Cronica serii – Procurorii DNA cu mai puțin de 10 ani vechime vor părăsi instituția

1. Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern. Procurorii DNA și DIICOT care nu îndeplinesc criteriile cerute, printre care minim 10 ani de vechime, vor fi nevoiți să părăsească instituțiile. (News.ro)

2. Uber a primit, din partea băncilor de investiții de pe Wall Street, propunerea de a se lista pe bursa la o evaluare de $120 miliarde. (WSJ)

3. Poliția turcă a anunțat că a găsit dovezi că jurnalistul saudit a fost omorât în interiorul consulatului. (TimesOfIsrael) Consulul saudit la Istanbul a părăsit Turcia, cu destinația Arabia Saudită, după ce autoritățile turce au anunțat că îi va fi percheziționată reședință oficială. (ABCNews) Înaltul Reprezentantul ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, le-a cerut oficialilor din Turcia și Arabia Saudită să spună tot ce știu despre dispariția lui Jamal Khashoggi. Ea a mai făcut un apel ca Arabia Saudită să nu se folosească de imunitatea diplomatică în acest caz. (Haaretz)

4. Autoritățile locale din China ar fi acumulat datorii de $5800 miliarde care nu sunt prinse în rapoartele oficiale, ceea ce ar dubla datoria există a Chinei, care nu depășește în acest moment $5200 miliarde. (Bloomberg)

5. Raluca Țintoiu a câștigat procesul cu ASF și a obținut anularea interdicției de a conduce un administrator de pensii private. Țintoiu, fost director general al NN Pensii, a primit cea mai dură amendă aplicată vreodată de ASF pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private (Pilonul II). Ea a cerut instanței atât anularea amenzii, în cuantum de 100.000 lei, cât și reautorizarea ca director general al administratorului de pensii. De asemenea, ea a cerut obligarea ASF să-i plătească și 1.000 euro ca daune morale. Astăzi, instanța a decis anularea deciziei de sancționare și plata sumei de 1.000 euro ca daune morale. (Profit.ro)

6. O nouă lege care interzice oamenilor fără adăpost să doarmă pe străzile din Ungaria a intrat în vigoare azi şi a stârnit critici din partea grupărilor pentru drepturile omului. Legea, care completează un amendament la Constituţie aprobat în iunie prin care dormitul pe străzi noaptea devine infracţiune, oferă poliţiei posibilitatea de a ordona oamenilor străzii să se mute într-un adăpost. Dacă vor refuza de trei ori într-o perioadă de 90 de zile, poliţia îi poate reţine şi distruge lucrurile personale. (News.ro)

7. Un producător chinez de vaccinuri anti turbare a fost amendat cu $1.3 miliarde după ce s-a descoperit că falsificase vaccinurile. (AP)

8. Acțiunile Volvo Group, producătorul de camioane și autobuze, au scăzut astăzi după ce compania a admis că parte din vehiculele produse emit gaze peste limitele admise. (CNBC)

9. Sărăcia este soluția pentru a reduce cât mai mult amprenta personală de carbon, iar dacă nu sunteți săraci, încercați să zburați cât mai puțin. (Vox)

10. Autoritățile din Filipine au interzis petrecerile pe plajele din Boracay pentru a proteja insula. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Tăriceanu: ALDE nu se va implica în campania pentru referendumul privind redefinirea familiei
Ministrul Sănătății: Informarea în cazul COVID se va face la fel ca la gripă, adică săptămânal – Cronica serii