Datoria publică a României s-a situat la 782,17 miliarde lei în decembrie 2023, dublu comparativ cu 2019 – Cronica serii
1. Datoria publică a României s-a situat la 782,17 miliarde lei în decembrie 2023, în urcare cu 116,6 miliarde lei comparativ cu finalul anului 2022, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Raportat la anul 2019, datoria statului român este de peste două ori mai mare. Cele 782,17 miliarde lei sunt echivalentul a 48,9% din PIB, ceea ce înseamnă că pentru moment nivelul îndatorării, calculat ca pondere în PIB, se menține sub 50%. (Profit.ro)
2. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că şi anul şcolar viitor va fi organizat tot pe module care alternează cu perioade scurte de vacanţă. Întrebată dacă se ia în calcul reintroducerea tezelor, Deca spune că nu s-a discutat acest subiect. (News.ro)
3. Exporturile României au scăzut în ianuarie 2024 cu 1,3%, la 7,085 miliarde euro, iar importurile au scăzut cu 4,8%, la 9,043 miliarde euro, față de luna ianuarie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deficitul balanței comerciale în luna ianuarie 2024 a scăzut cu 15,5% față de ianuarie 2023. (Profit.ro)
4. Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a reuşit din nou să voteze bugetul Capitalei pe 2024, înregistrându-se 17 voturi pentru, 23 de abţineri si un vot impotrivă. La fel ca la precedentele două şedinţe, PNL şi PSD s-au poziţionat impotriva proiectului primarului. (News.ro)
5. 40,4% este scorul preconizat pentru Cristian Popescu Piedone (PPUSL), într-un sondaj de opinie realizat la comanda lui Nicușor Dan, pentru funcția de primar general al Municipiului București. Nicușor Dan este credidat cu 39,3%, urmat fiind de Sebastian Burduja, potențial candidat din partea Alianței PSD – PNL. (G4Media)
Din Cronica de Tehnologie: O companie americană a creat o versiune digitală a actriței Marilyn Monroe, realizată cu ajutorul AI-ului. Numită Digital Marilyn, aceasta poate imită trăsăturile umane într-un mod realist și interacționa în timp real cu ajutorul GPT 3.5. (News.ro)
6. Statele europene au importat o cantitate aproape dublă de arme în perioada 2019-2023 comparativ cu perioada 2014-2018, iar Ucraina a devenit cel mai mare importator european de arme după invazia Rusiei în 2022, a declarat luni SIPRI, care monitorizează comentul cu armament. (News.ro)
7. SUA au fost anul trecut principalul partener al UE în ceea ce privește exporturile de mărfuri. Uniunea Europeană a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii (SUA) mărfuri în valoare de 502 miliarde de euro, şi a importat de 344 de miliarde de euro, ceea ce a dus la crearea unui excedent de 158 de miliarde de euro pentru blocul comunitar. (G4Media)
8. Președintele polonez Andrzej Duda va propune statelor membre NATO să ridice nivelul minim al cheltuielilor pentru apărare la 3% din PIB, la discuțiile cu președintele american Joe Biden. Duda și premierul Donald Tusk se vor întâlni cu Joe Biden, la Casa Albă, marți. (Bloomberg)
9. Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump, în Florida, la mijlocul săptămânii trecute, aceștia discutând despre războiul din Ucraina și relațiile bilaterale. Viktor Orbán a subliniat că Donald Trump nu va da nici un ban pentru războiul de apărare purtat de Ucraina dacă va fi ales președinte. „Dacă America nu dă bani, europenii singuri nu vor putea finanța acest război și atunci războiul se va termina”, a subliniat premierul maghiar. (Libertatea)
10. Aeroportul britanic Heathrow, de lângă Londra, a înregistrat cea mai aglomerată lună februarie din istoria sa în ceea ce priveşte numărul numărul de pasageri, cererea pentru călătorii aeriene depăşind nivelul de dinaintea pandemiei. (G4Media)