Cronica serii – Iohannis a semnat decretul de revocare a procurorului sef DNA, Laura Kovesi

1. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunţat astazi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. În declaraţia făcută la Cotroceni în care a anunţat revocarea şefei DNA, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a spus că preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept, iar statul de drept se manifestă zi de zi, prin decizia fiecărui cetăţean de a respecta Constituţia şi legile ţării. (News.ro)

2. Laura Codruţa Kovesi a susţinut o scurtă declaraţie de presă după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sa din funcţie, afirmând că procedura de revocare nu a întrunit condiţiile cerute de lege, iar revocarea sa lasă un mare semn de întrebare – „va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei?” Laura Codruţa Kovesi a anuntat ca ramane procuror si a transmis un mesaj „către cetăţeni şi societate”, spunând că poate fi învinsă corupţia. (News.ro)

3. Ministerul Justiţiei a anunţat începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un nou procuror sef la DNA. Procedura de selecție se va desfăşura până pe 30 iulie. (Digi24)

4.  Procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi, a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA, a anunţat Parchetul General. (News.ro)

5. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni, după revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, că discuţiile despre suspendarea lui Klaus Iohannis vor continua în interiorul partidului, pentru că şeful statului nu a luat o decizie sinceră. „Probabil au intervenit presiuni“, a spus liderul PSD. (Adevarul.ro)

6. Boris Johnson, ministrul britanic de externe, și-a dat demisia. El și cu David Davis, ministrul responsabil cu negocierea Brexit-ului cu UE, demisionar și el, erau exponenții grupului care dorea un Brexit hard. Cele două demisii pot pune presiune pe Theresa May, primul ministru și liderul Partidului Conservator, autoritatea acesteia în partid putând fi pusă în discuție. (WSJ)

7. O rezoluție a Organizației Mondiale a Sănătății care preciza că laptele matern este cel mai sănătos pentru sugari a fost blocată în primăvara de reprezentanții Statelor Unite. Americanii au cerut ca cererea către guverne de a „proteja, promova și susține alăptarea la sân” să fie scoasă din rezoluție precum și eliminarea unui alt pasaj care cerea responsabililor politici să limiteze promovarea produselor alimentare considerate de experți dăunătoare pentru sugari. În momentul în care cererile lor au fost respinse au făcut presiune pe reprezentanții Ecuadorului, inițiatorii rezoluției, să o retragă amenintandu-i cu suspendarea ajutorului militar și măsuri comerciale. După ce Ecuadorul și-a retras inițiativă, nici o altă țară din Africa sau America Latină nu a mai vrut să o promoveze. In final initiatorii rezoluției au găsit suport la delegația Rusiei care a preluat-o și supus-o la vot. (NYTimes)

8. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,38%. Euro a scazut sub 4.66 lei.

9. Câștigul salarial mediu net a crescut în Mai, nominal, cu 14,4%, la 2.704 lei, față de aceeași lună a anului trecut, dar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,5%, un ritm scăzut față de cel înregistrat în luna Aprilie. (Profit.ro)

10. În pofida protestelor din partea opiniei publice și a politicienilor, Pfizer a crescut prețurile, de la 1 Iulie, pentru aproximativ 100 de medicamente, inclusiv la cele pentru tratarea cancerului. Este a doua creștere efectuată în acest an, după mărirea din Ianuarie. Prețul Viagrei a crescut cu aproape 20%, comparativ cu anul trecut. (ArsTechnica)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

 

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – România a avut anul trecut al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană
Ciolacu: Avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB (160 de miliarde de lei) – Cronica serii