Cronica serii – schimb de mesaje intre mai multe ambasade si ministerul de externe

1. Ambasadele a douăsprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii – au transmis o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Declaratia a fost trimisa de Ambasada SUA la Bucuresti. (Profit.ro)

2. Ministerul Afacerilor Externe răspunde apelului lansat de cele 12 ambasade cu privire la potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală din România, transmiţând că amendarea legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii. (News.ro)

3. Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Puțin se vor întâlni pe 16 iulie la Helsinki. Este prima întâlnire directă între cei doi lideri. (CNN)

4. Amazon intră pe piața farmaceutică prin achiziția PillPack, o farmacie online lansată în 2013 cu vânzări estimate de $100 milioane anul acesta.  (WSJ)

5. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă. (News.ro)

6. Atât președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cât și președintele Iohannis s-au aflat astăzi la Bruxelles. Tăriceanu s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta de justiţie, respectarea statului de drept şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), în timp ce Iohannis participa astăzi și mâine la reuniunea Consiliului European pe a cărui agendă se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii.

7. Procurorii DNA au atacat decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, cerând majorarea pedepsei pentru liderul PSD. (Digi24)

8. Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei. Decizia instanţei este definitivă. (News.ro)

9. Tribunalul comercial Cluj a dispus „încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială” ale Uber. Decizia nu este definitivă, iar compania a anunțat că va depune apel. (Profit.ro)

10. Inteligența și durata studiilor sunt corelate arată un studiu făcut pe mai mult de 600.000 participanți. Fiecare an suplimentar de școală poate crește IQ-ul cu 1 până la 5 puncte. (Sage Journals)

 

 

 

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic – Cronica serii
Peste un sfert din populația României nu era conectată la sistemul public de alimentare cu apă anul trecut – Cronica serii