Cronica serii – Netflix testează și în România oferte cu prețuri mărite la abonamente

RIP Keith Flint/The Prodigy

1. Ministerul Finanțelor Publice a informat agenția de rating Standard&Poor’s, înainte ca aceasta să amâne decizia de revizuire la negativ a perspectivei de rating pentru România, că lucrează la modificarea reglementărilor privind taxa pe active, prezentând și direcțiile concrete în care vor fi operate schimbări. Promisiunea de modificare a OUG 114 a fost făcută printr-o scrisoare semnată de ministrul Eugen Teodorovici, document publicat prima dată de deputatul USR Claudiu Năsui, pe pagina sa de facebook. (Profit.ro)

2. Procurorii DIICOT au anunţat că vor continua protestele faţă de OUG 7, ei urmând să poarte o banderolă albă pe braţ în timpul serviciului. Ei spun că propunerile de modificare a OUG transmise CSM şi prezentate public „sunt necesare şi de natură a remedia parţial blocajele, inechităţile şi arbitrariul” pe care adoptarea ordonanţei le-a produs, dar nu sunt suficiente. (Profit.ro)

3. România avea, în 2017, o pondere a energiei regenerabile în totalul energiei utilizate pentru termoficare şi climatizare de 26,6%, peste media de 19,5% de la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat. În patru dintre statele membre, peste jumătate din totalul energiei utilizate pentru termoficare şi climatizare a provenit, în 2017, din surse de energie regenerabilă, acestea fiind Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) şi Estonia (51,6%). Cele mai scăzute ponderi au înregistrat Olanda (5,9%), Irlanda (6,9%) şi Marea Britanie (7,5%). (News.ro)

4. O femeie infectată cu o bacterie periculoasă în maternitatea în care a născut va primi, în premieră, daune după ce s-a adresat instanței. Spitalul Clinic de Urgenţă din Oradea este obligat să îi plătească femeii daune în valoare de 50.000 de lei, în urma unei decizii a instanței. Cazul reprezintă o premieră în România. (Hotnews)

5. Aproximativ 200 de taximetriști au blocat astăzi circulația pe străzile din centrul Iașiului, nemulțumiți fiind de lansarea în oraș a platformelor Uber și Taxify. Ei au susținut că aceste două platforme le fac concurență neloioală și au scandat „Afară, afară, Uberul din țară”. În urmă cu doar zece zile, Uber s-a extins în România și a ajuns la Iași, al cincilea oraș în care este disponibil serviciul. Uber a anunțat astăzi ca cei aproximativ 10.000 șoferi parteneri din România plătesc lunar, în medie, 780 lei taxe (TVA intracomunitar, taxe pe profit, taxe asigurări sociale, sănătate și impozit de venit). (Profit.ro)

6. Partidul eston Reforma (liberal, centru-dreapta) a obținut o victorie, 28,8%, în alegerile legislative desfășurate ieri în Estonia. Formațiunea premierului în exercițiu, Jüri Ratas, KESK, centru-stânga, s-a clasat a doua, cu 23% din voturile exprimate, urmat de EKRE (extremă dreaptă), cu 17,8% din voturi. Liderul partidului Reforma, Kaja Kallas, în vârstă de 40 de ani, ar putea deveni prima femeie care să conducă Guvernul eston, dacă va ajunge la un acord pentru formarea unei coaliții. (Profit.ro)

7. Deși au fost notificați de nenumărate ori despre folosirea rețelei sale sociale pentru răspândirea dezinformărilor în Republica Moldova, Facebook nu a luat nicio măsură în acest sens vreme de trei ani. Mai mulți dezvoltatori din Republica Moldova au raportat timp de trei ani știrile false de pe Facebook care le vizau țara. Compania americană a luat primele măsuri abia înainte de alegerile parlamentare de la începutul acestui an. (Profit.ro)

8. Operatorii telecom ar putea câștiga $140 miliarde în următorii ani, iar țările aflate în dezvoltare ar putea adăuga $700 miliarde la PIB-urile lor dacă procentul femeilor care dețin un telefon mobil și accesează internetul prin el s-ar apropia de cel al bărbaților. Numărul femeilor care accesează internetul mobil este cu 313 milioane mai mic decât al bărbaților, ceea ce reprezintă o diferență de 23%. Datele rezultă dintr-un studiu publicat de GSMA, organizația care reprezintă interesele a peste 750 de operatori de mobil din întreaga lume. (Link catre studiu)

9. Netflix testează și în România o ofertă în care prețul abonamentelor este mărit. Utilizatorii care îşi creează acum un cont Netflix ar putea plăti mai mult decât abonații actuali pentru oricare din cele trei planuri tarifare disponibile. Creşterea de preţ este una graduală, tarifele fiind cu 1 euro, 2 euro respectiv 3 euro mai mare decât cele anterioare. Astfel:
Planul Basic crește la 9 euro (în loc de 8 euro);
Planul Standard crește la 12 euro (de la 10 euro);
Planul Premium crește 15 euro (de la 12 euro). (News.ro)

10. Cercetătorii americani au pus bazele unui nou sistem 3D de studiere a creierului uman care obține imagini la rezoluții la care nu era posibil până acum și la viteze mult mai mari. Cu ajutorul unei noi tehnologii, oamenii de știință pot să localizeze neuroni specifici, să urmărească felul în care funcționează conexiunile dintre aceștia și să vadă chiar organitele din interiorul neuronilor. Noua tehnologie de cartografiere a creierului presupune combinarea unei metode cunoscute de expandare a țesutului cerebral cu o tehnică de microscopie tridimensională cunoscută drept microscopia de fluorescență.

Bonus: O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la licitaţie din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu. (News.ro)

Fotografia serii – Funeraliile unui bărbat ucis în schimbul de focuri dintre soldații indieni și cei pakistanezi în Kashmir, Amiruddin Mughal/EPA:

fotografia serii

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden a devenit al 46-lea preşedinte al SUA – Cronica serii
Studiu: Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă – Cronica serii