Cronica serii – Proteste împotriva modificării legislației penale au loc, în această seară, în București
1. Mai multe proteste faţă de coaliţia PSD-ALDE şi faţă de intenţia modificării legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă sunt anunţate, pentru această seară, protestatarii reclamând încălcarea regulilor statului de drept şi slăbirea justiţiei. În Piaţa Universităţii, manifestanţii intenţionează să facă o noapte albă, pregătindu-se cu corturi şi saci de dormit. Totodată, participanţii la proteste vor să facă un lanţ uman de la Universitate până la sediul DNA, arătându-şi susţinerea faţă de Laura Codruţă Kovesi. (News.ro)
2. Apple a anulat complet, într-un gest rar pentru companie, producția dispozitivului de încărcat wireless AirPower deoarece nu îndeplinea standardul de calitate. (TechCrunch)
3. Prim-ministrul britanic Theresa May are în vedere să le prezinte parlamentarilor britanici, pentru a patra oară, acordul de retragere din Uniunea Europeană, pentru a evita o ieşire brutală, fără acord, la 12 Aprilie, deși vineri aceștia au respins, pentru a treia oară, propunerea premierului. (News.ro)
4. Între 10 și 17 Martie, 72,4% din electricitatea consumată în Germania a provenit din surse regenerabile. (Link)
5. Anul acesta aproape 2 miliarde de oameni vor vota în întreaga lume, în 53 de țări. Este cel mai mare număr de persoane care vor vota, într-un an. AlJazeera a creat un tool interactiv de urmărire a alegerilor. (Link)
6. O breșă de securitate în platforma de ecommerce Magento le poate permite hackerilor să preia controlul contului de administrator și să încerce să copieze datele cardurilor care sunt introduse în siteurile de ecommerce ce folosesc această platformă. (ArsTechnica)
7. Toyota a anunțat că datele a 3,1 milioane de clienți ar putea fi compromise după ce hackerii au accesat bazele de date ale companiei. Este al doilea incident de securitate al companiei japoneze, din acest an, după ce filiala din Australia a raportat probleme similare în Februarie. (ZDNet)
8. Misiunea spațială israeliană Beresheet, lansată spre Lună la finalul lui Februarie, a transportat o arhivă de 30 milioane de pagini, pe dvd-uri, ce conține tot ceea ce este important și a învățat omenirea până în prezent. Arhiva funcționează ca un backup și poate rezista între 10 și 50 milioane de ani. (NBCNews)
9. Peter Tabichi, un călugăr franciscan care predă matematică și fizică, a câștigat premiul de $1 milion oferit de o fundație din Dubai la concursul pentru cel mai bun profesor din lume. Tabichi și-a părăsit locul de muncă, la o școală privată din Kenia, pentru a merge la o școală publică unde 95% dintre elevi erau săraci, o treime erau orfani, iar școala avea un singur pc și o conexiune slabă la internet. Cu toate acestea elevii lui Tabichi s-au calificat la “Intel Internațional Science and Engineering Fair 2019”, în Statele Unite, și au câștigat mai multe concursuri naționale. (Quarz)
10. România trece, în această noapte, la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00. Astfel, ziua de mâine va fi cea mai scurtă zi din acest an. În acest an, ora de vară se aplică din 30 martie până în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă. (News.ro)
Fotografia serii – Prințul Charles și o iguană albastră în Insulele Cayman, Chris Jackson/Reuters: