameni la fiecare zece ani – Cronica dimineții