Curtea de Apel Cluj: Este discriminatorie condiţionarea participării la diferite evenimente doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ – Cronica dimineții

1. Autoritățile din România au cerut furnizorilor să trimită în iunie doar 2,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, cu 4,5 milioane de doze mai puține decât trebuia să primească, deoarece exista riscul ca dozele să expire, din cauza interesului scăzut pentru imunizare. (G4Media)

2. Curtea de Apel Cluj a anulat mai multe dispoziţii din Hotărârea de Guvern care se referă la condiţionarea participării la diferite evenimente a doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ, considerând că acestea sunt discriminatorii şi “nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”. Decizia instanţei nu este definitivă. (News.ro)

3. Experții din Comitetul britanic pentru Imunizare și Vaccinare vor recomanda guvernului să nu încurajeze o campanie în masa de vaccinare a adolescenților sub 18 ani, până când nu vor evalua riscurile. Experții vor să analizeze mai multe date din SUA sau din alte țări înainte de a face o recomandare clară. În rândul experților există voci care au ridicat probleme etice în ceea ce privește vaccinarea copiilor ținând cont că aceștia suferă foarte rar de forme grave de Covid-19. (Reuters)

O știre din Cronica de Tehnologie: Apple lucrează la mai multe noi versiuni de Watch. Alături de modelul obișnuit, va mai exista o versiune entry-level și una pentru sporturi extreme. Conexiunile și ecranul vor fi îmbunătățite, iar, pe partea de sănătate, ceasul va putea măsura temperatura și nivelul zahărului din sânge. (The Independent)

4. Camera Deputaților a respins, marți, moțiunea simplă intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”, inițiată de PSD. În favoarea moțiunii au votat 143 deputați, 171 împotrivă și o abținere. (Hotnews)

5. Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată temporar, în 127 programul va fi redus, iar 70 de fluxuri au fost închise în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate. (G4Media)

6. Aviația israeliană a atacat în această noapte mai multe ținte Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la lansarea unor baloane incendiare. Este primul atac israelian după armistițiul încheiat luna trecută. (Reuters)

7. Pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupție al cetățenilor din Uniunea Europeană, mai puțin de jumătate dintre ei estimând că această criză a fost gestionată în mod „transparent” de autorități, potrivit unei anchete a Transparency International. Frecvența mitei în acest sector al sănătății, raportată de respondenți, este mai ridicată în România (22%) și în Bulgaria (19%), în timp ce recurgerea la relații personale este mai frecventă în Cehia (54%) și în Portugalia (46%). (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Autoritățile britanice au anunțat noile măsuri pentru competițiile sportive din perioada următoare: finalele de simplu feminin și masculin de la Wimbledon se vor disputa cu tribunele pline (15.000 de fani), iar semifinalele şi finala Campionatului European de fotbal, de pe Wembley, se vor disputa în faţa a 40.000 de spectatori. (The Guardian)

8. Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta iar Legislativului de la Bucureşti un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Deputatul József Kulcsár-Terza va avea un proiect legislativ, în calitate de co-iniţiator, care va fi susţinut de către deputatul UDMR Zoltán Zakariás. (News.ro)

9. Un studiu clinic privind o terapie cu anticorpi împotriva COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca a arătat că tratamentul nu este eficient, a anunțat compania. AZD7442 – o combinație de doi anticorpi monoclonali diferiți – nu a dovedit o reducere semnificativă a riscului de COVID-19 simptomatic după expunerea la virus. (Digi24)

10. Americanii au donat, către organizațiile de caritate, $471,4 miliarde anul trecut. Suma, echivalentul a de două ori PIB ul României, este cu 3,8% mai mare decât în 2019. (Bloomberg)

Ilhan Omar, o membră a Congresului american, își sterge lacrimile, în timpul unui moment de reculegere în memoria celor 600.000 de americani decedați din cauza Covid-19. Jim Lo Scalzo/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei – Cronica dimineții
Peste 1,1 milioane de tineri din România vor putea vota pe 9 iunie pentru prima oară în viață – Cronica dimineții