Curtea Supremă din SUA limitează puterea guvernului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră – Cronica de Mediu
1. Conform experților climatici, valul de căldură extremă de pe continent a făcut ca temperaturile din 2022 să crească cu mult peste media obișnuită în luna iunie pentru multe țări, în unele cazuri cu până la 20 de grade.
Norvegia a înregistrat miercuri, pe 29 iunie, o temperatură de 32,5 C la Banak, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Cercul Arctic din Europa și semnificativ mai mare decât media din iunie de 13 grade Celsius. Căldura extremă s-a extins și în Africa de Nord, temperaturile din Tunisia egalând luni, pe 27 iunie, recordul lunar de 48,7 grade Celsius.
Orientul Mijlociu este lovit și el de extreme. Iran, cu 52,2 C înregistrate în Abadan, depășeste cu 1,5 C media lunară națională înregistrată vreodată și totodată devine cea mai ridicată temperatura înregistrată în anul 2022.
De reținut că ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istorie, iar europenii au îndurat anul trecut cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor, după ce o serie de incendii de vegetaţie, inundaţii şi valurile intense de căldură s-au abătut asupra continentului, potrivit raportului realizat de oameni de ştiinţă ai Uniunii Europene din cadrul Copernicus Climate Change Service și publicat anul acesta de Ziua Pământului. (Marco Badea, jurnalist & Sevear Weather EU)
2. RO: Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară, miercuri pe 29 iunie. Codul este in vigoare pentru 5 zile, în șase județe, temperaturile extreme vor depăși recordurile absolute ale perioadei. Județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud sunt vizate de un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. (Digi24)
3. Întinderea gheții marine arctice continuă sezonul de topire lentă din mai, inregistrand valori nemaivăzute din 2013, în timp ce vara meteorologică tocmai a început. Întinderea gheții mării arctice la 1 iunie 2022, prima zi a verii meteorologice, era de 12,29 milioane de kilometri pătrați. Media pentru mai 2022 a fost de 12,88 milioane de kilometri pătrați. Deși această întindere este cea mai mare din ultimii 9 ani, este de fapt cu 0,41 milioane de kilometri sub media 1981-2010 și a 16-a cea mai mică măsură înregistrată vreodată în această zi a anului. (Severe-weather.eu)
4. Țările UE au ajuns la un acord privind interzicerea, din 2035, a vânzărilor de mașini pe carburație, dar numai pentru cele noi. Urmează negocieri cu Parlamentul European, care vrea interzicerea totală, inclusiv a celor second hand. (Biziday.ro)
5. Statele din UE au decis crearea unui fond de 59 de miliarde de euro, inclusiv pentru subvenționarea cetățenilor care nu-și pot plăti facturile la energie. Noile politici climatice presupun scumpirea energiei din combustibili fosili (cărbune, gaze) din 2027, independent de actualele scumpiri impuse de război. (Consiliul UE)
6. SUA. Curtea Supremă limitează puterea guvernului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, o hotărâre majoră care ar putea afecta obiectivul climatic al administrației Biden de a înjumătăți cantitatea emisiilor până în 2030. (BBC.com)
7. Lucrările la cea mai mare stație care capturează dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au început în Islanda. Compania elvețiană Climeworks AG va finaliza proiectul în 18-24 de luni. Când va fi gata, stația, numită „Mammoth”, va captura 0,001% din cele 36 miliarde de tone de CO2 eliberate în atmosferă anual în întreaga lume (360.000 de tone). Climeworks operează deja o stație, numită Orca, capabilă să elimine 4.000 de tone de dioxid de carbon într-un an. (ClimeWorks)
8. Începând din această toamnă, Ikea va adauga panouri solare in magazinele sale din California. In acest sens Ikea s-a parteneriat cu SunPower, unul dintre cei mai mari furnizori de energie solară din țară, care va instala sistemele de pe acoperiș și o unitate de stocare a bateriei DC. (curbed.com)
9. RO: Seceta a dus la raționalizarea apei în mai multe localități din țară. Este secetă în trei sferturi din țară, iar în unele localități din est și vest, autoritățile au raționalizat consumul de apă. Cei care sunt prinși că folosesc apa de băut să-și ude serele și grădinile, ar putea fi amendați. (stirileprotv.ro)
10. Schimbările climatice au devenit și mai terifiante. Microbii nevăzuți până acum blocați în gheață ar putea declanșa un val de noi pandemii. Oamenii de știință au descoperit peste 900 de specii de microbi nevăzute până acum, care trăiesc în interiorul ghețarilor de pe Platoul Tibetan. Analiza genomului microbilor a arătat că unii au potențialul de a genera noi pandemii, dacă topirea rapidă cauzată de schimbările climatice îi eliberează din închisoarea înghețată. (livescience.com)
Poza Ediției: Temperaturi extreme în Iunie 2022 (Severe Weather EU)