Cronica serii – Maxim istoric pentru numărul de acționari din România
1. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat că preşedintele a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum. Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European. (News.ro)
2. România avea, la începutul acestui an, 22,171 milioane de locuitori înregistrați oficial după domiciliu, în scădere cu circa 23.000 comparativ cu începutul anului 2018, iar îmbătrânirea populației a accelerat, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). La 1 ianuarie 2018, numărul de persoane înregistrate cu domiciliul în România era de 22,194 milioane, în scădere de la 22,223 milioane la începutul lui 2017, potrivit datelor INS. (Profit.ro)
3. Fostul vicepreşedinte american Joe Biden şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale americane din 2020, devenind astfel cel mai cunoscut nume din cursa internă a Partidului Democrat, cei care speră să îl învingă pe actualul preşedinte Donald Trump. El a făcut anunţul printr-un videoclip postat pe Twitter, declarând: „Ne luptăm pentru sufletul acestei naţiuni”. (News.ro)
4. Numărul de asociați/acționari ai firmelor din România active din punct de vedere juridic a ajuns la un maxim istoric la începutul anului 2019, respectiv la un număr de 1.380.391 antreprenori/ antreprenoare. (Profit.ro)
5. Depozitele bancare ale persoanelor fizice şi juridice din România au înregistrat un avans de 9% în martie (4,7% în termeni reali), faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 330,847 miliarde de lei (69,6 miliarde de euro), arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). (News.ro)
6. Aproape o treime din drumurile României sunt pietruite şi de pământ. România avea, la finalul anului trecut, 28.247 km de drumuri pietruite şi de pământ, reprezentând 32,8% din întreaga reţea de drumuri publice la nivel naţional, procent scăzut faţă de cel înregistrat în anul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)
7. Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 7,7% (3,5% în termeni reali), în martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 254,924 miliarde lei (53,63 miliarde euro), ritm încetinit faţă de luna precedentă, când creșterea a fost de 8%, arată datele Băncii Naţionale a României. (News.ro)
8. Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, afirmă că, din păcate, situaţia din România continuă să regreseze şi spune că aşteaptă ca ALDE Europa să excludă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, „cât mai curând posibil”. (News.ro)
9. Ecuador are un sistem de supraveghere dezvoltat de China care este folosit de agenția de spionaj a țării, agenție recunoscută pentru intimidarea și atacarea rivalilor politici. Sistemul are componente video și audio, urmând să primească și recunoaștere facială. Copii ale aceluiași sistem au fost vândute și în Venezuela, Bolivia și Angola. (NY Times)
10. San Francisco ar putea interzice recunoașterea facială în urma unei propuneri legislative care mai prevede limite stricte pentru colectarea informațiilor biometrice, modul în care acestea pot fi folosite și stabilește înființarea unui departament care va supraveghea aceste activități și va asigura transparență. (Engadget)
Bonus: Două din Cronica de Tehnologie: 1. Microsoft a înregistrat venituri de $30.6 miliarde în Q3 2019, în creștere cu 14% față de același trimestru din urmă cu un an. Profitul înregistrat a fost de $8.8 miliarde, reprezentând o creștere de 19 procente (Microsoft). 2. Veniturile Facebook au fost de $15.08 miliarde în ultimul trimestru, în creștere cu 26% de la an la an. Profitul companiei a fost de $2.429 miliarde de dolari, cu 51% mai mic decât în urmă cu an, dar asta pentru că Facebook a provizionat $3 miliarde pentru o eventuală amendă pe care o poate primi în Statele Unite. (Facebook)
Fotografia serii – Patru rânduri de borduri în sectorul 3 din București. (Sursa):