Curtea de Conturi: Salariile personalului medical s-au triplat, comparativ cu anul 2014 – Cronica dimineții

1. Salariile personalului medical s-au triplat, comparativ cu anul 2014, însă deficitul de cadre din sistem de menţine, arată un raport realizat de Curtea de Conturi în urma auditului făcut la spitalele publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. În pofida lipsei de personal, 83% din posturile vacante din spitalele Ministerului de resort nu au fost scoase la concurs în perioada 2014-2021. (Hotnews)

2. Peste jumătate dintre clădirile în care funcţionează spitalele aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii sunt mai vechi de 60 de ani, unele dintre ele fiind construite acum mai bine de un secol. Cu toate acestea, în ultimii nouă ani Ministerul a direcţionat 75% dintre fondurile investite către aparatură medicală, şi nu către reabilitarea imobilelor, deşi unele riscă să cadă la un cutremur, fiind încadrate în clasa I de risc seismic. În plus, fondurile au fost alocate netransparent şi fără criterii, se arată într-un raport de audit realizat anul trecut de Curtea de Conturi a României. (News.ro)

3. România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, a transmis biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Răspunsul a venit după ce Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României. (G4Media)

Din Cronica Spațială: NASA a colaborat cu compania Advanced Thermal Batteries și a reușit să producă o baterie care ar putea fi capabilă să reziste la temperaturile de peste 400 de grade Celsius de pe suprafața planetei Venus. Datele de laborator sugerează că bateria ar putea rezista în aceste condiții timp de o zi venusiană, care pe Pamant durează 243 de zile. Inovația deschide practic calea pentru dezvoltarea unei misiuni de lungă durată pe Venus. (Science Alert)

4. Germania a alocat peste 260 de miliarde de euro pentru a face față riscurilor imediate ale unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei în Ucraina, dar soluția finală va fi mult mai costisitoare: peste 1000 miliarde euro până în 2030. Tranziția va necesita instalarea zilnică de panouri solare care să acopere echivalentul a 43 de terenuri de fotbal și a 1.600 de pompe de căldură. De asemenea, vor trebui construite 27 de noi centrale eoliene onshore și patru offshore pe săptămână. (Bloomberg)

5. Preşedintele american Joe Biden a negat posibilitatea livrării unor avioane de vânătoare Ucrainei în cadrul ajutorului militar oferit acestei ţări în războiul cu Rusia, fără a exclude însă furnizarea unor astfel de avioane în anii care vin. „Nu are nevoie de F-16 acum”, a spus Biden într-un interviu la postul american de televiziune ABC. (Hotnews)

6. Numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat CNN, motiv pentru care el a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Noul serial românesc “Spy / Master” produs de HBO a avut în această săptămână premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, înainte de lansarea pe platforma de streaming HBO Max programată pentru luna mai 2023. Acțiunea se petrece la sfârșitul Războiului Rece, când Victor Godeanu (interpretat de Alec Secăreanu), agent dublu și consilier al lui Nicolae Ceaușescu (Claudiu Bleonţ), se folosește de o călătorie diplomatică în Germania pentru a fugi în Statele Unite înainte de a fi prins de serviciile secrete. Din distribuție mai fac parte Ana Ularu, Andreea Vasile, Laurenţiu Bănescu sau Alexandra Bob. Serialul are 6 episoade. (News.ro)

7. O majoritate dintre germani consideră că livrarea de arme de către Berlin Ucrainei înseamnă că țara lor participă la război. Într-un sondaj realizat de institutul de cercetare YouGov la comanda DPA, 51% dintre respondenți s-au declarat de acord cu această afirmație și 37% au fost în dezacord. (Profit.ro)

8. Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 85%, comparativ cu vârful înregistrat în august anul trecut. Gazul natural se tranzacționează laun preț sub cel de dinaintea invaziei ruse din Ucraina. Și prețul grâului a scăzut la nivelul de dinaintea invaziei. (FT)

9. Cererile pentru credite ipotecare, în SUA, au scăzut săptămâna trecută la cel mai redus nivel din 1995 până în prezent. Dobânda medie pentru un credit ipotecar pe 30 de ani a ajuns la 6,5%. (Link)

Din Cronica Sportivă: Rezultate înregistrate în partidele disputate sâmbătă, în etapa a XVII-a a Ligii a II-a:

  • Ripensia Timişoara –  Unirea Dej  1-2
  • FC Metaloglobus Bucureşti – Viitorul Pandurii Târgu Jiu 0-0
  • Csikszereda Miercurea Ciuc – Progresul Spartac  2-2
  • CSC Dumbrăviţa – Politehnica Timişoara  3-1
  • Politehnica Iaşi – CSC 1599 Şelimbăr  4-1
  • CSM Slatina – Oţelul Galaţi 0-0

10. Documentarul „Între revoluții”, care alcătuiește din materiale de arhivă un tablou al istoriei recente, prin destinele în oglindă a două femei din România și Iran, a fost distins cu premiul FIPRESCI (Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film) la cea de-a 73-a ediției a Festivalului de film de la Berlin (Berlinala 2023). (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un câine stă pe o canapea în orașul turc Adiyaman, lovit de cutremur. Erdem Şahin/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Un copil din patru de pe planetă trăieşte în ţări aflate în război sau afectate de dezastre naturale – Cronica dimineții
Ministrul Finanțelor: Cozile de la ghişeu se vor transforma în click-uri pe dispozitive mobile – Cronica dimineții