Cronica serii – România a avut anul trecut al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană
1. România a avut, în 2018, al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană, de 3% din PIB, arată datele biroului european de statistică, Eurostat. Deficitul guvernamental al României, calculat pe baza metodologiei ESA, a urcat de la 2,7%, nivel înregistrat în 2017. Cheltuielile bugetare ale României s-au situat, anul trecut, la 35% din PIB, în timp ce veniturile au reprezentat 32% din PIB. Datoria guvernamentală s-a menținut însă la 35% din PIB. (Profit.ro)
2. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut uşor în martie, faţă de luna anterioară, cu 0,5 puncte până la 34,9 puncte, dar analiştii estimează că euro ar putea depăşi pragul de 4,85 lei în următoarele 12 luni. (News.ro)
3. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru. Preşedintele a precizat că nu ia act nici de cele trei demisii până când nu ştie cu cine vor fi înlocuiţi aceştia. Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniştri interimari. (News.ro)
4. Cercetătorii de la Stanford spun că încălzirea globală a mărit inegalitățile economice începând cu anii ’60, iar diferențele dintre țările dezvoltate și țările sărace sunt cu 25% mai mari decât ar fi fost în mod normal, din cauza acestui fenomen. (Stanford)
5. În Statele Unite, costurile asigurărilor sociale vor depăși veniturile anul viitor pentru prima dată din 1982. (WSJ)
6. Sony a lansat, împreună cu 5 companii de taximetrie locale, un serviciu de ride hailing în Tokyo. Acesta va conecta pasagerii cu taxiurile licențiate, în Japonia fiind ilegal ride hailing-ul cu mașini personale. În S.Ride vor fi disponibile aproximativ 10.000 de mașini. (TechCrunch)
7. $100 miliarde pe an sunt necesari pentru salvarea vieții de pe Pământ de viitoarea extincție în masă, arată un studiu realizat de o echipă formată din academicieni, filantropi și oameni de afaceri. Planul propus de aceștia se numește A Global Deal for Nature și include o serie de principii și obiective pentru a evita efectele dezastruoase ale încălzirii globale cu două grade celsius. (Phys)
8. Tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizația aferentă începând cu a 43-a zi de la data nașterii copilului, având în vedere că în a 42-a zi de la nașterea copilului încetează, conform legii, concediul de maternitate, în special cele 42 de zile acordate obligatoriu mamei după nașterea copilului, potrivit unei poziții formulate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în urma unor neclarități ale profesioniștilor din domeniu. (Profit.ro)
9. Suedia a demarat un proiect pilot prin care va testa un sistem de încărcare wireless pentru mașinile electrice în timp ce acestea circulă pe un drum public. (Automarket)
10. Printre cele mai interesante brevete acordate recent se numără transferul de fișiere prin contact vizual al celor de la IBM și mașina Ford care se spală singură. (TheNextWeb)
Fotografia serii – Două gorile au fost fotografiate pozând pentru un selfie într-o postură care îi imită pe cei doi pădurari care le-au salvat când erau pui. (News.ro):